Wysłany: 29-08-2014, 14:10
Witam i dziękuję za krytyczne i mniej krytyczne uwagi.
Yvox napisał [/quote]Ja jestem ciekaw, czy jakby te 8 butli było prawie puste to czy nurek utrzyma się pod wodą i nie wyleci na powierzchnię?
Lozerka napisała [/quote]ja tylko chciałabym się dowiedzieć, te niektóre butle to do czego są ? Bo chyba nie do nurkowania, skoro nie ma przy nich ao ?
pmk napisał
[/quote]Zawsze można wziąć dwa worki
Bardzo lubię rozwiązanie dwóworkowe (chyba śmiało moge powiedzieć, że w tej konfiguracji i tak założone to mój własny pomysł)
Co prawda na filmie jest tylko 6 butli ale akurat nr 7 i 8 to najmniejszy problem jeśli chodzi o dojście do węża z drugim stopniem i gałki zaworu. . Za to na tych sześciu są automaty
Wspomniany przez kolegę pmk drugi worek xdeep zakładałem w maju bodajże. Tak w ramach eksperymentu.
Film pierwszy to wybór zdjęć (dzieki uprzejmości Małgorzaty Habel)
Wysłany: 29-08-2014, 19:05
hej. Muszą ( w moim przypadku) być skonfigurowane parami. W zależności od umiejscowienia nazywam je level 0, -1, -2, +1,
Level 0 (podstawowe) standardowo. Pozostałe levele niestandardowo.
Choć z drugiej strony trudno mi sobie wyobrazić np. klarowanie węży po użyciu i odpinanie tego wszystkiego w trakcie nurka...
Mnie też. Niech w dwóch butlach bedzie TMX - co trzecia. W dwóch nitrox - co druga. W dwóch powietrze - każda pierwsza a w pozostałych dwóch tlen. To jak będzie wyglądało operowanie automatami i zaworami? Film poglądowy będzie wskazany
Wysłany: 29-08-2014, 20:21
Jeśli ćwiczy się zakładanie i odpinanie butli dwa razy w tygodniu po kilkanaście razy to nie jest to wielkim problemem. Nie twierdzę, ze jest łatwo. Łatwo jest założyć kilka więcej w taki sposób, że wiszą i dyndaja jak zwykłe stage przy twinie. Problem pojawia się przy ułożeniu ich streamline. Nie ukrywam, że kosztowało mnie to wiele potu, nerwów, kilkanascie torebek trytytek i wiele (oj wiele) godzin w wodzie. Ale ogólnie jestem zadowolony. Zakładanie tylu butli (chociaz docelowo nie mam zamiaru używać tylu "na codzień") to bardzo dobry skill do zaznajamiania się ze sprzętem SM i uczy pokory.
A ciekawych sposobu zapraszam ...do Katowic
pozdrawiam
Michur
hej. Muszą ( w moim przypadku) być skonfigurowane parami. W zależności od umiejscowienia nazywam je level 0, -1, -2, +1,
Level 0 (podstawowe) standardowo. Pozostałe levele niestandardowo.
Aleksander, pozwole sobie obstawiac inaczej. 5 butli trymix, 2 nitrox, 1 tlen Dwie butle trymix, dwie powietrze - kurcze, malo prawdopodobne...
Jesteś strasznie poprawny . Ale to zależy od tego jakie się chce zrobić nurkowanie. Zostawmy to jednak - nie sprzeczajmy się. Ja poprostu chciałbym zobaczyć film pokazujący zmianę gazów, kręcenie zaworami na oznaczonych butlach, zmianę autoamtów.
Wybacz proszę ale jeśli ktoś prezentuje nurkowanie z ośmioma butlami to ja chylę czoło ale chciałbym też aby wynikała z tego jakaś praktyczna korzyść a nie tylko fun dla gawiedzi
Panowie czy moglibyście w kilku słowach opisać dla laika- na czym polega trudność zmiany gazow w takiej konfiguracji?
Ja się po prostu obawiam, że tych butli jest tak dużo. A co za tym idzie:
1. Nie wiem, na ile wygodne jest sięganie do poszczególnych butli, żeby rozklarować z niej wąż.
2. Nie wiem, na ile dostępne są poszczególne zawory do swobodnego kręcenia oraz manometry do swobodnego patrzenia. Trudno mi sobie wyobrazić, jak przeprowadzić na butlach skrajnych z tyłu choćby fragment bezpiecznej procedury, tzn.:
- wyciągnąć wąż, przełożyć (lub nie, w zależności od strony) przez szyję
- psykąć automatem patrząc na manometr, aby upewnić się, że się naprawdę wąż od tej butli co się myśli wyciągnęło
- odkręcić zawór i zacząć oddychać
3. Zastanawiam się, na ile oznaczenia MOD wszystkich butli są łatwo widoczne, ewentualnie gdzie powinny być przyklejone w zależności od tego, po której stronie jest butla i która jest w szeregu.
4. Kolejna sprawa, w przypadku nurkowania z partnerem, ile pracy wymaga doprowadzenie do tego, żeby zmiana gazów była partnerska, tzn. żeby wszystkie podejmowane działania były czytelne dla drugiej osoby - żeby widziała ona oznaczenia MODów oraz była świadoma, co robi partner zmieniający gaz na tyle, żeby móc wychwycić ewentualne popełnienie przez niego błędu.
5. Następnie - na ile sprawnie idzie klarowanie węża na tej butli, z której właśnie przestałeś oddychać - bo nurek jest pod pachami nieźle obwieszony, sięgnięcie tu czy tam może nie być takie proste.
6. I last but not least, co się dzieje z pozycją nurka pod wodą, kiedy wisi sobie już gdzieś płytko na deco i z ośmiu butli ma już sześć jak nie lepiej mocno pustawych, czyli denka większości tego asortymentu chcą do góry.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 30-08-2014, 10:04, w całości zmieniany 1 raz
gienas: cycuś w tle na pewno byłby lepszy od tego tła co jest A do Katowic raczej mi chwilowo nie po drodze - mimo tego, jestem ciekaw... A co do "w kilku słowach" - co Ci poradzę: lubię nurkować, lubię gadać, lubię pisać...
Ostatnio zmieniony przez Yavox 30-08-2014, 11:17, w całości zmieniany 1 raz
Panowie czy moglibyście w kilku słowach opisać dla laika- na czym polega trudność zmiany gazow w takiej konfiguracji?
Ja się po prostu obawiam, że tych butli jest tak dużo. A co za tym idzie:
1. Nie wiem, na ile wygodne jest sięganie do poszczególnych butli, żeby rozklarować z niej wąż.
2. Nie wiem, na ile dostępne są poszczególne zawory do swobodnego kręcenia oraz manometry do swobodnego patrzenia. Trudno mi sobie wyobrazić, jak przeprowadzić na butlach skrajnych z tyłu choćby fragment bezpiecznej procedury, tzn.:
- wyciągnąć wąż, przełożyć (lub nie, w zależności od strony) przez szyję
- psykąć automatem patrząc na manometr, aby upewnić się, że się naprawdę wąż od tej butli co się myśli wyciągnęło
- odkręcić zawór i zacząć oddychać
3. Zastanawiam się, na ile oznaczenia MOD wszystkich butli są łatwo widoczne, ewentualnie gdzie powinny być przyklejone w zależności od tego, po której stronie jest butla i która jest w szeregu.
4. Kolejna sprawa, w przypadku nurkowania z partnerem, ile pracy wymaga doprowadzenie do tego, żeby zmiana gazów była partnerska, tzn. żeby wszystkie podejmowane działania były czytelne dla drugiej osoby - żeby widziała ona oznaczenia MODów oraz była świadoma, co robi partner zmieniający gaz na tyle, żeby móc wychwycić ewentualne popełnienie przez niego błędu.
5. Następnie - na ile sprawnie idzie klarowanie węża na tej butli, z której właśnie przestałeś oddychać - bo nurek jest pod pachami nieźle obwieszony, sięgnięcie tu czy tam może nie być takie proste.
6. I last but not least, co się dzieje z pozycją nurka pod wodą, kiedy wisi sobie już gdzieś płytko na deco i z ośmiu butli ma już sześć jak nie lepiej mocno pustawych, czyli denka większości tego asortymentu chcą do góry.
Ja nie wiem tego samego czego nie wie Yawox a dodatkowo nie wiem po co miałbym mieć tyle butli - to jest kluczowe
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 30-08-2014, 11:36, w całości zmieniany 1 raz
Trochę takie sprawdzanie czy maluchem da się przewieźć dwadzieścia worków ziemniaków.Ani bezpiecznie dla kierowcy ani dla sprzętu.SM ma być bardziej mobilny i opływowy niż twin.Tutaj tego nie widzę.Kolejną zaletą SM jest obserwacja na bieżąco wszystkich manometrów i zaworów .Też tego tutaj nie ma.Poza tym tutaj butle na plecach mają tak samo wystawione zawory na zaczep lub uszkodzenie jak w twinie.Czyli kolejna zaleta SM tutaj pada.
No ,ale ja rozumiem..To dla fanu.... A teraz jeszcze zadanie.Proszę w tej konfiguracji dostać się do kieszeni na udzie....Tak dla fanu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko