Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS/KDP Standardy. Kurs P1
Autor Wiadomość
Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 11-03-2014, 09:57   Re: My uczymy lepiej. Dajemy więcej. Dbamy o Was.

Powiem iż bardzo dobrze, że jest taka baza w Polsce.
Naprawdę się cieszę.

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 10:15   Re: My uczymy lepiej. Dajemy więcej. Dbamy o Was.

Jan Dudzinski napisał/a:
Naprawdę się cieszę.

Słuchaj i to nie jedyna sam sobie popatrz następna
http://www.moana.lublin.p...cmas/p-1,4.html i jest ich dużo więcej.
Po prostu się czepiasz większość ma po prostu standardy skopiowane na swojej stronie i tyle.

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 11-03-2014, 10:18   Re: My uczymy lepiej. Dajemy więcej. Dbamy o Was.

Jan Dudzinski napisał/a:
Naprawdę się cieszę.

Natomiast PORAZIŁO mnie to co przeczytałem na stronie o zasadach dobierania płetw.
Autor reklamujący sie jako właściciel/instruktor CMAS NAJLEPSZEJ szkoły nurkowania w Polsce NIE MA PODSTAWOWYCH wiadomości z kursu OWD, CMAS P1 "zasady dobierania sprżętu".

Stanął mi przed oczami mój kurs CMAS * na Hańczy gdzie po ok. 50 minutach pod termokliną bez rękawiczek i w płetwach kaloszowych nie byłem w stanie wyjść na brzeg po kamieniach bo nie czułem stóp i dłoni.
Inflator obsługiwałem dwoma dłońmi bo tak były zgrabiałe.
Ech te szkolenie " w polskich twardych warunkach"
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 11-03-2014, 11:13, w całości zmieniany 3 razy  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 10:20   

Cytat:
czy przeglądaliście wymagania kursu CMAS/KDP do kursu np. P1. (strona KDP).
Wg. mnie są śmiesznie niskie.

Tak to sie zaczało...
Pózniej wyszło ze wg standardów:
-PADI moga być 4 nurkownia,
- IANTD 4-6 nurkowań
- CMAS-KDP 9 nurkowań (w tym 2 mogą być basenowe)
Czas pod wodą:
- PADI -nie wiem,
- IANTD 80min czasu dennego
- CMAS-KDP 120min całkowitego.
CMAS-KDP wymaga jakiejś umiejętnosci pływania w ABC i bezdechów, w IANTD jest to dość ściśle określone, w PADI chyba nie ma wymogów
CMAS-KDP 13h wykładów na konec test, IANTD określone wymagania co do zakresu (podręcznik) a nie czas + test, PADI - podobnie jak w IANTD
Zakres ćwieczeń podobny dla wsztskich 3 organizacji: brak gazu, awaryjne wynurzenie, wynurzeanie i znaurzenie, ćwiczenia z kontroli pływalności, zalewnie maski etc.
Nie wyglada na to aby w CMAS było jakoś "gorzej" albo zdecydowanie "lepiej", może trochę więcej niż w PADI za to mniej precyzyjnie określone niż w IANTD.
Z ciekawostek w IANTD nurek musi (według standardów) umieć pływać...
Ostatnio zmieniony przez mi_g 11-03-2014, 10:22, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 11-03-2014, 10:29   Re: My uczymy lepiej. Dajemy więcej. Dbamy o Was.

pawlos1976 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
Naprawdę się cieszę.

Słuchaj i to nie jedyna sam sobie popatrz następna
http://www.moana.lublin.p...cmas/p-1,4.html i jest ich dużo więcej.

Brawo!
Ta oferta jest wg. mnie dużo lepsza po podają czas jaki uczestnik spędzi pod wodą na nauce a sześć godzin to całkiem nieźle.
No i w grupach maksymalnie cztero osobowych.
Mam nadzieję, że to nie jedyne.
Strugalskiego skreślam jako instruktora z powodu nieposiadania wiedzy z zakresu kursu OWD. CMAS*, P1. "Zasady dobierania sprzętu".
Wykazał się tym na stronie bazy której jest właścicielem.
Może jakiś nurek PADI OWD po szkoleniu w Egipcie wytłumaczy mu o co w tym chodzi?
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 11-03-2014, 10:34, w całości zmieniany 2 razy  

ple 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 10:31   

Co do PADI i umiejętności pływania. Kilka lat temu jak robiłem OWD to musiałem przepłynąć po powierzchni 200 czy 300 metrów i utrzymać się na wodzie przez 10 minut - w obu przypadkach bez sprzętu.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 10:50   

Dla niewprawionych w walkę z cenzurą - T.S. w linku robi się samo (skrypt forum) kiedy link prowadzi do strony Strugalskiego: www . nurek . pl

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 15:44   

Cytat:
Kilka lat temu jak robiłem OWD to musiałem przepłynąć po powierzchni 200 czy 300 metrów i utrzymać się na wodzie przez 10 minut - w obu przypadkach bez sprzętu.

Pytanie czy to wynika ze standardów czy z wymogów instruktora...
W standardach IANTD jest jawnie napisane: 200m + 10min utrzymywania na powierzchni + wymogi co do ABC na i pod wodą, CMAS-KDP dość ogólnie o umiejętności pływania w ABC, wcale z nich nie wynika że trzeba umieć pływać bez ABC. Standardów PADI nie widziałem. W dyskusjach:
Nurkowanie a umiejętność pływania..
Czy by nurkować trzeba umieć pływać?
Nikt na standardy PADI się nie powołał...
Było za to o SDI, NAUI - w obu organizacjach, bazując na postach instruktorów (standardów nie widziałem) wymagany jest jakiś poziom umiejętności pływackich - podobny jak w IANTD.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 11-03-2014, 15:46, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 15:53   

mi_g napisał/a:
Nikt na standardy PADI się nie powołał...

Mówisz - masz :)

Przed wykonaniem Nurkowania na wodach otwartych 2
kursanci muszą pokazać, że są w stanie swobodnie utrzymać
się na powierzchni w miejscu, gdzie woda jest zbyt głęboka,
by stanąć. W tym celu muszą zaliczyć pływanie/unoszenie
się na powierzchni przez 10 minut bez użycia jakichkolwiek
pływackich środków pomocniczych.
W którymś momencie – przed certyfikacją – kursanci
muszą zaliczyć nieprzerywane przepłynięcie 200 metrów/
jardów po powierzchni wody lub 300 metrów/jardów w
sprzęcie ABC.

Pozdrawiam, Paweł

ple 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 16:03   

Cytat:
Pytanie czy to wynika ze standardów czy z wymogów instruktora...

Nie wiem. Na stronie PADi teog nie znalazłem, ale spora część opisów kursów zawiera wspomniany wymóg przepłynięcia 200 metrów (300 z maską i płetwami), i utrzymania się 10 minut na powierzchni.

Dlatego wnioskuję, że gdzieś to pewnie jest zapisane, aczkolwiek nie jest eksponowanym wymogiem przystąpienia do kursu OWD.
Ostatnio zmieniony przez ple 11-03-2014, 16:03, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 16:36   

Zacytowałem standardy.

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2014, 17:06   

Dodam, że w Unie Europejskiej standard PADI jest zmodyfikowany i kursant musi przepłyną 200 metrów wpław - nie może zamiast tego przepłynąć 300 m w ABC.
Osobna norma to te 10 minut pływalnia, utrzymywania się w wodzie.
MSC

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 10:12   

Czyli także w przypadku umiejętności pływania też właściwie wszystkie* organizacje mówią to samo lub parwie to samo.

*) Kilka razy przeczytałem te standardy CMAS KDP, które sa na stronie KDP i tam nie znalazłem jawnie postawionego warunku dotyczacego pływania. Jest tylko o ćwiczeniach z pływania w ABC. Oczywiście robiąc P1 mieliśmy sprawdzian pływacki ale dyskusja dotyczy wymogów szkolenia stawianych przez organizacje a nie co kto miał i gdzie.

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 15:48   

Cytat:
Czyli także w przypadku umiejętności pływania też właściwie wszystkie* organizacje mówią to samo lub parwie to samo.
Bo to są wymagania RSTC
http://nurkopedia.pl/index.php?title=RSTC
Do RSTC należą w cudzysłowie wszyscy i z ich ustaleń wynikają takie rzeczy jak:
200 metrów wpław
4 nurkowania na kursie podstawowym
60 nurkowań na divemastera
100 na instruktora i 6 miesięcy
MSC

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 20:51   

Yavox napisał/a:
Nurek CMAS, niezależnie od wymagań, zawsze będzie komandosem[...]
masakra, chlopie chcemy wiecej!! dawno sie tak do monitora nie cieszylem :))) . oddzielny dzial powinienes miec i ustawowy nakaz popelniania min. 2 tekstow w tygodniu :D

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 21:19   

Haw napisał/a:
masakra, chlopie chcemy wiecej!!

Oj, bo widzisz, siedzi taki Platinum Instructor w Egipcie i zupełnie historii nie zna. A wystarczy obejrzeć filmy Strugalskiego na youtube i tam od razu widać, jak szef bazy nurkowej stoi na pomoście i śledzi bąble powietrza wydechowego na akwenie - sam komandos Strugalski o tym mówi. Ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że on z tego śledzenia bąbli i znajomości mapy batymetrycznej akwenu, liczy dla każdego nurka na bieżąco nasycenie we wszystkich szesnastu tkankach, z poprawką na temperaturę wody na danej głębokości oraz perfuzję. Informacje o zalecanym do realizacji profilu wynurzenia przekazuje każdemu zespołowi drogą hydro-akustyczną, czyli alfabetem Morse'a za pomocą stepowania.

Co więcej, my tam w klubie nawet poprawki na pozycję pod wodą wprowadzaliśmy na bieżąco. Jak wiadomo, źle przeszkoleni nurkowie innych federacji pływają w nieprawidłowym trymie czyli koniem - stąd też wzięły się deep stopy, bo dla każdego jest przecież oczywiste, że pływając koniem ma się stopy głębiej niż resztę ciała, co wymaga potem odpowiedniej poprawki dekompresyjnej. Podchwycił to nawet kiedyś jeden z kursantów (niejaki Rysiek Pylewski), potem publikując na zachodzie dość znany w pewnych kręgach artykuł. Niestety zupełnie pominął istotę zjawiska nie zdając sobie sprawy z tego, że na szczególnie zajmujących go nurkowaniach po prostu nieświadomie opuszczał nogi pozostając na pewnych głębokościach i stąd te różnice później w samopoczuciu na powierzchni.

No ale jak ma to imć Dudziński wszystko ogarniać, skoro nawet wychowanym w ostrym reżimie CMASu czasami umyka istota problemu... Rozmienia się potem taki w swoich pytaniach na drobne, pytając o jakieś małostkowe różnice w liczbie nurkowań obowiązujących na kursie bo zupełnie nie rozumie, że polski nurek CMAS a egipski nurek czegoś-tam-innego to nie jest różnica ilościowa tylko jakościowa!!! Ale to wymaga, parafrazując Smoka, solidnej znajomości podstaw.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 12-03-2014, 22:38, w całości zmieniany 3 razy  

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 22:00   

Haw napisał/a:
Yavox napisał/a:
Nurek CMAS, niezależnie od wymagań, zawsze będzie komandosem[...]
masakra, chlopie chcemy wiecej!! dawno sie tak do monitora nie cieszylem :))) . oddzielny dzial powinienes miec i ustawowy nakaz popelniania min. 2 tekstow w tygodniu :D

Haw zgadzam się z Tobą. Yawox pisz, pisz i jeszcze raz pisz.
Forum jest po to żeby się dzielić swoją wiedzą.
A Twoja wiedza jest rewelacyjna ;-)

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 22:03   

E tam, już mi się znudziło.

;fuck:

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2014, 22:16   

Szkoda- bo naprawdę więcej słońca wniosłeś do tego tematu niż gość z Egiptu.

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2014, 10:49   

Jan, może dlatego, że to KDP?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu