Wysłany: 30-01-2015, 10:41 Nurkowanie dzieci poniżej 10 roku życia
Witam
Czy dziecko poniżej 10 roku życia może nurkować ?
Chodzi mi konkretnie o to czy dziecko np. w wieku 9 lat może zanurzyć się w basenie do max głębokości 1,5 m ze sprzętem i w asyście instruktora nurkowania ? Nie jest to żaden kurs nurkowania tylko takie intro nurkowe na basenie ?
Bardzo proszę o informację
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 30-01-2015, 11:27
jeśli rodzic jest na tyle odważny, żeby brać na bark odpowiedzialność za uraz ciśnieniowy płuc lub ucha dziecka to- tak.
Moja córka ma 9 lat i jedyne nurkowanie w sprzęcie, na jakie się odważyłem, to kiedy ja płynąłem ze wszystkim na plecach, a ona obok mnie w masce, z głową zanurzoną pod wodą z automatem w ustach.
Wydaje mi się, że mogła by zapomnieć wynurzać się na wydechu i zrobić sobie krzywdę. A do tego jako rodzic nie chcę dopuścić. Na nurkowanie zawsze przyjdzie czas- to nie ucieknie...
A ja uważam że Marcin odpowiedział bardzo rzetelnie. Co do zasady nurkować mogą dzieci od 8 roku życia ale koniecznie trzeba miec na uwadze ich indywidualny rozwój. Z moim synem wszedł bym pod wodę w wieku 8 lat a córka mojej siostry ma 11 i nie wolno zaryzykować jej bezpieczeństwa.
Wysłany: 30-01-2015, 12:09
Przerabiam ten dylemat tyle, że ze starszym dzieciakiem 11+. Formalnie może – pytanie czy powinno? Mnie córka męczy już od dłuższego czasu. Rozmawiałem z instruktorem (wiek jak mówię 11+) – na pytanie co z tym zrobić odpowiedź padła wybić z głowy (choć to dla niego kasa i to za kurs indywidualny).
Takie intro chyba nie jest problemem ale co będzie jak dzieciakowi się spodoba. Formalnie może robić kurs. Pytanie czy sama nurkujesz – a inaczej jaki jest Twój poziom świadomości o zagrożeniach. Jak nie nurkujesz to bez sensu bo dzieciaka samego nie puścisz – no chyba że puścisz (wtedy gratulacje odwagi). Jak będziesz nurkować z dzieciakiem to znaczy że nurkujesz solo bo to ty jesteś becupem dla dzieciaka dzieciak dla ciebie nie jest żadnym partnerem w razie kłopotów.
Jak zawsze w tym sporcie decyduje poziom akceptacji ryzyka.
Wysłany: 30-01-2015, 13:13 Re: Nurkowanie dzieci poniżej 10 roku życia
Bożena napisał/a:
Czy dziecko poniżej 10 roku życia może nurkować ?
Pewnie, że może. Moja córka na basenie nurkowała jak miała 7 lat.
Przy okazji omal zawału nie dostałem...
Młoda po wynurzeniu zaczęła krwią pluć. Cała medycyna nurkowa Krzyżaka mi przed oczami przeleciała i nic mi nie pasuje - piany brak, krew ciemna - żylna.
No i młoda coś za bardzo rozbawiona...
Na wodzie plama krwi jakby rekin jej nogę odgryzł a ona: - Tata, ząb mi wypadł
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 30-01-2015, 13:53
stegano napisał/a:
Bożena, Tak może pod okiem instruktora od 8 roku życia.
Linki do organizacji, ktore zarabiaja na kursie (i tym samym beda probowaly zrobic wszystko, zeby sprzedac jak najwieksza ilosc kursow) nie sa chyba wiarygodnym argumentem?
Znajomy bardzo doświadczony instruktor zdecydowanie odradza.Twierdzi,że do 12 roku życia nie są w pełni wykształcone pęcherzyki płucne.Nie znam się na medycynie powtarzam co słyszałem.
do 12 roku życia nie są w pełni wykształcone pęcherzyki płucne.
A nie do 12 tygodnia u wcześniaków?
Z dzieciakami pod wodą to bardziej jest problem z ich psychiką.
Nie wiadomo kiedy czegoś się przestraszy i zachowa wbrew zasadom robiąc sobie krzywdę.
Poza sprawnością w obsłudze sprzętu, z którą dzieci raczej nie mają problemu konieczne jest też zrozumienie przynajmniej podstaw z fizyki i fizjologii nurkowania z czym nierzadko nawet dorośli mają problemy
Ja po próbach basenowych systematycznie odmawiam córce nurkowania choć niedługo chyba przyjdzie mi się poddać
Na jakieś płytkie nurkowania z komfortowych warunkach teraz może bym się już odważył - młoda dobija do 11 lat i ciśnie coraz bardziej.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 02-02-2015, 19:06
Zastanawiające jest, jak ludzki umysł jest podatny na bodźce.
W przypadku pozytywnych, ludzie nie widza szczególnych przeciwwskazań do nurkowania dzieci. Chętnie próbują.
Natomiast te same osoby? W dziale wypadki nurkowe potrafią ostro pojechać o niefrasobliwości i braku odpowiedzialności rodzica zabierającego 10,12 latka na podwodną przygodę np. na Zakrzówku gdy to zrobił a dziecku zdarzył się wypadek nurkowy.
Imho, małe dziecko chce próbować? niech próbuje, ale tylko z maską i rurką, ewentualnie płetwy i proste zabawy. Na zabawy z gazami jeszcze przyjdzie czas.
na basenie bez problemu, ale za rączkę, wody otwarte to chory pomysł.
Programy basenowe dla dzieciaków są od 8 lat a szkolenia OWD junior od 10.
W sumie to kwestia dojrzałości dziecka bo jedno w tym wieku będzie chociaż zdyscyplinowane a drugie...
Tak czy inaczej odpowiedzialność leży po stronie rodziców więc sami muszą stwierdzić czy ich małolat nadaje się do nurkowania.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2015, 11:47
Konrad Dubiel napisał/a:
Na wodzie plama krwi jakby rekin jej nogę odgryzł a ona: - Tata, ząb mi wypadł
noo można dostać zawału.
Temat już był walkowany kilka razy. Nie mniej jednak zostawił bym zabawy pod wodą na pózniejsze lata. Moja córka zrobila OWD mając 12 lat, a i tak musiałem ja ścigać wyciągać wyżej..... jak zobaczyła rybkę.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 03-02-2015, 17:47
Bożena napisał/a:
Chodzi mi konkretnie o to czy dziecko np. w wieku 9 lat może zanurzyć się w basenie do max głębokości 1,5 m ze sprzętem i w asyście instruktora nurkowania ? Nie jest to żaden kurs nurkowania tylko takie intro nurkowe na basenie ?
Jeżeli jest odpowiedzialne i opanowane , nie ma ADHD to jak najbardziej może.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko