OPIS TECHNICZNY :
Rękawica nitrylowa, wykończenie zewnętrzne o strukturze chropowatej, bez silikonu, wewnątrz flokowana bawełną, proste wykończenie brzegu mankietu. Długość :33 cm. Grubość : 0,40 mm. Z zewnątrz chlorowana.
Witam, zewnetrzna powierzchnia jest chropowata i moze w niektorych systemach powodowac problemy ze szczelnoscia. Pozatym mozna sprobowac jesli sa odpowiednio wytrzymale...
Daj znac o wynikach testow.
Mam pierścienie w 2 kolorach, które były w zestawie (niebieski i chyba zielony).
Kupiłem rękawice Showa za ok. 20 zł, dwie pary (jedna zapasowa), przy moich nurkowaniach starczą na długo.
Pierścienie niebieskie wchodzą ciasno, ale kilka razy przy mocnym naciągnięciu rękawa rękawica wyskoczyła.
Wiek: 61 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 03-09-2014, 12:57
juwisz napisał/a:
Mam pierścienie w 2 kolorach, które były w zestawie (niebieski i chyba zielony).
Ja mam na pewno 3 albo może nawet 4 rozmiary /mogę sprawdzić w sobotę/ - żółte, zielone, niebieskie i chyba czarne?
juwisz napisał/a:
Pierścienie niebieskie wchodzą ciasno, ale kilka razy przy mocnym naciągnięciu rękawa rękawica wyskoczyła.
Za krótkie rękawice, znaczy za blisko w stronę palców założony pierścień.
Też to przerabiałem.
Rewelacyjnie temat "poprawienia" producenta opisał KSD /pozdrawiam Krzysztofa / w
Nurasie - bazując na tym opisie:
- zmieniłem oringi na grubsze, o mniejszej średnicy
- zostawiłem więcej miejsca na "fałdowanie się" rękawicy w nadgarstku, następnie obciąłem nadmiar rękawicy wystający z pierścienia
- przestałem używać fabrycznego wosku w sztyfcie
- zastosowałem do - delikatnego - posmarowania oringu smar silikonowy z tubki
Ponadto - po dalszej analizie - przesunąłem pierścień w manszecie bliżej węższego końca manszety (ca. w połowie manszety) - producent w instrukcji każe montować pierścień jak najbliżej miejsca wklejenia manszety do rękawa - u mnie powodowało to powstawanie "lateksowej sałaty" w miejscu zapinania rękawicy i problemy z jej poprawnym założeniem!
Problem z podciekaniem i montażem już nie istnieje ...
Podobnie ze zdejmowaniem rękawic, teraz to po prostu bajecznie łatwe!
Ostatnio zmieniony przez Jacek Wo 03-09-2014, 12:59, w całości zmieniany 1 raz
Witam, wczoraj był pierwszy test pierścieni Si-Tech, starałem się aby wszystko było dokładnie zrobione, lateksowe manszety aby się nie podwinęły, końce rękawic są na tyle krótkie ze nie miały możliwości się podwinąć.
Pierścienie zostały przesmarowane woskiem który dostarczono od producenta. Czy jakieś grudki mogły spowodować nieszczelność ?
Pierścień wkładałem pod lekkim kątem i przy dociskaniu wydawało mi się ze oring jest dość luźny i nie leży zbyt stabilnie w swoim miejscu (tj. wytłoczony rowek).
Po zamoczeniu dłoni w wodzie w szybkim czasie zostały zalane rękawice.
Czy wymieniacie na inny oring bardziej przylegający do pierścieni, gdzie zamawiacie lub kupujecie ?.
Jaki jest rozmiar tego bardziej dopasowanego oringu.
Jakie macie swoje doświadczenia i porady.
Nie mam Sitechów, ale sporo kolegów używa i co któreś założenie zawsze podciekają i trzeba poprawiać włożenie w wodzie. Podobno bardzo ważne jest, żeby nie wkładać pod kątem, starać się żeby wchodziły prosto.
nuras_79 napisał/a:
Jaki jest rozmiar tego bardziej dopasowanego oringu.
Tu albo na DiveTreku jest wątek, gdzie były podawane wymiary zamiennych oringów, które lepiej wchodzą i znacznie rzadziej podciekają - trzeba użyć szukajki...
Ja patrząc na doświadczenia właścicieli Sitechów kupiłem Checkupy - od 6 lat ani razu nie pociekły
BTW: Co słychać? Kiedyś nie udało się zanurać na Balatonie , w piątek po południu jadę na Kopary - może wspólny nurek?
Ostatnio zmieniony przez grol 15-09-2014, 12:38, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko