A ja się zastanawiam, czy Wam wygodniej jest targać jedną butlę jedną ręką?
Zawsze mnie od tego właśnie kręgosłup boli bo mam trochę zmasakrowany. I w rezultacie targam po dwie - jak rozłożę ciężar to jest bezproblemowo.
Ostatnio zmieniony przez Abo 25-11-2014, 10:39, w całości zmieniany 1 raz
Mam balastu 10kg: 4kg na pasie biodrowym, reszta na plecach (xDeep)
2 x 11,1 Alu
Suchy skafander, gruby docieplacz
Latarka itp.
Moja waga 88kg. Lekka nadwaga. 182cm wzrostu
Wydaje mi sie, ze jestem lekko przewazony. Odejme 1kg i sprawdze.
Co do dzwigania butli. Dwa kursy po jednej butli. Butle sie chwyta obiema rekoma i niesie obiema rekoma. Technika chwytania, podniszenia, niesienia i opuszczenia butli jest bardzo ale to bardzo wazna. Rehabilitant nauczyl mnie jak to robic.
Targanie butli jedna reka zabija kregoslup. Targanie 2 butli, po jednej butli na reke tez zabija kregoslup.
Moj kregoslup nie wytrzymuje nawet 15 litrowej stalowej butli na plecach
Mialem zrezygnowac z nurkowania. Ostatnia nadzieja byl SM. Sprobowalem SM i okazalo sie ze to jest to. Slyszalem wiele opini ze SM wcale nie odciaza kregoslupa itp. W trakcie samego nurkowania moj kregoslup nie cierpi i nie odczuwam bolu. Kwestia tylko odpowiedniego podnoszenia i transportowania butli.
W zasadzie moje pytanie dotyczy też dylematu balastowego, więc podepnę się tutaj.
Podczas nurka, butle (alu) w miarę opróżniania, zaczynają ciągnąć denkami do góry, co powoduje u mnie kładzenie na paszczę. Zastanawiam się czym kombinować, czy balastem na grzbiecie czy może obejmę na butli mam ciut za wysoko i przesuwając je lekko w dół spowoduję rozłożenie tego "ciągnięcia".
Nurkuję w suchym.
Uprząż xdeepa, balast mam cały na grzbiecie, od dołu kolejno 4 kg, 3, 2 i 1.
Kombinuję albo przełożyć 1 kg z góry niżej, albo spróbować opuścić obejmy na butlach z karabińczykiem ciut niżej.
Po odrzuceniu butli na platformie, trym miałem wg mojego partnura idealny i też nie czułem żadnego kładzenia czy na nogi czy na twarz.
Wysłany: 30-11-2014, 21:21
Zrób 4, 4, 2
Przesuń lekko objemy na butlach w dół
Sprawdź co się zmieniło.
Z reguły lepiej jest po trochu i starać się wyczuć tendencję - czyli wyczuć co to daje z pełnymi i pustymi butlami
MSC
Chodzi Ci o przednie dringi na pasie biodrowym, tak?
Przepinam, od około 140 barów, co i tak nie do końca eliminuje lekkie kładzenie na paszczę. Z tąd moje pytanie, czy zbyt wysokie położenie obejm może być tego przyczyną.
Kurs po nowym roku, na razie ledwo co skończyłem kompletować sprzęt do sm, i delikatnie próbuję się z tym oswoić
Wysłany: 02-12-2014, 10:21
Przyczyny mogą być różne:
1. źle ustawiony cybant (wysokość) z karabinkiem na butli
2. długość sznurka przy tymże karabinku
3. nieodpowiednia długość bungee (zbyt krótkie= A-framing, zbyt długie= front tank dangling)
4. zła lokacja d-ringów biodrowych
5. nieodpowiedni typ oraz wielkość zastosowanych d-ringów
6. trym nurka
7. ułożenie uprzęży
8. nieodpowiednie rozłożenie balastu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko