Ja mam minusy, bez okularów widzę bardzo dobrze do około 60 cm.
Jak założę szkła kontaktowe to dobrze widzę od około 70 cm.
Mały komputer z 20-30 cm mogę zapomnieć. Szkła są dobrze dobrane
Więc w masce mam 2/3 soczewek, 1/3 szyby.
Bez maski pod wodą niewiele zobaczę, ale w kieszeni jest druga tylko bez soczewek,
jak ją założę to widzę bliskie otoczenie w tym komputer
dołączam na prośbę zdjetko maski z oprawkami - są one wmontowane na zacisk- w okular można włożyć szkła do dali i do bliży jednocześnie ( tak jak w normalnych do noszenia góra do dali dół do bliży - możesz wyglądać jak księgowy ale wygoda jest. telefon do zakładu kraków 665-020-676 senatorska 27
Wiek: 61 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 20-02-2014, 22:17
Abo napisał/a:
Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę
Ja takoż tam mam robione - wklejone do Technisub'a Look.
Najpierw stosowałem fabryczne standardowe szkła korekcyjne do dali (minusy) TUSA do maski Splendive, z tym że (przed próbą z wklejanymi) miałem soczewki dobrane zgodnie z nauką:
Cytat:
W takim wypadku pacjentowi proponuje się tzw. ekwiwalent sferyczny niezborności. Polega to na zastosowaniu połowy wartości korekcji cylindrycznej.
i póki nie potrzebowałem odczytywać przyrządów było ok. Przy czytaniu kompa miałem za krótkie ręce.
Następnie u wspomnianego wyżej optyka obstalowałem nową maskę. Ze względu na dużą wadę (-6.0 do dali oraz około -4.5 do bliży) oraz dodatkowo astygmatyzm, wkleiłem po dwie soczewki: w górnej części - do dali, w dolnej - do bliży (komputer itp.); na powierzchni było super, niestety - pod wodą nie za bardzo się mi to rozwiązanie sprawdziło - granica soczewek wypada gdzieś w środku pola widzenia i mnie denerwuje, a i z odczytem kompa jakoś nie bardzo.
Teraz w ramach eksperymentu zmieniłem soczewki w starej masce Tusa - po prostu dodałem mocy (ponad wskazania teorii) - i w sumie jest to co trzeba - widzę jak trzeba, nie mam ograniczonego wklejkami pola widzenia, nie drażnią mnie krawędzie soczewek w polu widzenia.
A co do niemożliwości wypadnięcia kontaktów - jak mi wypadły w wodzie, to właśnie obydwa naraz ...
Wysłany: 20-02-2014, 23:33
Abo napisał/a:
Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę
Ja też wybrałem tego optyka i mogę go polecic. Maska ze szkłami wklejonymi wyglada tak jakoś bardziej solidnie.
Na razie mam tylko takie zdjęcie może później wstawię samej maski.
[ Dodano: 24-02-2014, 11:51 ]
Poniżej wrzucam zdjęcia maski z wklejonymi szkłami. Usługę zleciłem firmie Habior i Syn.
Maska będzie dostępna po 1.03.2014
Cena samej maski ok 300zł + dodatkowa opłata za soczewki korekcyjne i montaż.
Będę miał jedną w łapach to pomacam i zdam relację na forum.
A co jeśli partner który będzie dawcą gazu w systuacji OOG straci swoją maskę ? A ty będziesz biorcą. Czy wtedy nie będzie tak że ty zostaniesz bez gazu a dawca ślepy po założeniu Twojej maski?
A co jeśli partner który będzie dawcą gazu w systuacji OOG straci swoją maskę ? A ty będziesz biorcą. Czy wtedy nie będzie tak że ty zostaniesz bez gazu a dawca ślepy po założeniu Twojej maski?
straci swoją maskę - to wyciagnie z kieszeni zapasową maskę i założy - na czym polega problem?
czy zmierzasz do tego że nie powinno się mieć masek z szkłami korekcyjnymi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko