Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
korekta wzroku
Autor Wiadomość
Abo 

Stopień: AOWD IANTD deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 16:06   

Ja mam minusy, bez okularów widzę bardzo dobrze do około 60 cm.
Jak założę szkła kontaktowe to dobrze widzę od około 70 cm.
Mały komputer z 20-30 cm mogę zapomnieć. Szkła są dobrze dobrane :ping:
Więc w masce mam 2/3 soczewek, 1/3 szyby.
Bez maski pod wodą niewiele zobaczę, ale w kieszeni jest druga tylko bez soczewek,
jak ją założę to widzę bliskie otoczenie w tym komputer ;)

buter1 

Kraj:
Albania

Wysłany: 14-02-2014, 21:11   maska + oprawka

dołączam na prośbę zdjetko maski z oprawkami - są one wmontowane na zacisk- w okular można włożyć szkła do dali i do bliży jednocześnie ( tak jak w normalnych do noszenia góra do dali dół do bliży - możesz wyglądać jak księgowy ale wygoda jest. telefon do zakładu kraków 665-020-676 senatorska 27

Abo 

Stopień: AOWD IANTD deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2014, 10:52   

Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę :ping:

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2014, 18:59   

@buter1
Bardzo dziękuję za foto w imieniu wszystkich zainteresowanych i swoim oczywiście też.
Pozdrawiam
J.

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2014, 22:17   

Abo napisał/a:
Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę :ping:

Ja takoż tam mam robione - wklejone do Technisub'a Look.

Najpierw stosowałem fabryczne standardowe szkła korekcyjne do dali (minusy) TUSA do maski Splendive, z tym że (przed próbą z wklejanymi) miałem soczewki dobrane zgodnie z nauką:
Cytat:
W takim wypadku pacjentowi proponuje się tzw. ekwiwalent sferyczny niezborności. Polega to na zastosowaniu połowy wartości korekcji cylindrycznej.

i póki nie potrzebowałem odczytywać przyrządów było ok. Przy czytaniu kompa miałem za krótkie ręce.

Następnie u wspomnianego wyżej optyka obstalowałem nową maskę. Ze względu na dużą wadę (-6.0 do dali oraz około -4.5 do bliży) oraz dodatkowo astygmatyzm, wkleiłem po dwie soczewki: w górnej części - do dali, w dolnej - do bliży (komputer itp.); na powierzchni było super, niestety - pod wodą nie za bardzo się mi to rozwiązanie sprawdziło - granica soczewek wypada gdzieś w środku pola widzenia i mnie denerwuje, a i z odczytem kompa jakoś nie bardzo.

Teraz w ramach eksperymentu zmieniłem soczewki w starej masce Tusa - po prostu dodałem mocy (ponad wskazania teorii) - i w sumie jest to co trzeba - widzę jak trzeba, nie mam ograniczonego wklejkami pola widzenia, nie drażnią mnie krawędzie soczewek w polu widzenia.

A co do niemożliwości wypadnięcia kontaktów - jak mi wypadły w wodzie, to właśnie obydwa naraz ...

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2014, 23:33   

Abo napisał/a:
Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę

Ja też wybrałem tego optyka i mogę go polecic. Maska ze szkłami wklejonymi wyglada tak jakoś bardziej solidnie.
Na razie mam tylko takie zdjęcie może później wstawię samej maski.

[ Dodano: 24-02-2014, 11:51 ]
Poniżej wrzucam zdjęcia maski z wklejonymi szkłami. Usługę zleciłem firmie Habior i Syn.

maciek811 

Stopień: AOWD | Nx | Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2014, 12:46   

AQUAVIZ - przystosowana do montażu soczewek korekcyjnych.

Ostatnio zmieniony przez maciek811 24-02-2014, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 25-02-2014, 12:51   

Można prosić jakiś kontakt?

maciek811 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2014, 13:35   

Maska będzie dostępna po 1.03.2014
Cena samej maski ok 300zł + dodatkowa opłata za soczewki korekcyjne i montaż.
Będę miał jedną w łapach to pomacam i zdam relację na forum.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 25-02-2014, 14:03   

A co jeśli partner który będzie dawcą gazu w systuacji OOG straci swoją maskę ? A ty będziesz biorcą. Czy wtedy nie będzie tak że ty zostaniesz bez gazu a dawca ślepy po założeniu Twojej maski?

undefine 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2014, 22:26   

Scaner napisał/a:
A co jeśli partner który będzie dawcą gazu w systuacji OOG straci swoją maskę ? A ty będziesz biorcą. Czy wtedy nie będzie tak że ty zostaniesz bez gazu a dawca ślepy po założeniu Twojej maski?

straci swoją maskę - to wyciagnie z kieszeni zapasową maskę i założy - na czym polega problem?
czy zmierzasz do tego że nie powinno się mieć masek z szkłami korekcyjnymi?

maciek811 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2014, 19:06   

Porównanie Aqualung look i Aquaviz

Troszkę o Aquaviz

Zestaw zawiera:
-Maskę
-wkładka do soczewek korekcyjnych
-Fog-Free Wax
-Anti -fog cleaning cloth
-plastikowe opakowanie

Plusy:
-Bardzo przyjemny silikon
-wkładka z soczewkami korekcyjnymi obejmuje całe pole widzenia
-możliwość wymontowania wkładki korekcyjnej

minusy:
-sam pasek silikonowy troszkę ubogi, wskazana wymiana na neoprenowy

Ostatnio zmieniony przez maciek811 18-03-2014, 19:11, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu