Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gruner See Austria
Autor Wiadomość
ZIBIT 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2015, 11:43   

Cześć. Wybieramy się tam za niecałe 2 tygodnie. Miałbyś jakieś podpowiedzi, które usprawniłyby akcję tam na miejscu ? Np. była kolejka do wody ? Jakieś inne ciekawe miejscówki zaliczyliście ?
Pzdr.

zejnowski 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2015, 11:04   

Na pewno żeby uniknąć tłumów nie należy nurkować tam od piątku do niedzieli. Na pewno lepiej być najpóźniej 9:00 żeby uniknąć kolejek. Ja wszedłem do wody ok. 9:30 i wyszedłem o 11:45 no i już na powrocie mijałem tłumy...
Metę mieliśmy w Weyregg więc zaliczyliśmy Attersee, Wolfgangsee, Gosausee i Langbathsee. Mieliśmy nieciekawą pogodę oprócz Gruuner See, ale nie było tragicznie pod wodą. Attersee ok. 8-10 m wizury, cała reszta to samo w sumie, mniej więcej.

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2015, 11:25   

Ta wizura 8-10m brzmi zaskakująco nieciekawie jak na Gruner See w świetle tego co czytujemy tu i ówdzie. Nie miało to być 80-100? :) Czy to jakiś deszcz albo coś innego sprawiło że tak kiepsko?

zejnowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2015, 12:10   

Nieee... no Grunner See, lekką ręką 40 m wizury ;-) mówię o okolicy Attersee... tam słabiej.

http://nurkowanierekreacy...stria-maj-2015/

Arek99 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2015, 13:08   

hej! byliśmy w piątek na Gruner See. Dojechaliśmy na 7,00, drzemka w aucie, o 9,00 zapłaciliśmy za wejście i hop do wody. Wchodziliśmy jako jedni z pierwszych. Wychodziliśmy ok. 10,30 i w wodzie tłumów nie było, ale na parkingu już pełno aut. Marna pogoda była więc może zniechęciła miejscowych. Wizura w Gruner See powyżej 20m, czy aż 40 to nie wiem...

[ Dodano: 26-05-2015, 13:10 ]
acha, i mam wrażenie że poziom wody zaczyna spadać. Było 8,20, teraz już chyba 8,00m. Śniegu już nie było widać więc może być już tak że woda zacznie uciekać...

jacekp00 

Stopień: mniej niż początkują
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2015, 22:38   

też byłem i zaliczyłem 24-26.05

podpowiedzi :
-być jak najwcześniej i wchodzić jako pierwsi :bee; wtedy będzie bosko.
-jeśli w wodzie jest dużo osób to już wiadomo że przy mostku będzie bełt niby widać ale d..py nie urywa
-do mostka - z zatoczki w której wchodzimy (koło baru) na wprost i w lewo lub trzymać się lewego brzegu niedaleko mostka wypłycenie, ledwo kryje butlę szorując prawie brzuchem po trawie :bee; - koło mostka spora skała (teraz 1/2 nad powierzchnią)
-jak na drugim (górnym) parkingu się zakorkuje (nie ma gdzie postawić auta) to już na dole nie wpuszczają, widziałem kilka mega wytrwałych osób które w dolnego parkingu drałowały na piechotę (pełen szacun - to około 1km wciąż do góry).
-co do bicia butli - to nie wiem, zatargałem swoją sprężarkę (na campingu ZENZ jest 380V :ping: niby tam biwakowałem i nie policzyli nic za nadplanowe zużycie energii).
-mimo słabej pogody uważam wyjazd za mega udany, widoki oszałamiające zarówno pod jak i nad wodą, ludzie mili i uczynni, cisza spokój - potęga.

[ Dodano: 27-05-2015, 12:49 ]
po ana lizie stwierdzam że woda opada :bee;

fotki - stan na dzień 25.05.2015

i stan na dzień 26.05.2015

.

przepraszam za jakość zdjęć ale chodzi o pogląd a nie o jakość :D

[ Dodano: 27-05-2015, 14:52 ]
aaaaa i jeszcze jedna dobra rada, nie kupujcie winiet na terenie RP - za każdą taką winietę naliczają sobie opłatę za usługę pośredniczą i tak za winietę na Czechy usługa pośrednicza 19,19zł za winietę na Austrię usługa pośrednicza 22,12zł - tak więc 41,31 wywalone w błoto. Kupiłem z czystego lenistwa, mówię sobie a co tam kupię od razu dwie i będzie z bani - teraz przeanalizowałem paragon i jestem w szoku.
Sama winieta na Czechy kosztuje 50,81zł, na Austrię 37,88zł. Reasumując lepiej przejechać granicę i tam kupić na pierwszej stacji benzynowej lub w punkcie.

decp01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2015, 14:58   

Butle mozna nabic w restauracji seehof przy parkingu, ale seny słone 15l+ 12l dało24e

zejnowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2015, 19:03   

7 m i opada woda...

nuras_79 
Moderator Grupy

Stopień: ADV.Nitrox + Wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2015, 20:47   

obecnie 5,8 metra i spada poziom.
Wizura rewelacyjna
Polecam

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2015, 22:22   

to jak spadnie poziom do 3,4, to będzie, jak u mnie w basenie

decp01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2015, 13:04   

http://www.tragoess-gruenersee.at/

jacekp00 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-10-2015, 19:34   

.... i co teraz będzie ? ...........

podobno będzie zakaz nurkowania ? jacyś ekologowie podobno coś przeforsowali

ktoś coś wie ? jakieś w miarę pewne informacje ?

MaronP 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-10-2015, 21:59   

Liebe Taucher!

Hiermit möchten wir Sie darüber informieren, dass das Tauchen im Grünen See aus naturschutzrechtlichen Gründen in Zukunft nicht mehr möglich sein wird.
Die Entscheidung erfolgte aus folgenden Gründen:
„Nach genauer Prüfung der verschiedenen Fachgutachten und gesetzlichen Bestimmungen betreffend Natur- und Landschaftsschutz
ist die Eigentümerin des Grünen Sees, für alle Gesetzesverstöße und der sich daraus ergebenden Schäden alleine verantwortlich.
Als gesichert gilt, dass die Aufwirbelungen des Seebodens durch den Tauchbetrieb verursacht werden, und sich nach einiger Zeit
ein Sandbelag über dem Seegrund festigt und die leuchtende Farbe des Sees verloren gehen wird. Auch wird der dadurch geförderte Pflanzenbewuchs gefährlich.

Die bisher geduldeten Seenutzungen wie schwimmen, Boote, Luftmatratzen oder Hunde tragen zu einer Verunreinigung
dieses sensiblen Gewässers bei. Auch das muss unterbunden werden.“

Wir hoffen auf Ihr Verständnis und verbleiben

mit freundlichen Grüßen,

Tourismusverband Tragöß – Grüner See

Tekst pochodzi ze strony http://www.tragoess-gruenersee.at/

Pierwsze zdanie jasno mówi, że z powodów ekologicznych nurkowanie w jeziorze nie będzie w przyszłości możliwe. Pisze tam też coś, iż powodem jest wzburzanie przez nurków piasku z dna i przez to zmiana koloru i przejrzystości wody - tak z grubsza bo nie wszystko rozumiem. Pozdrawiam!

jacekp00 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2015, 00:19   

MaronP napisał/a:
Pierwsze zdanie jasno mówi, że z powodów ekologicznych nurkowanie w jeziorze nie będzie w przyszłości możliwe. Pisze tam też coś, iż powodem jest wzburzanie przez nurków piasku z dna i przez to zmiana koloru i przejrzystości wody - tak z grubsza bo nie wszystko rozumiem. Pozdrawiam!

kur zapiał ........

myślałem że w przyszłym roku też pojadę ...... może "im" przejdzie.

mariok2424 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-10-2015, 20:05   

Też z chłopakami planowaliśmy wypad w przyszłym roku. Kicha ..... :pad:

Przemek78 

Kraj:
Norway

Wysłany: 25-10-2015, 10:42   

http://forum-nuras.pl/24150-...m-w-grunen-see/
Może im przejdzie jak zabraknie kasy którą nurkowie zostawiali

wujek130 

Stopień: AOWD/wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2016, 17:13   

Orientujecie sie jak wygląda sytuacja z Gruner See? Bedzie możliwość nurkowań w tym roku, biorąc pod uwagę co jest wyżej napisane?

jacekp00 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2016, 16:39   

wujek130 napisał/a:
Orientujecie sie jak wygląda sytuacja z Gruner See? Bedzie możliwość nurkowań w tym roku, biorąc pod uwagę co jest wyżej napisane?

dostałem "życzenia" na święta i nowy rok od Gruner See
na dole "życzeń" miałem przypomnienie że Gruner See jest niedostępny dla nurków od 1.01.2016

luqu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2016, 08:59   

jacekp00 napisał/a:
wujek130 napisał/a:

na dole "życzeń" miałem przypomnienie że Gruner See jest niedostępny dla nurków od 1.01.2016

Co za lipa. Rok temu miałem jechać ale przełożyłem na ten. :-/ czy to pewne informacje.
Moze to tylko oficjalne stanowisko a praktyka jest inna.
Rozumiem ze żadnego alternatywnego miejsca z podobnymi atrakcjami tam nie ma ??

jacekp00 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2016, 19:03   

luqu napisał/a:
jacekp00 napisał/a:
wujek130 napisał/a:

Co za lipa. Rok temu miałem jechać ale przełożyłem na ten. :-/ czy to pewne informacje.
Moze to tylko oficjalne stanowisko a praktyka jest inna.
Rozumiem ze żadnego alternatywnego miejsca z podobnymi atrakcjami tam nie ma ??

oto treść "życzeń" - może czegoś nie zrozumiałem ale......

Werte Kunden, Gäste, Freunde und Verwandte !

Wir, Andrea & Wolfgang Rußold vom Angererhof beim Grünen See in Tragöß-St.Katharein, wünschen Ihnen und Ihren Verwandten, Bekannten und Freunden

Fröhliche Weihnachten
Prosit 2016

Bei der Gelegenheit dürfen wir daran erinnern das der Grüne See unter Naturschutz steht und das tauchen bis auf weiteres untersagt wurde.

Mit freundlichen Grüßen
Angererhof - Rußold A&W
www.angererhof.net
www.angererhof.eu.tf
www.tragoess-rund.at.tf
Tel/Fax: +43-(0)3868-8346

Hinweis: Dieses E-Mail kann vertrauliche Informationen enthalten. Sollten Sie dieses E-Mail irrtümlich erhalten haben, ist Ihnen eine Vervielfältigung oder Weitergabe des E-Mails ausdrücklich untersagt. Bitte benachrichtigen Sie uns und vernichten Sie das empfangene E-Mail. Vielen Dank.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu