Wysłany: 29-04-2014, 19:30 Indywidualny rozwój nurkowy.
Czujesz niedosyt wiedzy i umiejętności ?
Pragniesz rozwoju dopasowanego do Twoich możliwości czasowych i zainteresowań ? Chciałbyś sam wybierać miejsce i poziom szkolenia ?
Masz potrzebę powtórzenia ćwiczeń i utrwalenia umiejętności opanowanych na kursie ? Chciałbyś uczestniczyć w wyjeździe nurkowym w egzotyczne miejsce, zorganizowanym dla Ciebie i Twoich bliskich ?
Twoja konfiguracja nie satysfakcjonuje Ciebie, potrzebujesz doradztwa sprzętowego ?
Jeżeli odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań brzmi „TAK” , może
rozważysz współpracę ze mną – osobistym instruktorem nurkowania … ?
Nauczam nurkowania od 1983 roku. Mogę przekazać Ci wiedzę i umiejętności w następujących zakresach,
zgodnie z systemem KDP/CMAS :
1. Poziomy nurkowe od początkującego do zaawansowanego.
2. Specjalizacje ogólnonurkowe :
- nawigacja podwodna
- nurkowanie nocne
- nurkowanie eksploracyjne ( 30 m )
- nurkowanie w skafandrach suchych
- nurkowanie z zastosowaniem nitroksu
- nurkowanie w pełnej masce
- nurkowanie ze skuterem
- nurkowanie podlodowe
- nurkowanie wrakowo-morskie
- nurkowanie w sidemountcie
Pragniesz rozwoju dopasowanego do Twoich możliwości czasowych i zainteresowań ? Chciałbyś sam wybierać miejsce i poziom szkolenia ?
No jasne
Błażej Pruski napisał/a:
Masz potrzebę powtórzenia ćwiczeń i utrwalenia umiejętności opanowanych na kursie ?
No ba...
Cześć Błażeju. Od przywitań jest nieco inny dział ale fajnie, że jesteś. Ofertę masz bogatą - to też dobrze ale mam pytanie.
Jednym z wymogów do P3 jest część medyczna. W dawnych czasach część tą zaliczało się w KOMH albo na kursie organizowanym przez lekarzy KDP CMAS. Teraz - bo nowe przyszło- może być też DAN BLS+OFA.
Uwaga pytanie: Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 29-04-2014, 21:29, w całości zmieniany 1 raz
Motti [Usunięty]
Wysłany: 29-04-2014, 21:32
Aleksander napisał/a:
Jednym z wymogów do P3 jest część medyczna. W dawnych czasach część tą zaliczało się w KOMH albo na kursie organizowanym przez lekarzy KDP CMAS. Teraz - bo nowe przyszło- może być też DAN BLS+OFA.
UWaga pytanie: Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3?
Teraz wojskowi lekarze zajmujący się medycyną hiperbaryczną prowadzą takie kursy, informacja z 2 stron KDP i PTMiTH.
Klinika prywatna i tym bardziej ratownicy medyczni, to nie są lekarze tej specjalności.
Klinika prywatna i tym bardziej ratownicy medyczni, to nie są lekarze tej specjalności.
Nie, no jasne. Tylko jak wezwiesz pogotowie do domownika bo zasłabł to dyspozytor przyśle w pierwszej kolejności ratownika (bardo często absolwenta UM).
Motti, piszemy o ratownictwie a nie o doktoryzacji z medycyny. Chcę aby Kolega się określił
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 29-04-2014, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Świetnie Błażeju , bardzo miło to przeczytać , ale co do reszty postu to chyba pomyliłeś działy ???
Pozdrawiam Piotr
Sorry Piotrze - jestem tu nowy i poznaję nawigacje ...
[ Dodano: 30-04-2014, 06:53 ]
Aleksander napisał/a:
Błażej Pruski napisał/a:
Czujesz niedosyt wiedzy i umiejętności ?
Pewnie, że tak
Błażej Pruski napisał/a:
No jasne
Błażej Pruski napisał/a:
Masz potrzebę powtórzenia ćwiczeń i utrwalenia umiejętności opanowanych na kursie ?
No ba...
Cześć Błażeju. Od przywitań jest nieco inny dział ale fajnie, że jesteś. Ofertę masz bogatą - to też dobrze ale mam pytanie.
Uwaga pytanie: Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3?
Pozdrawiam
Witaj Alek - ja bym to jak najbardziej uznał - pozdrawiam - Błażej
Motti [Usunięty]
Wysłany: 30-04-2014, 07:15
Aleksander napisał/a:
Nie, no jasne. Tylko jak wezwiesz pogotowie do domownika bo zasłabł to dyspozytor przyśle w pierwszej kolejności ratownika (bardo często absolwenta UM).
Motti, piszemy o ratownictwie a nie o doktoryzacji z medycyny. Chcę aby Kolega się określił
Ostatnio zmieniony przez Aleksander Wczoraj 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Pytasz czy kurs od ratownika medycznego zastąpi kurs patofizjologi nurkowania, NIE ZASTĄPI.
Aleksander napisał/a:
Wczoraj 21:27
Jednym z wymogów do P3 jest część medyczna. W dawnych czasach część tą zaliczało się w KOMH albo na kursie organizowanym przez lekarzy KDP CMAS.
KOMH nie prowadzi kursów, prowadzą je wojskowi lekarze.
Czy zrozumiałeś ?
Pytasz czy kurs od ratownika medycznego zastąpi kurs patofizjologi nurkowania, NIE ZASTĄPI.
Ale już kurs zrobiony przez DAN (BLS+OFA) zastąpi - prawda?, bo jak nie wiadomo o co chodzi to o kasę chodzi. W zeszłym roku kurs patifizjologii kosztował jakieś 600 zł, w tym roku 850 zł. W każdym przypadku są to tylko wykłady, nie ma sprężeń w komorze. Jeśli do tego doliczysz koszt dojazdu do Gdyni, nocleg, wyżywienie to robi się to zabawa za blisko 2000 zł. Przekonaj mnie, że jest ten kurs warty tych pieniędzy, że dowiem się na nim czegość więcej niż na kursie DAN albo na innym kursie BLS+OFA
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 30-04-2014, 07:32, w całości zmieniany 1 raz
Ja się nie znam ale zrobiłem ten kurs we Wrocławiu za chyba 400. Chociaż nie mam nic wspólnego z Cmasem to polecam.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 30-04-2014, 08:30
Aleksander napisał/a:
Ale już kurs zrobiony przez DAN (BLS+OFA) zastąpi - prawda?
Ja osobiście to chromolę postanowienia KDP. Natomiast wcale nie jestem przekonany do kursów DAN w
"Czy przedłożenie zaświadczenia o ukończeniu BLS wystawionego przez jedną ze znanych prywatnych, ogólnopolskich klinik medycznych, zatrudniających najwyższej klasy ratowników medycznych w połączniu z certyfikatem OFA, zrobionym np. w PADI - zalicza część medyczną wymaganą do P3? "
Skoro doszło do porozumienia KDP i wojskowych lekarzy w sprawie szkoleń. (To akurat z 2 źródeł wiem).
Na kontaktach z wojskowymi lekarzami dowiesz się więcej, niż na kursach DAN i wystarczy do tego PTMiTH. Koszta również nie są wysokie kontaktów z tym środowiskiem. Dostęp do unikalnej literatury jest łatwy. Dzięki niej, bez problemów mogę wprost w modelu, problemy dekompresyjne rozwiązywać, ludzie po kursach w KOMH czy DAN, jakoś nie bardzo się udzielają w tych tematach. Po kursach słynnego GUE, też nie bardzo sobie radzą. Też kursanci słynnego geniusza Bałtyku, nie błyszczą.
Jest to dostępne w polskich wydawnictwach WAM czy AMW.
Ponieważ to również droga rozwoju nurkowego, to wypowiedź jest jak najbardziej na miejscu. Można powiedzieć o posiadaniu patentów w sprzęcie nurkowym, to było przepustką do zaproszenia do PTMiTH. Nie jestem i nie chcę być instruktorem.
Też kursanci słynnego geniusza Bałtyku, nie błyszczą.
O przepraszam - jako kursant geniusza zapewniam Ciebie, że stanowczo chcę błyszczeć - laserem
Ostatnio zmieniony przez beroduar 30-04-2014, 18:14, w całości zmieniany 1 raz
Motti [Usunięty]
Wysłany: 30-04-2014, 21:39
beroduar napisał/a:
O przepraszam - jako kursant geniusza zapewniam Ciebie, że stanowczo chcę błyszczeć - laserem
Możesz ale w modelu po znakomitym szkoleniu, nie liczysz. Na konferencji Nurtech 2010 Komandor Kubiak wspominał o żielonym impulsie który tymczasowo oślepia. Taka broń nie zabijająca, nie przypuszczałem że budzi się w tobie "zły człowiek".
Zapytałem kogo trzeba, czy mogę iść na kurs dla lekarzy organizowany przez WIM, oczywiście bez prawa wykonywania zawodu i da się to przeprowadzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko