Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 09-10-2014, 09:18
Raczej nie rekord.
Po przeczytaniu opisów (nie tylko tego z tvn) wydaje mi się że Starnaś zanurkuje za zacisk w Hranickiej i gdzieś na początku drugiej studni (czyli na głębokość 220-230) opuści sonar. Z grubsza będzie to analogiczne do poprzedniego nurkowania w którym sondował głębokość kołowrotkiem. Główna róznica to to że bedzie musiał ze sobą zabrać ten sonar i osprzęt do niego. Ekspedycja ma na celu udowodnienie że Hranicka ma ponad 400m a nie zanurkowanie na głebokość większa niż 283 (aktualny rekord Polski, zresztą również należący do Krzysztofa Starnawskiego).
Oczywiście operacja tez bedzie skomplikowana i również trzymam kciuki.
Nie wiem jakie jest najgłębsze nurkowanie jaskiniowego wykonane przez Polaka. Poprzednie nurkowanie Starnaś'ia w Hranickiej było na 217m (obstawiałbym to jako rekord polski w nurkowaniu jaskionowym), w zeszłym roku zanurkował na 192m w Goul du Pont i ostatnio w Elefante Bianco 193m , sporo wcześniej (2003) w Boesmansgat Leszek Czarnecki nurkował na 194m. Więcej nurkowań polaków w jaskiniach w okolice 200m nie kojarzę.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 09-10-2014, 09:20, w całości zmieniany 1 raz
Ekspedycja ma na celu udowodnienie że Hranicka ma ponad 400m a nie zanurkowanie na głebokość większa niż 283 (aktualny rekord Polski, zresztą również należący do Krzysztofa Starnawskiego).
Byłoby fajnie, gdyby Starnaś przebił aktualny rekord na CCR zrobiony przez Goodmana...
Nie wiem jakie jest najgłębsze nurkowanie jaskiniowego wykonane przez Polaka. Poprzednie nurkowanie Starnaś'ia w Hranickiej było na 217m (obstawiałbym to jako rekord polski w nurkowaniu jaskionowym), w zeszłym roku zanurkował na 192m w Goul du Pont i ostatnio w Elefante Bianco 193m , sporo wcześniej (2003) w Boesmansgat Leszek Czarnecki nurkował na 194m. Więcej nurkowań polaków w jaskiniach w okolice 200m nie kojarzę.
Na którymś z kolei filmiku Starnawskiego widać jak jego liquvision wyświetla ponad 220m, chyba 223m kiedy dopłynął do znacznika linki na swoim kołowrotku, ale nie wiem jak się ustala te głębokości jeżeli chodzi o oficjalne wyniki.
Byłoby fajnie, gdyby Starnaś przebił aktualny rekord na CCR zrobiony przez Goodmana...
Inna ekipa planuje w najbliższym czasie pobicie tego rekordu. Jak się uda to będzie wiadomo w listopadzie. Jak się nie uda to się nie dowiemy
Tylko trzymać kciuki ! Ciekawe jak daleko można przesuwać granicę...
Aż się chcę marzyć, że za X lat będziemy mogli w jakiś cudowny sposób nurkować na np. 1000 metrów... Zobaczyć takiego Titanica na własne oczy.
Rozmarzyłam się, czas wracać do rzeczywistości.
Wysłany: 14-10-2014, 15:35
Niestety chyba HPNSu nie uda się pokonać. Tak więc pozostaje jakieś marne 300 - 400 czy 500 metrów; 1000 raczej nie wyjdzie, ale z drugiej strony ludzkość już nie raz twierdziła, że nie uda się a udało się
MSC
Wysłany: 14-10-2014, 16:48
Może bezdechowcy zrobią 1000 metrów - na wydechu jak kaszaloty pewnie DCSa by nie dostali, może narkozy ani zatrucia tlenem też nie (parcjale potężne ale ilości w sumie mizerne)
MSC
Wysłany: 14-10-2014, 17:18
Nieco ponad 100 lat temu mówiło się, że przekroczenie samochodem 100 km/h może być niebezpieczne dla zdrowia i życia . Tak więc kto wie, kto wie. Wydaje mi się jednak, że na tradycyjnych mieszankach. Może warto dodać wodór?
Chyba prawdziwy przełom nastąpi jak ktoś będzie w stanie zalać płuca i zatoki płynem zdatnym do oddychania . Było w jakimś filmie.
Nieco ponad 100 lat temu mówiło się, że przekroczenie samochodem 100 km/h może być niebezpieczne dla zdrowia i życia . Tak więc kto wie, kto wie. Wydaje mi się jednak, że na tradycyjnych mieszankach. Może warto dodać wodór?
Chyba prawdziwy przełom nastąpi jak ktoś będzie w stanie zalać płuca i zatoki płynem zdatnym do oddychania . Było w jakimś filmie.
Pozdrawiam, Paweł
Jazda 100 i więcej km/h może być niebezpieczna
A co do wodoru to raczej niemożliwe z racji gwałtownej reakcji zachodzącej w połączeniu z tlenem.
Łatwiej o eksplozję niż o mieszankę oddechową
W przypadku zalewania płuc i zatok to barierą będą naturalne odruchy wykrztuśne u człowieka, chyba że da się jakoś to wyeliminować kto wie...
A co do wodoru to raczej niemożliwe z racji gwałtownej reakcji zachodzącej w połączeniu z tlenem.
Łatwiej o eksplozję niż o mieszankę oddechową
Nie bardzo dla stężeń tlenu w mieszance nadającej się do oddychania na tej głębokości...
Na 500 metrach mieszanka 1% tlenu i 99% wodoru daje ciśnienie parcjalne tlenu 0,5 atm - taka mieszanka jest bezpieczna, na pewno nieeksplozywna, do oddychania OK.
Edit:
Górna Granica Wybuchowości wodoru to 75% stężenia w powietrzu i 93,9% w czystym tlenie.
Temperatura samozapłonu wodoru - 560 st. C
Ostatnio zmieniony przez grol 14-10-2014, 18:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-10-2014, 18:29
Wodór jest wykorzystywany w mieszankach na głębokie nurkowania ale ciągle jednak w zakresie eksperymentów. Są problemy z ryzykiem zmieszania wodoru z mieszankami o wyższej zawartości tlenu a użycie wodoru nie rozwiązało problemu z bardzo głębokimi nurkowaniami - HPNS
MSC
Głębokie nurkowanie to nie jest to kwestia czy się da czy nie, tylko czy się ma na to kasę czy nie. Skończyły się czasy wielkich nakładów na głębokie nurkowanie, bo wszystkie prace wykonują roboty, a budżety "rekreacyjne" to pikuś w porównaniu z korporacyjnymi, które kiedyś były wykładane na badania.
Co do HPNS. Jedni są bardziej podatni inni mniej. Jedni dostają od losu dar bycia nurkiem, a inni lekarzem, czy mechanikiem.
Tak więc uważam, że przy odpowiednich budżetach i doborze śmiałków 1000metrów mogło być już dawno osiągnięte.
Ostatnio zmieniony przez norbertkoziar 14-10-2014, 18:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-10-2014, 18:58
Problem polega że w okolicach 500-700 metrów nurków "wykańczał " HPNS i może być tak, że po prostu nie da się z przyczyn fizjologicznych dużo głębiej. Przynajmniej doświadczenia na zwierzętach pokazały że najprawdopodobniej istnieje granica wynikająca z samego ciśnienia bez związku z narkozą czy dekompresją.
MSC
Nie chce mi się za bardzo szukać, ale gdzieś przeczytałem, że po zanurkowaniu na głębokość 700m, dekompresja trwałaby miesiąc czy ileś. w każdym razie podobno bez śniadania by się nie udało
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 15-10-2014, 09:07
Ale namieszaliście.
Jeśli chodzi o nurkowania saturowane w komorach to pewnie 1000m byłby do osiągniecia, tyle że nikt nie odczuwa potrzeby wywalenia takiej kasy. Comex robił próby w latach, 90 bo testował mieszanki w tym wodorowe oraz wodorowo helowe.
Podsumowanie projektu Hydra 10 (po angielsku) tu: link do pdf. "Zanurzenie" trwało 15dni, 3 dni "na dnie" i 24 dni dekompresja.
Wolne zanurzenie, dobór mieszanek, przystanki kompresyjne redukowały HPNS. Z uwagi na czas, ilość gazów metody nie do zastosowania w nurkowaniu, tak jak to rozumiemy w kontekście "rekordów nurkowania sportowego".
Przy "szybkim" zanurzaniu (mówimy o minutach, w Hydra 10 dotarcie na okolice 300m trwało 2- 3 dni) HPNS na głębokości 300m występuje zawsze, owszem u niektórych mniej u niektórych bardziej. To mniej więcej tak jak z narkozą azotową i toksycznością tlenową, które też są osobniczo zależne. Niemniej jak skupimy się na nurkowaniu powietrznym na powiedzmy 120m to będziemy mówić, że są tacy, co to przeżyją i tacy, co nie a nie, że są tacy, co na tych 120m nie odczuwają efektów ubocznych.
Prawdopodobnie gdyby była dokładnie znana fizjopatologia oddziaływań gazów obojętnych pod wysokimi ciśnieniami to może dałoby się coś poradzić. Współczesna neurologia i farmakologia pewnie by pomogły tyle, że danych brak...
Co do freediverów. Wypadek Herbert'a Nitsch'e (wywiad po angielsku), który zanurkował na głębokość ponad 240m na bezdechu i po którym doznał bardzo ostrgo neurologicznego DCS, chyba wychamował opinie że bez problemowo mozna głębiej.
Wysłany: 18-10-2014, 14:44
Torpeda napisał/a:
piotr_c napisał/a:
Torpeda napisał/a:
Inna ekipa planuje w najbliższym czasie pobicie tego rekordu. Jak się uda to będzie wiadomo w listopadzie. Jak się nie uda to się nie dowiemy
Tylko trzymać kciuki ! Ciekawe jak daleko można przesuwać granicę...
Aż się chcę marzyć, że za X lat będziemy mogli w jakiś cudowny sposób nurkować na np. 1000 metrów... Zobaczyć takiego Titanica na własne oczy.
Rozmarzyłam się, czas wracać do rzeczywistości.
Daria..1000 m na Titanicu to litoral - tam jest 3800....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko