Fatalny błąd we wrocławskim szpitalu. Lekarze wycięli pacjentowi zdrową nerkę
Do fatalnej pomyłki doszło w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu. Podczas usuwania guza nerki u 57-letniego mężczyzny, lekarze zamiast chorego narządu usunęli pacjentowi zdrową nerkę.
~grzegorz : Przecież to ewidentnie wina pacjenta. Jakby leżał spokojnie i się nie kręcił to może by się udało. A od lekarzy się odczepcie. Mieli tylko 50% szans żeby trafić.
Ani to śmieszne, ani smaczne śmiać się z tego.
Człowiek już nie 'pozbędzie się' guza, a najpewniej pielęgniarka wyleci z roboty i będzie miała spaprane życie go końca swoich dni.
Na moim oddziale tez coś takiego miało miejsce i co mozna powiedziec.... fatalny błąd, pomyłka, zbieg wielu niedopatrzen ale tez złośliwych zabiegów okoliczności. Bardzo żal pacjenta któremu to sie stało. Ale to tak jak z wypadkami nurkowymi. Jak nie nurkujesz masz gwarancje ze nic sie nie stanie jak nurkujesz przychodzi czasem coś takiego co analizujemy potem miesiącami i nie znajdujemy wytłumaczenia. Statystka jest nieublagalna. 5-6 tys operacji rocznie pewnie w tej klinice a zdążyło sie to chyba pierwszy raz od pewnie 20-30 lat.
Wysłany: 22-05-2015, 11:22
jako osoba trzebia, nie zwiazana emocjonalnie ze sprawą ptrzychodzi mi tylko na myśl: lekarz to też czowiek, pomylić sie może.
ale jak sobie myślę, ze na przykłąd mi by tak wycieli, albo komuś z mojej rodziny, to już inne rzeczy w mojej głowie. Tylko złośc. i raczej wtedy trudno byłoby mi zaakceptować taką pomyłkę. Mogę jedynie swpółczuć i nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko