Wysłany: 22-07-2014, 18:42 142m w albańskiej jaskini Viroit
Zapraszam do galerii z naszego pobytu w albańskich jaskiniach. Udało nam się po wielu trudach skontaktować z włoską ekipą działającą tam w latach 2007-2008 i wspólnie podjąć decyzję o kontynuacji rozpoczętych przez nich eksploracji. Ich relacje pokryły się z poręczówkami, które ułożyli w Skotinie, Petraniku oraz Viroit.
W jaskini Skotina udało mi się dopłynąć do jej końca przegłębiając ją o 20m. W Petraniku Górnym położyłem sto metrów nowej linki nie osiągając jednak jej końca i przegłębiając ją do 92m. Największą rewelacją okazała się Viroit, którą wyeksplorowałem do 142m w jednej studni i 114m w drugiej. Na miejscu nurkowań pojawił się nawet burmistrz Gjirokastry wraz ze swą świtą.
Przy okazji bardzo dziękuje Jackowi i Marcinowi za pomoc i wspólne osiągnięcie sukcesu. Po drobnych modyfikacjach sprzętu planujemy tam wrócić i pociągnąć temat dalej.
Dzięki rejestratorom mamy pełny zapis z każdego nurkowania, z których mamy zamiar zmontować film. Wkrótce również przedstawimy oficjalne plany nowo wyeksplorowanych części tych jaskiń.
Wysłany: 22-07-2014, 20:38
Cześć,
Gratuluję wyniku, szkoda że nie skorzystaliście z zaproszenia do wspólnej akcji, jakie opublikowało w naszym imieniu GNJ oraz Jaskinie, i postanowiliście pojechać tuż przed nami mając w głębokim poważaniu inne eksplorujące ten temat od lat osoby.. ale cóż - każdy kraje jak się daje
Taka cena rzucania na eksplorację światła dziennego, dobra lekcja na przyszłość.
W kwestii rzetelności - Włoskich poręczówek nie ma tam od lat, cieszę się jednak że nasze Wam się przydały.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Dobrowolski 22-07-2014, 20:40, w całości zmieniany 1 raz
szkoda że nie skorzystaliście z zaproszenia do wspólnej akcji, jakie opublikowało w naszym imieniu GNJ oraz Jaskinie, i postanowiliście pojechać tuż przed nami mając w głębokim poważaniu inne eksplorujące ten temat od lat osoby.. ale cóż - każdy kraje jak się daje
pozdrawiam
Może trochę trochę grzeczniej Panie Sebastianie.
To właśnie na zaproszenie GNJ tam pojechałem z ludźmi, którzy nurkowali tam w maju i poprawiali poręczówki po Włochach (taką przynajmniej dostałem informację).
Co do zaproszenia nie dostałem takowego od nikogo poza Jackiem. Nie jestem członkiem GNJ i PZA więc być może nie byłem w zasięgu.
Wysłany: 22-07-2014, 21:51
Hej,
Myślę, że biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację, napisałem bardzo grzecznie i gdybyś nie wyciął z zacytowanego tekstu moich gratulacji również tak to byś odebrał Zaproszenie dotarło prawdopodobnie do każdego, kto zajmuje się speleonurkowaniem - przykro mi, że do Ciebie nie.
Obawiam się, że nie byłeś tam na zaproszenie GNJ.
Jeszcze raz gratuluję cyferek.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Dobrowolski 22-07-2014, 21:54, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 22-07-2014, 22:07
Sebastian Dobrowolski napisał/a:
Obawiam się, że nie byłeś tam na zaproszenie GNJ.
To fatalnie. Prosze zdac sprzet i podpisac samokrytyke. I wiecej tam nie nurkowac bez zaproszenia i w ogole bez odpowiedzi na zaproszenie
Co za ludzie ...
Tym razem powaznie - Ziolo - moje gratulacje. Jakby nie bylo - kawal nurka. Gratulacje i powodzenia w nastepnych projektach. No i karabinek fajny, co to bylo ? BGC'36 ?
Ostatnio zmieniony przez gorcio 22-07-2014, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-07-2014, 22:08
Gratuluję cyferek.
Zioło napisał/a:
To właśnie na zaproszenie GNJ tam pojechałem z ludźmi, którzy nurkowali tam w maju i poprawiali poręczówki po Włochach (taką przynajmniej dostałem informację).
Mógłbym zapytać, kto jako GNJ zaprosił Cię do eksploracji? Tak z czystej ciekawości, bo z tego co mi wiadomo, to GNJ będzie za kilka tygodni w Albanii - wystarczy zajrzeć tu: http://gnj.org.pl/ogloszenia/index_plany.php ...
Ostatnio zmieniony przez Crowley 22-07-2014, 22:09, w całości zmieniany 1 raz
Możesz rozwinąć temat poręczówek w viroit.
Jak zapewne wiesz w ubiegłym roku położyłem poręczówkę do 64m. Widziałeś moją?
Ja nie widziałem poręczówek włochów.
Napisałeś:
"pojechałem z ludźmi, którzy nurkowali tam w maju i poprawiali poręczówki po Włochach"
Co do poprawiania poręczówek w maju w viroit, polecam fragment filmu dotyczący majowego nurkowania kolegów w virojt.
Czy możesz mi podać, w której minucie widać choć jedną klatkę z Viroit. Z tego co widzę to ktoś tylko do niej zajrzał i nawet nie wpłynął do środka chyba, że chodzi o to jeziorko? Tam faktycznie nie widziałem poręczówek
Co do tego kto mnie zaprosił - wyjaśnijcie to sobie sami w klubie, a nie na forum.
Jest to moja ostatnia odpowiedź w tym wątku na jakąkolwiek zaczepkę.
Dla tych którzy nie chcą mnie spalić na stosie, że śmiałem tam zanurkować we czwartek 31 .07 o 18:00 u nas w klubie zrobimy z tajemniczym człowiekiem z GNJ pokaz zdjęć i filmów bez żadnej obróbki. Zapraszamy serdecznie.
Ostatnio zmieniony przez Zioło 22-07-2014, 23:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-07-2014, 23:53
Cześć,
Klatki z Viroit nie widać w żadnej minucie bo film pochodzi z maja i nakręciła go ekipa o której wspomniałeś, a której w maju nie udało się wejść do środka. Skorzystałeś więc z naszych poręczówek położonych równy rok temu - zarówno w tej jaskini jak i innych.
Nie wiem dlaczego odbierasz naszą postawę jako zaczepki - wbiłeś nam się kolego w eksplorację, wygumkowałeś udział kilkunastu osób z obecności tam i rżniesz głupa udając, że wszystko jest w porządku.. a my się czepiamy. Udajesz, że nic o niczym nie wiesz a tymczasem na forum kilka postów pod Twoim są nasze filmy z odwiedzonych przez Ciebie jaskiń. Masz tupet ? Masz.
Zrobiłeś fajne cyferki, ok - gratuluję, serio. Niestety w nurkowaniu nie ma punktów za styl. Pozostaje się z tym pogodzić - takie czasy, nie tylko w sporcie. Co się kurą urodziło kanarkiem nie umrze.
Tymczasem próbujemy ustalić z Robertem stan poręczówek na dzień dzisiejszy - ile położono, a ile naszych zepsuto, zdjęto. Pozwoli nam to lepiej i bezpieczniej zaplanować następne nurkowania w tym miejscu - na wyprawie GNJ, które od 2009 prowadzi tam eksplorację i która odbędzie się w terminie wskazanym w kalendarium.
Wysłany: 23-07-2014, 00:11 142m w albaniskiej jaskini Viroit
Witam kolegów członków jaki i sympatyków GNJ nie było mnie tutaj na forum, ale ze względu na mojego kolegę Adam odpowiadam na wasze pytanie co do zaproszenia ja to uczyniłem i pojechaliśmy do Albanii, a jak wiadomo jestem sympatykiem GNJ.
Co do poręczówek to waszych Sebastian nie było no chyba że te resztki chcesz nazwać poręczówkami choć pierwszy odcinek się zachował jakieś 20m, nie za wiele.
Wysłany: 23-07-2014, 00:17
Cześć,
Można było inaczej ale dzięki za informację. Czy tzn. że poręczówki włoskie z 2007 roku przetrwały, jak twierdzi Adam, a nasze z zeszłego roku wymyło? To niefart..
Powiedz mi proszę jak wygląda stan oporęczowania na dzień dzisiejszy jeśli to nie tajemnica?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Dobrowolski 23-07-2014, 00:17, w całości zmieniany 1 raz
Sebastian tyle co pisałem na ten temat, ale ok napiszę raz jeszcze byś mógł to zrozumieć.
Poręczówki porwane, pozostał kawałek od wejścia do studni czyli jakieś 20m, ale również resztki poręczówki poniżej 64m, który to podobno osiągnęliście. Czyli to musiały być reszki włochów, którzy tam nurkowali przed wami.
Klatki z Viroit nie widać w żadnej minucie bo film pochodzi z maja i nakręciła go ekipa o której wspomniałeś, a której w maju nie udało się wejść do środka............
Piszecie, że mam zobaczyć film o poręczówkach w Viroit - ale ich tam nie ma bo nikt nie wpłynął do jaskini
Robert pisze, że położył do 64m, ja znalazłem ostatni punkt poręczowy na 80m i od tego pociągnąłem nową poręczówkę. Więc logika mówi, że 64<80, a Włosi twierdzili, że zaporęczowali ją do 80m więc to musi być ich linka.
Nie bardzo widzę sens tych dywagacji, prąd ją pewnie zerwał i tyle, nie mam zamiaru nikomu odbierać zasług, wierze bez tej linki, że tam był.
Piszecie tyle o etyce jaskiniowej. Wiem, że się nie wchodzi do jaskiń by komuś odbierać prawo ich eksploracji. I dlatego właśnie Jacek korespondował z Włochami by to z nimi ustalić. Oni nie byli zainteresowani dalszą eklsploracją, gdyż byli bardziej archeologami. Objęliśmy więc po nich przodki. Jeśli posiadasz takie same ustalenia wycofam się z dalszej eksploracji, jeśli nie, będę ją eksplorował dalej i mam nadzieje, że Wy też będziecie etyczni.
No z tą "kurą" to przesadziłeś - czy będziesz potrafił teraz to załatwić jak facet? Ja jestem do dyspozycji
[ Dodano: 23-07-2014, 01:12 ]
Tu macie klatke z filmu - poreczówka na ok 60m
a tu druga z 80m
Jeśli o to pytałeś.
Ostatnio zmieniony przez Zioło 23-07-2014, 00:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-07-2014, 07:26
Cześć,
Pytałem o stan poręczówek w jaskini na dzień dzisiejszy, ale widzę że się nie dowiem.
Film z Viroit miał nawiązywać do tego:
Zioło napisał/a:
Cytat:
Robert subtelnie zauważył, że w maju nikt tam żadnych poręczówek nie naprawiał bo tam nie nurkował. Więc albo jest to nieprawda albo ktoś Cię oszukał.
Jacek, szkoda że jako sympatyk Grupy zorganizowałeś wyjazd za jej plecami tuż przed właściwą wyprawą, mimo iż wydawało mi się, że po Twoim telefonie, w którym tłumaczyłeś się z tego, że anonimowo obrażałeś nas pod fałszywym nazwiskiem (z fałszywego konta dla ścisłości) doszliśmy do jakichś wspólnych wniosków. Ale cóż - Twoja sprawa, to sobie wyjaśnimy już, jak napisał Adam, w Klubie.
Adam, piszesz z jednej strony że chcesz być rzetelny, a z drugiej pomijasz cały szereg faktów (przebrnąłem przez relacje na Twojej stronie) przypisujesz sobie lub Homerowi odkrycia, które zostały dokonane i opisane już wcześniej - nie rozumiem tego, ale to są pierdoły - nie będziemy o nie kruszyć kopii bo sprawa idzie o coś większego.
Na koniec zagadka - kto przejął przodki od Włochów pomiędzy ich ostatnią bytnością tam (bagatela 7 lat temu) a otworzeniem tam działalności przez nas (o której obaj dobrze wiedzieliście bo zaproszenie do wspólnej akcji dla doświadczonych nurków jaskiniowych wisiało na fanpage GNJ, którym współadministruje Jacek, oraz na stronie ogólnopolskiego miesięcznika "Jaskinie", który czytują chyba wszyscy w kraju zajmujący się speleologią - choćby po to żeby wiedzieć jaki jest status poszczególnych jaskiń) ?
Ode mnie tyle, żałuję że działania w fajnym miejscu odbywają się w atmosferze, która nie ma precedensu w historii polskich eksploracji. Ale jak już pisałem - znak czasów.
Sebastian chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem jak i tym o czym się z tobą rozmawia, ale mam nadzieję że tym razem przeczytasz bardziej uważnie i zrozumiesz, bo szkoda mi czasu na takie pisanie, wolę działać niż gadać, tym bardziej że nadal jestem na Bałkanach i nadal eksploruję.
I tak: co do poręczówek miałeś już daną trzykrotnie odpowiedz, pomimo to ponownie zadajesz to samo pytanie.
Co do naszej rozmowy owszem miała miejsce, ale z tego co mnie wiadomo to miała całkiem inną formę ta nasza rozmowa , nie tłumaczyłem się, bo i nie miałem z czego, no chyba że ty się tłumaczyłeś no to OK. Co do profilu gwoli ścisłości nie oczerniałem GNJ w żaden sposób, z tego profilu zdałem wamjedynie pytanie, aż jedno pod waszym filmem z ubiegłorocznego wyjazdu, ale zamiast odpowiedzi od razu był atak z waszej strony , cóż jak się nie ma co powiedzieć to się atakuje. Dodatkowo na koniec naszej dość długiej rozmowy stwierdziłeś:
Cytat „(…) niepotrzebnie dałem się wciągnąć w całą tą dyskusję”.
Co do organizacji wyjazdu owszem zorganizowałem go, gdyż obserwując twoje zachowanie uznałem że to co robisz jest niczym innym jak działaniem na szkodę GNJ, bo jeszcze jakiś czas temu odciągałeś ludzi od GNJ próbując ich przekonać, że to ty i D&H, a nie GNJ zrzeszacie nurków jaskiniowych. A teraz zachowujesz się niemal jakbyś był liderem tej grupy i osobą decyzyjną w sprawach kto, gdzie i kiedy może jechać eksplorować. A w rzeczywistości jesteś tylko sympatykiem, bo nawet nie spełniasz kryteriów by być członkiem GNJ.
Powiem tak: przypomniałeś sobie o istnieniu tej grupy jakiś rok temu i to w sumie nawet nie do końca, bo jadąc do Albanii w zeszłym roku nie byłeś tam jako GNJ co potwierdza końcówka waszego filmu. Dopiero po dyskusji , która powstała na temat waszej niby „eksploracji na niespotykaną dotąd skalę” zacząłeś pisać ze to GNJ i nagle kilka miesięcy temu znalazłeś się na stronie GNJ jako sympatyk od 2006 roku. Dziwne, bo wcześniej jakoś cię tam nie było, odnoszę wrażenie że chyba szukasz rozgłosu i reklamy.
To spowodowało że nie poczułem się do poinformowania cię o swych planach, poza tym z tego co pisałeś w lutym na forum to wasza grupa już liczyła 30 osób „ze światka nurkowego i naukowego” , choć wiem, że nadal wydzwaniasz po ludziach w celu zebrania grupy. Szkoda, że nie zadzwoniłeś w pierwszej kolejności do wszystkich członków i sympatyków GNJ, w tym do mnie, a nr posiadasz. Wychodzi na to, że występując w imieniu grupy, której nie jestes członkiem zapraszasz tylko wybrane przez siebie osoby. Jeżeli ty jako sympatyk GNJ masz prawo zapraszać osoby które uznasz za odpowiednie, tak i ja mam takie samo prawo. Nie tłumacz się tylko że informacja jest na stronie i że ją zapewne przeczytali wszyscy, bo jeżeli tak to dlaczego dzwonisz po ludziach ?
Sebastian poniżej twe pytanie i moja odpowiedź.
„Na koniec zagadka - kto przejął przodki od Włochów pomiędzy ich ostatnią bytnością tam (bagatela 7 lat temu)”
Wychodzi na to ze przodki po Włochach przejęliśmy my z Adamem, gdyż to my się z nimi skontaktowaliśmy, a wy jadąc tam nie mieliście pojęcia o Włochach dopiero po dość obszernej dyskusji z jednym z członków GNJ zaczęliście pisać o Włochach, wcześniej przypisywaliście sobie całkowity sukces, jak to mi powiedziałeś podczas rozmowy:
„(…) zostało to zrobione dla potrzeb filmu by miał lepszą oglądalność”
Szkoda ze już w nim nie ma wzmianki o Włochach i szkoda również że zapomniałeś kręcąc ten film o GNJ.
Po za tym nawet nie przekroczyliście tych przodków, które już były zrobione przez Włochów, dowodzi tego wasz film, poza tym zostaliście poproszeni by z Petranika Górnego wyciągnąć kołowrotek pozostawiony tam 4 lata temu, którego wg was nie było, a dziwne, bo my go bez problemu odnaleźliśmy w maju. Czyli wychodzi na to, że chyba tam nawet nie dopłynęliście…
W sumie szkoda mi czasu na dalsze pisanie na ten temat kiedy i tak pozmieniasz fakty by było tak jak tobie to pasuje !
Pozostawiasz bez komentarza zarzucając mi absurd kłamstwa, gdyż nie masz już nic do powiedzenia jedyne co możesz to szczekać jak to jest w twym zwyczaju i jak to robiłeś do tej pory, a teraz fakty cię zbyt zdusiły.
Manipulacja to twoja mocna strona co wynika z tej dyskusji.
Pierwszeństwo eksploracji rzecz święta.
W google wpisałem: Viroit nurkowanie
Na pierwszym miejscu...
film na YT "Opublikowany 12 sty 2014"
Viroit cave
Viroit dive
daje podobne rezultaty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko