Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotocyfromania na C-5060
Autor Wiadomość
Lech-u 

Stopień: CMAS **** (P4)
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 10:39   Fotocyfromania na C-5060

Prosze o praktyczną podpowiedź jak nalezy korzystać z systemu zapisu zdjęć
1.TIFF
2. JPEG
3.RAW
4. SHQ
5. HQ
6. Enlarge size SHQ

Który wybrać i dlaczego? Co mogę z taką lub inną formą zapisu zrobić? Z jakiego systemu wychodzą najlepsze zdjęcia?

No i rozdzielczość obrazu:
w moim aparacie mam od 3264x2448 do 640x480 pikseli.
Jaką wybrać.

Wpomnę, że w aparacie mam dwie karty pamięci: CF 256MB i xD Picture 512MB (może to ma jakieś znaczenie do wyboru parametrów zapisu).
Dzięki za odpowiedź.

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2004, 11:48   

Wszystko zależy od tego, co chcesz z tymi fotami robić (www czy na ścianę), jak wiele chcesz ich robić (większa rozdzielczość więcej 'waży'), i jak szybko chcesz je robić (mój c-5050 TIFF-y zapisywał dość długo).

W myśl zasady 'łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić' do codziennego latania z aparatem używałem SHQ/enlarge SHQ, a do poważniejszych rzeczy TIFF. :22:

PS Na stronie Olympusa były kiedyś tabele z rozdzielczościami przeliczonymi na fizyczne wymiary odbitek.
Ostatnio zmieniony przez maczaty 02-11-2004, 16:16, w całości zmieniany 1 raz  

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2004, 16:37   

Dobra, załadowałem dwa zrzuty na ftp bez litości - szukaj w folderze "inne". Mam nadzieję, że się przyda wszystkim pstrykającym :balloon:

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2004, 17:11   

Cytat:
Prosze o praktyczną podpowiedź jak nalezy korzystać z systemu zapisu zdjęć
1.TIFF
2. JPEG
3.RAW
4. SHQ
5. HQ
6. Enlarge size SHQ

Do większości amatorskich zastosowań wystarczy tryb JPEG z kompresją SHQ.
Tryb ten pozwala uzyskać najniższą kompresję w trybie JPEG, kosztem największej objętości pliku, ale cena kart pamięci pozwala na taką "rozrzutność". Jest to optymalna jakość zapisu do dalszej obróbki i ewentualnemu kadrowaniu (w zastosowaniach amatorskich).
Tryb TIFF pozwala wyeliminować kompresję powodującą straty jakościowe (w zależności od stopnia kompresji), a tryb RAW, poza eliminacją stratnej kompresji, pozwala uzyskać nieco większą rozpiętość tonalną. Należy jednak podkreślić, że dla przeciętnego fotoamatora, przyrost jakości jaki oferuje TIFF oraz RAW, będzie niezauważalny.

Tryb "Enlarge" jest to interpolacja zdjęcia do wyższej rozdzielczości i jako zapis w standardzie Olympusa, jest całkowicie pozbawiona sensu. Ten sam efekt można uzyskać w programie graficznym, interpolując obraz do wyższej rozdzielczości, a algorytm dobrego programu graficznego zapewni uzyskanie lepszych efektów końcowych. Jeżeli chodzi o interpolacje w aparatach fotograficznych, to firma Fuji w aparatach S2Pro, ma własny, dobrze sprawdzający się system interpolacji, ale jest to ściśle powiązane z type matrycy CCD.

Tak więc jeżeli chodzi o rozdzielczość zapisu, to optymalny jest zapis z pełną rozdzielczością matrycy, czyli 2592x1944 pikseli. Oczywiście matryca CCD, będąc jednowarstwowa i tak interpoluje obraz :)

Dobór rozdzielczości, a raczej odbitek, które możemy wykonać z takiego pliku, przedstawiłem na stronie www.cyfrowka.com - przygotownaie zdjęć do minilabu

Cytat:
Wpomnę, że w aparacie mam dwie karty pamięci: CF 256MB i xD Picture 512MB (może to ma jakieś znaczenie do wyboru parametrów zapisu).

Na jakość zdjęć i format ich zapisu, nie ma znaczenia. Jeżeli karty będą się zdecydowanie różniły szybkością transferu danych, to może to mieć jedynie bardzo niewielki wpływ na szybkość zapisu zdjęć.

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2004, 18:46   

Waldo, dzieki,
Można na Ciebie liczyć! (w sprawach fotocyfromaniackich :-D )
Przetrawię to co napisałeś i pewnie o coś jeszcze zapytam (jak pozwolisz). Na razie idę testować C-5060!!!

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2004, 23:03   

i pewnie o coś jeszcze zapytam (jak pozwolisz)

No i pytam. Jak pod wodą ustawić balans bieli? (technicznie wiem. Ale nie wiem jakie wartości).

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2004, 10:15   

Lech-u napisał/a:
No i pytam. Jak pod wodą ustawić balans bieli? (technicznie wiem. Ale nie wiem jakie wartości).

Wartość balansu bieli, a raczej temperatura barwowa jest wprowadzana tylko w niewielu modelach aparatów cyfrowych i C-5060 do nich nie należy, więc nie bardzo wiem, jakie chcesz podawać wartości ?
Balans bieli wykonuje się w oparciu o białą lub neutralnie szarą kartę.

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2004, 20:23   

Cytat:
Wartość balansu bieli, a raczej temperatura barwowa jest wprowadzana tylko w niewielu modelach aparatów cyfrowych i C-5060 do nich nie należy

Waldo, strasznie mnie zdziwiłeś tym co napisałeś. Zawsze wydawało mi się, że własnie C-5060 ma taką funkcję. Nawet wiem jak ją uruchomić. Bo coś co jest oznaczone WB to chyba balans bieli. Prawda? Zwłaszcza, że opis do tej funkcji jest taki: cytat z instrukcji: "WB ustawia odpowiedni balans bieli stosownie do żródła światła". I dalej: "WB+/- Pozwala na dokładne reczne dostrojenie balansu bieli" (koniec cytatu).
Może mówimy o różnych aparatach? Ja mam na myśli Olympus C-5060 Wide Zoom.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2004, 20:50   

Lech-u napisał/a:
Waldo, strasznie mnie zdziwiłeś tym co napisałeś. Zawsze wydawało mi się, że własnie C-5060 ma taką funkcję. Nawet wiem jak ją uruchomić. Bo coś co jest oznaczone WB to chyba balans bieli. Prawda? Zwłaszcza, że opis do tej funkcji jest taki: cytat z instrukcji: "WB ustawia odpowiedni balans bieli stosownie do żródła światła". I dalej: "WB+/- Pozwala na dokładne reczne dostrojenie balansu bieli" (koniec cytatu).
Może mówimy o różnych aparatach? Ja mam na myśli Olympus C-5060 Wide Zoom.

C-5060 nie ma możliwości ustawiania balansu bieli w oparciu o podanie wartości temperatury barwowej.
Funkcja "WB +/-" jest to tylko korekcja balansu bieli, który wcześniej został wybrany wśród dostępnych ustawień "WB".

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2004, 21:45   

No dobra, jak zwał tak zwał.
A wiec jak ustawić WB+/- w C-5060 pod wodą? Co sugerujesz? Myślę, że masz duże doświadczenie i możesz coś poradzić. Ja ustawiałem tak jak mi sie wydawało, ze bedzie dobrze: skoro pod wodą jest duzo niebieskiego a mało czerwonego to trzeba przesunac w kierunku czerwonego. Trochę do debilne, ale tylko tak umiałem wykombinować. A co ty byś zrobił?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2004, 23:00   

Lech-u napisał/a:
No dobra, jak zwał tak zwał.

Zasadniczy balans bieli wykonujesz za pomocą funkcji np. "One Touch WB", a gdy balans jest nie precyzyjny lub wymaga niewielkiej korekty, dokonujesz jej przy użyciu funkcji "WB +/-" w kierunku wybranej barwy.
Jeżeli prawidłowo ustawisz balns za pomocą "One Touch WB", to nie musisz w ogóle używać "WB +/-" - ja tej funkcji nie używam.

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2004, 09:12   

Cytat:
Zasadniczy balans bieli wykonujesz za pomocą funkcji np. "One Touch WB",

A jak to zrobić? Pod wodą? I nad wodą?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2004, 09:46   

Lech-u napisał/a:
A jak to zrobić? Pod wodą? I nad wodą?

Sposób wykonywania balansu bieli nad wodą i pod wodą jest taki sam.
Uruchamiasz funkcję "One Touch WB" celując obiektywem w białą lub neutralnie szarą kartę.
Możesz również wybrać jeden z predefiniowanych trybów WB.
Sięgnij do Magazynu Nurkowanie - jeden z artykułów o ekspozycji, opisuje zasady ustawiania WB.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu