dzięki Syrenka_013, za rade, ale kursy z ratownictwem mnie nie interesują, ponieważ już jestem ratownikiem WOPR , aczkolwiek widziałem, że we wszystkich kursach jest tam specjalizacja ratownik. kurcze tyle tych ofert, że sam już nie wiem co wybrać
Ale dzięki wielkie za pomoc.
dzięki Syrenka_013, za rade, ale kursy z ratownictwem mnie nie interesują, ponieważ już jestem ratownikiem WOPR
Dużo Ci to da, jeżeli będziesz musiał wynurzyć nieprzytomnego albo zakręconego w wyniku narkozy nurka z 30 czy 40 metrów, obsługując przez cały czas jego oraz swój sprzęt?
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-03-2014, 12:40
Yavox napisał/a:
Moja żona miała na OWD u Majkiego.
to w NAUI na kursie OWD czy jak sie tam on nazywa, wyciaga sie nurka z 30-40 m? i na P1 u Strugala też wyciągales??? suuper. Jak sie maja do tego standardy NAUI i CMAS coś sie zmieniło na kursach podstawowych?
to w NAUI na kursie OWD czy jak sie tam on nazywa, wyciaga sie nurka z 30-40 m? i na P1 u Strugala też wyciągales??? suuper. Jak sie maja do tego standardy NAUI i CMAS coś sie zmieniło na kursach podstawowych?
Nie wiem, jak się mają standardy do tego, co było robione. W CMAS wyciągałem na P1 z kilku metrów, z 35 do powierzchni na P2. W NAUI moja żona mnie wyciągała z dna Koparek, również nie wiem, jak to się ma do standardów. Nie będę pisał, że wszystkie te rozszerzone ćwiczenia na naszych kursach zakończyły się sukcesem, bo bym mocno oszukał, ale było tego wystarczająco dużo, aby zbudować świadomość tego, że nurkowanie to nie jest takie hop siup fajne i bezpieczne i aby zmotywować kursantów do tego, żeby szybko chcieli się ratownictwa nauczyć. To właśnie, z rzeczy które realnie na kursie podstawowym da się zrobić, uważam w obszarze ratownictwa za najcenniejsze - zbudowanie mocnej świadomości istnienia potrzeby.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2014, 14:52
Chodzi o to, że ratownictwo w nurkowaniu to nie tylko resuscytacja, ale podjęcie nurka z dna czy toni i zgodne ze sztuką (bez szkody dla ratowanego i ratującego) wydobycie na powierzchnię i dalej na brzeg, aby podjąć reanimację. Tak więc resuscytacja to powiedzmy etap kończący nurkową akcję ratowniczą.
wiem o co chodzi, bo jak i w normalnym ratownictwie są odpowiednie triki/chwyty stosowane do ratowania, podobnie jest pewnie w ratownictwie nurkowym i w pełni się z tym zgadzam, że nie mam o nich najmniejszego pojęcia.
Pytanie z innej beczki, bo dzisiaj miałem trochę czasu pobuszować w internecie po tych szkołach i przy okazji przeglądałem sklepy. Powiedzcie ile tak w przybliżeniu kosztuje kompletny sprzęt do nurkowania, bez jakichś super komputerów itd. ( niezbędne rzeczy tylko). Wiem że można wypożyczać, ale tak z ciekawości pytam
Wiek: 61 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 31-03-2014, 17:09
leymann napisał/a:
Powiedzcie ile tak w przybliżeniu kosztuje kompletny sprzęt do nurkowania, bez jakichś super komputerów itd. ( niezbędne rzeczy tylko).
ceny od - do, z "normalnej" półki, bez jakiś topowych produktów
towary NOWE ze sklepów w Polsce
Bardzo niezbędne to ABC, czyli:
maska 70 - 180
płetwy 130 - 350
fajka 50 - 120
czyli 250 - 650
Do tego kolejne zakupy to:
pianka 550 - 1.200
buty, kaptur, rękawice razem 3x80 (240) - 3x150 (450)
jacket / skrzydło (worek z płytą) 850 - 2.200
automat oddechowy z octopusem i manometrem 950 - 2.250
komputer 850 - 1.750 (nie super)
czyli ca. 3.500 do 7.650
na koniec to, co najcięższe
balast (zależnie od zapotrzebowania na kilogramy) 15 - 30 zł/kg (czyli ca od 100 do 400 zł )
butla z zaworem - od około 1.000 (poj. 15 l) do 2.800 (twin 2 x 12 z manifoldem)
czyli 1.100 od 3.200
Razem KOMPLET po zaokrągleniu od 5.000 do 12.000;
spore widełki i masz w czym wybierać
A dalej suchy skafander od 2.000 do 5.000
ocieplacz od 500 do 1.500
bielizna termoaktywna
skarpetki, czapeczki,
a potem to już co chcesz
sprzęt do foto podwodnego od 2.500 do 25.000
rebreather od 25.000 do 50.000
skuter itd.
możliwości prawie nieograniczone
a jak doliczyć wyprawy, safari, kursy to zupełnie nieograniczone
Ostatnio zmieniony przez Jacek Wo 31-03-2014, 17:40, w całości zmieniany 4 razy
Skończysz na Rebie to się bąbelki skończą:) nie chwal dnia............
Portfel boli coraz bardziej przy nurkowaniach. Dlatego faktycznie reb jest ... naturalnym kierunkiem rozwoju. Tyle, że jeśli chodzi o reby to nadal moja lista "za" jest krótsza niż "przeciw". Chociaż przyznaję się do tego, że niektóre z argumentów "przeciw" zaczynają upadać .
Póki co nadal za najfajnieszy znak nurkowy pokazywany partnerowi w odpowiedzi na OOG uważam: "2 ojro za wdech"
Pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez md1974 01-04-2014, 00:25, w całości zmieniany 1 raz
Moze warto odpowiedziec pytaniem na pytanie: czy warto kupic uzywany samochod czy jest to troche ryzykowne? Sprzet nurkowy zwlaszcza to co najwazniejsze a wiec I-wsze i II-gie stopnie odpowiedzialne za prawidlowe podawanie czynnika oddechowego pod woda, powinny byc serwisowane poniewaz w ich wnetrzach znajduja sie komponenty ulegajace zuzyciu...analogia z samochodem wiec moze byc calkiem trafiona. Ja od poczatku czesc mam nowa a czesc kupilem uzywana, choc ta uzywana czesc jak np. Jackiet zostaja powoli wypierane przez nowe (skrzydlo) w kolejce czeka suchy itd itp i wlasciwie konca listy nigdy nie ma i nie bedzie
Decyzje o rozpoczeciu hobby ktore przeradza sie (szybciej niz ktokolwiek sadzi) w nalog przemysl nie dwa a 10 razy... moze warto wybrac np. rower?
Te można (a nawet trzeba) przeserwisować po zakupie.
Jak dla mnie nie ma nic złego w kupowaniu używanego sprzętu. Trzeba to jednak robić z głową (i tu przydaje się analogia do samochodu), a najlepiej z pomocą kogoś doświadczonego..
Każde hobby można robić budżetowo i na maksa wypasione. W nurkowaniu jest o tyle fajnie że można stopniować sobie wydatki z częstotliwością łagodną dla własnego portfela. Co miesiąc, pół roku czy sezon.
Każde hobby można robić budżetowo i na maksa wypasione. W nurkowaniu jest o tyle fajnie że można stopniować sobie wydatki z częstotliwością łagodną dla własnego portfela. Co miesiąc, pół roku czy sezon.
Dokladnie, a zeby na poczatku przyspieszyc proces kompletowania mozna wiele elementow wybrac uzywanych... Najwazniejsze jest jednak aby czerpac radosc z nurkowania z tego ze jest sie w kompletnie obcym i nieprzyjaznym czlowiekowi srodowisku a nie zbierac punkty za wypasiony sprzet...
Rower nie powiem... zacny i 33 razy drozszy od mojego Pozostane wiec przy nurkowaniu...
Wysłany: 28-05-2014, 14:51 Re: Pytanie odnośnie szkoły - nauka czytania
leymann napisał/a:
Witam wszystkich,
chciałbym rozpocząć przygodę z nurkowaniem, ........kto pyta nie błądzi.
Pozdrawiam
Witaj,
te przysłowie jest dawno nieaktualne.
Obowiązująca wersja to: Kto CZYTA ze zrozumieniem ten nie błądzi.
Pytanie które zadałeś padło na tej liście już "setki" razy.
Odpowiedzi są.
Moja rada jest taka - PRZECZYTAJ odpowiedzi.
To dalej za mało. PÓJDŹ do BIBLIOTEKI PUBLICZNEJ i wypożycz sobie jakąś cienką (ilość stron) książkę.
Poproś bibliotekarkę o coś lekkiego "dla brata" który zaczyna przygodę z czytaniem.
Kurs to NAUKA - zrozumienie i przyswojenie informacji zawartych w podręczniku jest BARDZO ważne.
Jak mi powiedział mój student - BARDZO mądry Żyd pracujący wysoko w mediach:
Obecnie ludzie to w większości kompletni idioci.
Nie są w stanie zrozumieć dłuższych tekstów, nie czytają dlatego zastępuje się je na stronach www czy w reklamach czy gdzie indziej OBRAZKAMI.
Naprawdę czekam kiedy znowu przyjedzie on i jego wybrana (śpiewaczka operowa) na kurs u mnie a ja oczywiście odbędę kurs u niego..
Znowu jest tak iż wiedza jest tylko dla wybranych.
Tragiczne jest to iż wcześniej była tylko dla "wysoko urodzonych", kapłanów...
Teraz "wystarczy tylko chcieć"
I to dla WIĘKSZOŚCI za wysoka bariera..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko