Moja znajoma w wyniku włamania w miniony weekend straciła w Gdańsku dwa komplety technicznego sprzętu nurkowego. Rzeczy nowe lub prawie nowe.
- dwa nowe białe twiny 2x12l FABER 200bar 12.5 kg
- balast uniwersalny czarny do tych twinów 3x2kg i 1x3kg
- dwa komplety automatów SCUBAPRO mk25 i a700
- pierwszy stopień automatu TECLINE V2 nr 13050054
- pierwszy stopień automatu TECLINE V2 nr 13050046
- dwa drugie stopnie SCUBAPRO mk25
- skafander męski SANTI E.LITE 135665 z wadą materiału (kropki po wewnętrznej stronie) podpisany "MATI" wraz z torbą i niebieskimi rękawicami
- ocieplacz męski SANTI BZ200 XL podpisany "MATEUSZ"
- skafander damski na 160cm SANTI E.LITE 135672 z wadą materiału (kropki po wewnętrznej stronie) podpisany "DAGMARA" wraz z torbą, kapturem i czarnymi rękawicami
- ocieplacz damski SANTI BZ200 na 160cm podpisany "DAGMARA"
- pomarańczowa bojka nurkowa FROG 1m ze szpulką.
Zginął również DIVELOG, w którym były karty serwisowe do automatów SCUBAPRO.
Proszę o czujność przy okazyjnych ofertach sprzedaży sprzętu i gdyby udało się coś z tego namierzyć, o kontakt pod nr 503-084-900 (Dagmara)
Złodzieje dokładnie musieli wiedzieć co kto ma i co brać bo żaden złodziej włamując się nie kradnie szmat typu ocieplacze... tylko bierze to co wygląda na cenne. Poważna strata współczuje ale może należało by szukać w środowisku osób znajomych?
Wysłany: 11-02-2014, 10:22
ja nie, bo jakoś do głowy nie chce mi przyjść, że można okraść znajomego ( jak juz w ogóle przyswoję, że można kogoś ), ale Mike ma rację, o ile butle, ao, to dla osoby nawet nie nurkującej mogą się z założenia wydać wartościowe, o tyle nikt "normalny" nie zdaje sobie sprawy, że można dać taką kasę za kombinezon roboczy ( żeby nie było, że to negatywna ocena modelu ocieplacza i firmy! w żadnym wypadku- to jeszcze pamięć tego, jakie robiły na mnie wrażenia ceny sprzętu nurkowego, gdy się stykałam z nimi po raz pierwszy ).
Może warto znajomych, czy bliskich sąsiadów przemyśleć ?
1. Zgłosić na Policję, może zechcą zrobić daktyloskopię itp. procedury.
2. Taki sprzęt raczej na zachód europy nie pojedzie tak więc obstawiałbym wschodnie granice RP.
Możliwe że ktoś obserwował sprzęt od samego nurkowiska po garaż/piwnicę/miejsce składowania a potem to już z górki...
PS. Ekspertem nie jestem takie moje szybkie przemyslenia.
Ostatnio zmieniony przez maciek811 11-02-2014, 13:10, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie to kradzież pod zamówienie - kto by się taszczył z twinami i balastem do nich???
Zwłaszcza ten balast - przecież to praktycznie nic nie warty ołów.
A już zajumanie luzem pierwszych i drugich stopni (bo tak zrozumiałem z opisu) wskazuje że złodziej doskonale wiedział co brał i komu to popchnie.
Chyba, że stały z karteczką: "dzień dobry, kosztujemy xxxx zł", w co wątpię.
Najgorsze jest to że tego sprzętu nie ma jak ubezpieczyć - chyba że trzymasz go w mieszkaniu.
A gdzie trzymamy sprzęt? W salonie za telewizorem?
Przerabiałem to swojego czasu i okazało się że jak leży w garażu lub piwnicy to marne szanse na odszkodowanie - z tego co pamiętam to do dostanie się max 10% wartości ubezpieczenia ruchomości w mieszkaniu od kradzieży.
Czyli jak ruchomości w mieszkaniu ubezpieczysz np. na 50 tys zł (a policzcie ile warte są graty w Waszych mieszkaniach/domach - raczej na więcej nie ubezpieczacie) to za kradzież z garażu/piwnicy dostaniesz max 5 tys zł - wartość jednego suchacza.
Wysłany: 01-07-2014, 01:39
jak ubezpieczysz mieszkanie w warcie to mozesz podac wartośc ruchomosci w tzw pomieszczeniu gospodarczym przynaleznym do mieszkania czyli piwnicy/ komórce/ garazu
i mozesz miec wtedy ubezpieczony cały sprzet nrukowy, sportowy itp
...mozesz podac wartośc ruchomosci w tzw pomieszczeniu gospodarczym przynaleznym do mieszkania czyli piwnicy/ komórce/ garazu ....
Widzę, że kolega odświeżył zapomniany temat
A może jakiś link do OWU Warty i punktu gdzie jest to zapisane?
Bo w opowieści agentów to już jakoś nie wierzę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko