Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Chorwacja okolice Splitu ?
Autor Wiadomość
Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 19:34   Chorwacja okolice Splitu ?

Witajcie w nowym roku :)
Poszukuje jakiejś fajnej miejscówki oraz kwatery dla kilku rodzin - łacznie ok 12osób. Insteresują mnie okolice Makarskiej, Splitu. Termin to początek lipca br.
Nie jest to typowy wyjazd nurkowy, raczej rodzinno rekreacyjny ale dobrze żeby w pobliżu można coś ciekawego pod woda zobaczyć bo jest kilku nurków i parcie na wodę :)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady (w szczególności co do lokalizacji względem nurkowania) a może ktoś z Was ma akurat do wynajecia domek w tamtych okolicach ... ?

sdss 

Stopień: DD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 20:11   

Na wyspie Ciovo (Trogir) jest baza nurkowa, a sama okolica całkiem fajna.

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2015, 10:55   

Proponuje Ci wyspę Vis i miejscowość Komiza. Byłem w sierpniu. Miejscowość bardzo fajna malownicza. A dookoła wyspy kilka wraków.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2015, 16:57   

Hej Panowie, dzięki serdeczne za podpowiedzi. Myślałem tez wlasnie o Visie , mógłbyś Paweł napisać cos wiecej - dojazd, kwatery, baza nurkowa czy atrakcje dla nienurkujacych (bo tych bedzie większość) Nigdy tam nie byłem a słyszałem od znajomych o tamtejszych wrakach , ze jest ciekawie.

norbertkoziar 

Stopień: *** CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2015, 18:03   

Pogadaj z Sinisą z Issa diving. Ma kwatery i centrum nurkowe. Nie wszyscy go lubią bo luksusów nie ma, ale klimat jest na 5 i Komiza jest mega super. Miejsca nurkowe TOP!

nesta_skorpena 

Stopień: P2/nTmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2015, 01:52   

Jesli Komiźa to tylko Manta diving. Z tego co widziałem w sierpniu Issa nie ma swojego nabrzeża przy bazie, wiec codziennie na dzien dobry ubierasz sie w piankę/suchy i plyniesz w pław z bakistą przed sobą do łodzi. Wygląda to przekomicznie :) .jeśli wybierasz się z samochodem na Vis. To po wylądowaniu w miejscowości Vis skręcasz w lewo i cały czas prosto. Autobusem na przeciwko zjazdu z promu jest przystanek. Po chyba 7 km wjezdzasz do Komizy. Kwatery spokojnie znajdziesz na miejscu. Ok. 18 euro za noc. Na stronie Manty są opisy wiekszosci okolicznych wraków.

kareks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2015, 10:21   

Co do noclegu to blisko bazy Manta jest Hotel Bisevo, tani mozna tez wykupić 1 lub 2 posiłki. Do bazy jest z hotelu 1 minuta drogi obsługa hotelowa często ma nurków, wiec nie robi z niczym problemów. Jak na Vis to zawsze biorę ten Hotel i oczywiście Mante obecnie jest udostępniony wrak samolotu B25 na głębokościach rekreacyjnych polecam super wrak.

NOKTURN _S 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2015, 19:49   

Hotel Bisevo nie jest taki tani... w porównaniu z przyzwoitymi "pokojami do wynajęcia" jest po prostu drogi :)

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2015, 11:13   

A jakie są koszty przeprawy promowej i ile to trwa ? Trzeba rezerwować wcześniej czy na bieżąco kursują statki ?

kareks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2015, 11:57   

Cena przeprawy na dziś samochód 308 kun osoba 45 latem ceny mogą być ciut wyższe, czas przeprawy około dwóch godzin. Co do Biseva to dla każdego cos miłego, nocleg z dwoma posiłkami za 26 euro według mnie nie jest cena wygórowana. Na kolacje codziennie była do wyboru ryba co dla mnie było super.

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2015, 10:29   

Cześć,

Tak z moich doświadczeń. Jechałem samochodem ze względu na sprzęt. Dodatkowo Vis była druga wcześniej nurkowałem w rejonie Dubrownika – na Vis nie zrobiłem dużo nurków bo rodzina już się zaczęła nieco buntować.

Dojazd – jechałem Czechy – Austria – Słowenia – Chorwacja czyli chyba najszybsza trasa ale płacisz za winiety wszędzie.

Odradzam jechanie w weekend ze względu na korki i tłok na autostradach w Chorwacji. Tragedii nie było ale trochę postałem. Wiec jak masz wybór jedź w środku tygodnia zarówno do jak i z Chorwacji (mówi tu oczywiście o sezonie).

Sama przeprawa promem na Vis – subiektywnie należy być co najmniej 2h przed ze względu na kolejki – jak przyjedziesz później istnieje ryzyko że się nie załapiesz na prom. Dotyczy to trasy na i z Vis. Sam prom no cóż widać na nim ząb czasu – na różnych pokładach jest nieco inny standard. W drodze powrotnej znalazłem zacienione miejsce na pokładzie i przeleżałem te dwie i pół godziny – moim zdaniem tak jest najlepiej – subiektywnie. Cena przeprawy coś chyba wyszło jakieś 250 PLN (samochód + 3 osoby). Tak pamiętam ale możesz sobie sprawdzić na Internecie znajdziesz zarówno godziny kursowania promów jak i ceny (zwróć uwagę żeby popatrzeć na prom przewożący samochody o ile dotyczy).

Dla nienurkujących – Komiza piknę malownicze miasteczko gdzie większość zabudowy to zabytki. Spokojnie pomimo sporej ilości turystów. Nie spotkałem żadnej niebezpiecznej sytuacji – tak mi się wydaje jak ktoś się już decyduje tarabanić 2.5h to burdy mu już nie w głowie – turysta bardziej świadomy ale to subiektywne odczucia. Plaże kamieniste poza jedną. Wszystko w zasięgu kilkunastu do kilkudziesięciu minut jazdy samochodem – kilka malowniczych plaż na wyspie. Groty do zwiedzania – w porcie możliwość wykupienia wycieczek różnego rodzaju. Oczywiście w samej Komizy też są plaże. CO do zakwaterowania ja robiłem rezerwacje przez Booking.com spory wybór każdy przedział cenowy. Jest tam hotel ale ktoś mi powiedział że syficzny – nie sprawdzałem powtarzam plotki.

Dla nurkujących – w samym mieście dwie bazy blisko siebie. Ja nurkowałem z ISSA. Manata też ma dobre opinie ale sam nie próbowałem. ISSA moim zadnie bardzo profesjonalnie prowadzone nurkowania. Gdzieś już pisałem: zawsze dzielili grupę względem umiejętności nikt nie zmusza do przekraczanie tego jaki masz limit na co się czujesz (zapytają co chcesz robić i tam przydzielą). Standardowo były trzy grupy do 20m do 40m i trzecia szał bez przewodnika według własnego planu czyli nie na kaczuszkę. Co do wejścia na łódź czyli słynnego dopłynięcia mi to nie przeszkadzało z mokrym suchym było lżej przy tych temperaturach.

Co do atrakcji to poza wrakami nic nie mogę powiedzieć bo nic innego standardowo mnie nie interesuje. Wraki super no może poza Vassilousem – była jak na Chorwacje słaba widoczność.

Pozdrawiam,

Paweł

apliku 

Stopień: Instruktor NAUI,
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2015, 11:12   Chorwacja

Jeśli szukasz czegoś w okolicy Splitu, to Ja osobiście polecam wyspę Brać, po pierwsze ,jest bliżej na Brać niż na Vis, co przekłada się na koszty oraz czas podróży, na Brać płynie się ok 45 minut. Ponadto na Braci znajdują się dwie Polskie bazy nurkowe. Jedna szczególnie mi bliska ,to Polska baza nurkowa Fundiveclub prowadzona przez wspaniałego mentora Course Directora Wiesia Kantora z NAUI.Ponadto na Braci masz wiele możliwości zakwaterowania ,jest super Hotel, Watermann oraz możesz skorzystać z oferty centrum nurkowego ,które posiada w swojej ofercie apartamenty na wynajem. No i mają super miejscówki nurkowe oraz własna łódź, która codziennie wypływa na inne nurkowiska. Nie wspomne o słynnym na cały świat miejscu jakim jest plaż w miejscowości Bol ze słynnym Złoty Rogiem- Zlatnyj Rat. Polecam Gorąco.

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2015, 07:49   

Jak dalej nie masz pomysłu zadzwoń :-)

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2015, 08:21   

Miły Macieju tutaj udało mi się opisać co i jak na Visie można znaleźć i robić.
Polecam bazę Manta ale od tego roku Nautica też ma być na Visie
http://www.alchemianurkow...p?p=place&dp=30

MSC

Violetta 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2015, 23:21   

norbertkoziar napisał/a:
Pogadaj z Sinisą z Issa diving. Ma kwatery i centrum nurkowe. Nie wszyscy go lubią bo luksusów nie ma, ale klimat jest na 5 i Komiza jest mega super. Miejsca nurkowe TOP!

[ Dodano: 10-02-2015, 23:24 ]
Na Vis byłam 2 razy, plecam. Jade tam w pierwszym tygodniu czerwca. Może ktoś jest zaintereswany wspólnym wyjazdem?

zejnowski 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2015, 10:29   

Czy ktoś może polecić coś oprócz wysp w Chorwacji biorąc pod uwagę miejsca nurkowe?? Zależy mi na tym, by również pozwiedzać kontynent, a wiadomo, że jak już na wyspę się popłynie to każda wycieczka na kontynent podrażnia koszty... :-)
z góry dzięki za pomoc.

Lechu67 

Stopień: AOWD deep, EANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2015, 11:34   

Polecam Primosten (miejscowość między Sibenik a Split). Samo miasteczko bardzo urokliwe. w poprzednim roku była baza nurkowa, mają sporą łódź. Ja robiłem też solo w zatoczce. Do zwiedzania : Sibenik, Split, wodospady Krk, można wyskoczyć na dzień do Dubrownika, są też rejs do Parku Narodowego Kornati (wyspy).
Centru nurkowe ok. Nie przesadni formaliści (ja zapomniałem plastików, pokazałem tylko log kompa i przewodnik przyjrzał mi się tylko przy przygotowywani sprzętu i pierwszym nurku). Miejscówki ok, ale wiadomo to nie Egipt.
Centrum jest na tzw. półwyspie hotelowym, przy plaży , także rodzinkę możesz zostawić na plaży,a sam ponurać. Jak wybierało się bliższe miejscówki to powrót był ok 13.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2015, 11:54   

Jezera na Murter. Polska baza na miejscu a na wyspę nie płyniesz promem tylko przejeżdżasz przez malutki mostek. Blisko do miejsc, o których pisał przedmówca.

zejnowski 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2015, 19:36   

Ja już w Chorwacji byłem i wszystko widziałem, niestety moim znajomi nie :P więc generalnie wchodzi w grę tylko okolice Makarskiej ew. dalej na południe ;-)

sdss 

Stopień: DD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-07-2015, 21:03   

Jaka grubość pianki będzie odpowiednia w sierpniu?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu