Wysłany: 09-07-2014, 07:21 Film z wnętrza dziobowej części wraku Terra (2014)
27 kwietnia 2014 popłynęliśmy Litoralem na wrak Terry. Tym razem miałem w planie sfilmowanie wnętrza pomieszczeń w dziobowej części wraku. Jest to część wraku bardzo rzadko penetrowana przez nurków z uwagi na bardzo ciasne i wąskie przejścia oraz zalegające na podłodze korytarza i poszczególnych pomieszczeń całe pokłady "czarnego mułu", który tylko czeka na to by się podnieść. Trzeba naprawdę się starać, żeby tego nie zrobić (a nie jest to łatwe - tym bardziej jak się trzyam kamerę w ręku i nie można zastosować techniki "grab & pull"). Gdy ten muł się podniesie to nie pomoże nawet najmocniejszy HID - wychodzi sie stamtąd po omacku (lub na kołowrotku...). Tym razem moje zabezpieczenie stanowił jak zwykle niezawodny Jacek "Jacko", którego światło widać w ostatnich ujęciach filmu.
Pogodę mieliśmy super, a morze było spokojne.
Film ten zadedykowałem Łukaszowi Kowalskiemu, gdyż był to ostatni raz, kiedy się spotkaliśmy i mieliśmy okazję sporo porozmawiać podczas rejsu na tematy nurkowe i nie tylko. Podczas tego nurkowania umówiłem się z Łukaszem, że nie będzie wchodził do "dziobówki" tak żebym mógł sfilmować (bo po wizycie tam choćby jednej osoby w zasadzie nie ma to po co wchodzić... - tym bardziej z kamerą). W zamian chciał potem obejrzeć film z tego nurkowania. Nieco ponad dwa tygodnie później Łukasz zginął tragicznie podczas nurkowania na wraku parowca "Protektor" na Bornholmie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko