przynajmniej z drugie tyle. nie na OC rzecz jasna i pewnie na sprzecie ktory nie zostal jeszcze zaprojektowany
komercyjne sprezenia na sucho chyba do 700m dochodzily...
Moje gratulacje dla Smialka rekordzisty,jak i dla x-deepa,za sprzet ktorego uzyto do tego wyczynu.
W 2004 r.na konferencji nurkowej w Bielsku B.mielismy okazje spotkac sie z owczesnym rekordzista N.Gomezem.Zdjecia nurka w konfiguracji "plecowej" z zapasem gazu potrzebnym do zanurzenia sie na ,bodajze 218 m,robi wrazenie.Side mont wydaje sie byc bardziej praktyczny przy takich przedsiewzieciach.
Przegladajac historie bicia podonych rekordow widac ze trup sciele sie gesto,wiec jesli to na kims nie robi wrazenia to juz jego problem.Chicken curry w indian take away w poblizu flatu ktory obecnie zamieszkuje na pewno zrobi wieksze wrazenie na jego dupie...
makalu [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2014, 09:15
Po prostu ,,stegano" pół roku temu zrobił OWD,teraz ma już Tec 40.,W grudniu zrobi full trimix,a na wiosnę 400metrów zaliczy i nie jako winda tylko jeszcze sobie przez pół godzinki na dnie ponura.Winda to obciach przecież
Ciekawe jak wyglądało pełne wyposażenie (ile na plecach,ile na depozytach,jakie gazy i czasy na nich)?
Po prostu ,,stegano" pół roku temu zrobił OWD,teraz ma już Tec 40.,W grudniu zrobi full trimix,a na wiosnę 400metrów zaliczy i nie jako winda tylko jeszcze sobie przez pół godzinki na dnie ponura.Winda to obciach przecież
Ciekawe jak wyglądało pełne wyposażenie (ile na plecach,ile na depozytach,jakie gazy i czasy na nich)?
Pamiętam siebie jak na początku mojej przygody z nurkowaniem opowieści bardziej doświadczonych kolegów nurków o ich przygodach pod wodą nie robiły na mnie wrażenia.
Z czasem jednak mój punkt widzenia się mocno zmienił.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2014, 12:55
stegano napisał/a:
filipesku, Winde zrobić to nie sztuka...
Juz masz moj doping. Kiedy zaczynasz przygotowania ?
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-09-2014, 19:03
piotr_c napisał/a:
Wiele osób twierdziło, że człowiek zupełnie nieznany w środowisku nurkowym nie ma szans na realizację tak ambitnego planu.
Ahmed nie jest tak "zupełnie nieznany"... Miałem przyjemność nurkować z nim wielokrotnie w latach 2008 i 2009. Akurat z nim, bo miał już wtedy ogromne doświadczenie w nurkowaniach 100m+, a akurat potrzebowałem wtedy przewodnika takich zabaw
Przez długi czas zajmował się szkoleniem technicznym w bazie Divers Lodge w Hurghadzie, a baza ta to była #1 TDI/SDI w Middle East zanim jej sława nie przeminęła...
Może jest mniej znany w towarzystwie cywilów, ale mundurowi - zarówno w Egipcie, Hiszpanii i USA znają go bardzo dobrze pod względem nurkowym.
Wprawdzie kursy trimiksowe u Ahmeda nie należą do łatwych (duży nacisk kładzie na wykonanie zadanej misji mimo przeszkód generowanych przez instruktora pod wodą), ale to także bardzo miły człowiek. Przez wiele lat hobbistycznie zajmował się szkoleniem na poziomie "BubbleMaker" (!!!) dzieci pracowników ambasad.
Jak wiedzą instruktorzy - Bubble Maker to jest WYZWANIE, a nie jakieś tam Adv. Tmx, gdzie kursanci grzecznie słuchają...
Ahmed nie jest tak "zupełnie nieznany"... Miałem przyjemność nurkować z nim wielokrotnie w latach 2008 i 2009. Akurat z nim, bo miał już wtedy ogromne doświadczenie w nurkowaniach 100m+,
Właśnie o to mi chodziło. Ahmed nie jest osobą która ma "nazwisko". Nie jest ambasadorem 5'ciu firm nurkowych, nie pojawia się z okazji takiego czy innego projektu.. Z tego powodu wiele osób twierdziło, że to nie może się udać. Ma naprawdę duże doświadczenie, a że się tym nie chwali bo zajmuje się czymś innym, to tylko lepiej
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 19-09-2014, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
A próbował ktoś robić głębokości podobnego rzędu robiąc fazę bottom na OC a zanurzenie do pewnego momentu i wynurzenie od tej samej głębokości na rebie? Czy to by nie upraszczało znacznie logistyki gazów do takiego nurkowania?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 19-09-2014, 22:54, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma znaczenia czy do tej samej głębokości czy innej. Napewno na OC szybsze zanurzenie jak i potencjalny wysiłek na głębokości ciągną za sobą mniejsze ryzyko niz na CC. Nie wiem czy ktoś robił, ale ważąc wszystkie "za" takie nurkowanie byłoby bezpieczniejsze, zwłaszcza mając za sobą alternatywę przyłączenia w kazdej chwili do CCR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko