Ja również polecam Olympusa C-5050 lub C-5060.
Kilka dni temu wpadł mi ręce Olympus C-8080 wraz z obudową.
O ile aparat robi bardzo dobre wrażenie i zapewne super zdjęcia (nie testowałem), to obudową byłem załamany, a dokładnie wielkością (!!!) podstawowego iluminatora obiektywu.
Wysuw obiektywu w C-8080 jest odwrotny, niż w C-5060 i C-5050 - w pozycji krótkiej ogniskowej obiektyw jest maksymalnie schowany do obudowy, a w pozycji tele, jest wysunięty do przodu. Taka konstrukcja wymusiła na projektantach obudowy, zastosowanie iluminatora o ogromnej średnicy, który w praktyce uniemożliwia zastsosowanie jakiegokolwiek zewnętrznego konwertera szerokokątnego.
Można stsosować firmowy konwerter wewnętrzny z alternatywnym iluminatorem płaskim, ale umożliwia on uzyskanie ogniskowej tylko 22,4 mm.
Być moze Olympus lub producenci niezależni coś wymyślą, ale ja w to wątpię, ponieważ zapewne pojawi się za kilka miesięcy następca C-8080.
Trudno mi polecać cokolwiek, bo fotograf ze mnie o tyle kiepski co nowy, ale służę informacją cenową. Dostaliśmy niedawno (w prezencie) C-5060 i z tego co mi wiadomo koszty były nastepujace:
- aparat (z dodatkami, gwarancją itp) jakieś 2500
- obudowa ok. 1100
kupowane było ze 3 tygodnie temu, ale nie wiem w jaki sposób (w razie potrzeby moge popytać).
Moje wrazenia z robienia zdjęć : nie zauważyłem żadnych opóźnień podczas fotografowania (a tego się bałem). Zauważyłem także znacznie lepsze zdjęcią nieco gorszym aparatem u znacznie lepszego fotografa
surya
Wysłany: 21-10-2004, 21:07 Zgodnym głosem...
Wielka dziękówka, zgdodnym głosem idę za Wami i kupuję C-5060. Znalazłem ofertę nowego aparatu na allegro za niecałe 2000 peelenów i porównując z cenami z e-bay, wypada rewelacyjnie.
Nic tylko, nurkować, pstrykać i doskonalić się... kupić nie kłopot, ale dobre zdjęcia robić...
Podzielę się wrażeniami po powrocie z Dahabu na początku listopada.
Potwierdzam trafnośc wyboru. Ja po radach koleżanek i kolegów na forum nabyłem to cudo kilka tygodni temu i już sprawdziłem w Dahab (kilkaset zdjęć po wodą), przymierzam się do wrzucenia paru do galerii (jedno, teraz dwa na próbę juz tam jest http://forum.jds.pl/album_pic.php?pic_id=1143http://www.pupa.pl/album_...f2ba97d086185). Aparat był na miejscu testowany przez bardziej doswiadczone osoby niż ja i zebrał same dobre opinie. W nawiązaniu do pytania z innego postu to jego cena w USA wyniosła C-5060 + PT-020 odpowiednio 461$ + 199$ + 12$ (przesyłka na terenie USA 3 dniowa). Aparat i obudowa nowe (nie refurbished), z pełnym wyposażeniem, oryginalnie zapakowane jedynie bez gwarancji poza USA (elektronika w 99% psuje się po gwarancji), instrukcje po polsku są do otrzymania w OLYMPUS Polska.
Wysłany: 22-10-2004, 18:23
5060 jest super!!!
wypróbowałem i mogę polecić. Cena podana w poprzednich postach jest dobra. Ja płaciłem trochę więcej...
Ale koniecznie zastanów się nad oświetleniem zewnetrznym!
UWAGA! Olympus nie zrobił wysięgnika do lampy (ale ma za to bardzo dobrej jakości obudowy). Pasuje Sea&Sea (koszt ok. 600 PLN)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko