Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 13-06-2015, 17:28
Scaner napisał/a:
Pobieranie składek ZUS jest miesięczne a u nich wypłata jest roczna po zbiorach itd
Wiesz , ja mam wypłatę jak zakończy się projekt , lub etap ( trwajacy nieraz pół roku i rok ) . I ZUS mnie nie pyta czy mam i klient się rozliczył. Nie przesadzajmy , nie tylko zbieraja ale i prowadzą produkcje zwierzęcą i inną dającą dochód w krótszych odstępach czasu.
Scaner napisał/a:
Nigdy nie wiadomo ile oni zarabiają i czy w ogóle coś zarabiają
I może od tego bysmy zaczeli , bo nie uwierzę , że mozna prowadzić działalnośc tylko dla samego prowadzenia i wychodzić z zyskiem na zero . Wtedy trzeba być bogatym z domu aby mieć co jeść
Wysłany: 13-06-2015, 22:28
A może wreszcie nadszedł czas, by zrezygnować z tej chorej idei zaglądania każdemu w kieszeń ile zarobił, a zamiast tego po prostu zbierać składki adekwatne do zakresu ochrony?
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 14-06-2015, 07:18
Przeciez juz tak jest - Ci ktorzy zarabiaja malo, sa chronieni za groszowe skladki przez panstwowy system, ci ktorych stac, wykupuja dodatkowe ubezpieczenia i lecza sie prywatnie.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 14-06-2015, 09:05
Jednakże czasem zaskakującym jest, że składka zdrowotna obowiązkowa, nie jest wcale tak mała w porównaniu do ubezpieczeń prywatnych a jakość usług w "państwowym" na tragicznym poziomie na wstępnym etapie gdy udajesz się do lekarza. Nikt nic nie wie, kolejki itp.
A szczególnie bolą informację że NFZ zakontraktował na tomograf 3 osoby dziennie, a zarząd szpitala robi te 3 badania, a pozostała część tomograf za mln zł stoi nie wykorzystany - gdy jest kolejka i wiele osób chętnie zapłaciłoby prywatnie za możliwość skorzystania i ominąć kolejkę NFZ.
A szczególnie bolą informację że NFZ zakontraktował na tomograf 3 osoby dziennie, a zarząd szpitala robi te 3 badania, a pozostała część tomograf za mln zł stoi nie wykorzystany - gdy jest kolejka i wiele osób chętnie zapłaciłoby prywatnie za możliwość skorzystania i ominąć kolejkę NFZ.
Skąd masz te informacje? Pytam bo na podstawie swojego własnego doświadczenia wiem ze to nieprawda. Ja czekałem z NFZ na tomograf niecały m-c. Gdybym zapłacił mogłem sobie przyjść niemal natychmiast na badanie. Mówię o Wrocławiu.
Wysłany: 14-06-2015, 11:08
Fiktor napisał/a:
A może wreszcie nadszedł czas, by zrezygnować z tej chorej idei zaglądania każdemu w kieszeń ile zarobił, a zamiast tego po prostu zbierać składki adekwatne do zakresu ochrony?
Nie przejdzie, zarabiajacy mało lub wcale ( patrz rolnicy ) chcieli by płacić mało a dostawać dużo. Co najmniej tyle, jak ci, co płacą wysokie składki a może i wiecej .
Natomiast kazdy system zakresu swiadczeń polegajacych na proporcjonalności ( tyle włożyłeś- na tyle cię stać- i tyle otrzymasz ) bedzie okrzykniety "nieludzkim" przez płacacych mało lub wcale oraz wszelkiej maści" bojowników o prawa człowieka" .
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 14-06-2015, 11:12, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 14-06-2015, 13:30
Turlogh napisał/a:
Ja czekałem z NFZ na tomograf niecały m-c. Gdybym zapłacił mogłem sobie przyjść niemal natychmiast na badanie. Mówię o Wrocławiu.
Mówię o moim powiatowym szpitalu. Tomograf dostali z dotacji UE i bronią się, że z tego powodu nie mogą prowadzić działalności zarobkowej (a jak widać po kosztach i w inny sposób nie chcą, więc stać będzie tak 5 lat czasu tzw związanego z projektem).
Piotrkw nie można zrobić systemu ile włożysz tyle będziesz miał w całym zakresie. Każdemu z nas może powinąć się noga. Jakis podstawowy zakres winien być gwarantowany przez Państwo.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 14-06-2015, 13:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-06-2015, 13:54
Nuroslaw napisał/a:
nie można zrobić systemu ile włożysz tyle będziesz miał w całym zakresie.
Oczywiscie, że nie linowo , ale proporcjonalnie tak , i w odniesieni do okreslonych poziomów zawierających okreslone usługi. Płacisz mało , mało dostajesz , ( podstawa aby pacjent nie zszedł i nie został inwalidą aby Państwo nie musiało ponosić kosztów np. renty. Oczywiście obowiazuje rachunek ekonomiczny )
Nuroslaw napisał/a:
Każdemu z nas może powinąć się noga
Dokładnie , dlatego jest to system ubezpieczeń zdrowotnych i każdy powinien ponosić jego koszty.
Pamietasz Premiera który poleciał za zdanie wypowiedziane do powodzian , że trzeba było sie ubezpieczyć . Bo przeciez ci którzy nie płacili składek uważali że im sie tez należy od Państwa, tak samo , jak tym co płacili składki do firm ubezpieczeniowych .
Czyli najlepiej nie płacić składek i żądać , bo się należy . A najgłośniej krzyczą ci co najmniej płacą
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 14-06-2015, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-06-2015, 14:52
Pociesz się, że nie tylko Ty . Ja ostatnio jak mi połamali ręce na nartach załatwiłem wszystko na koszt ubezpieczyciela ( Warta) bo takowe opłaciłem wyjezdzajac . Ale...... ech szkoda pisać ... Cześci tak nie zrozumie
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 14-06-2015, 15:52
piotrkw napisał/a:
Bo przeciez ci którzy nie płacili składek uważali że im sie tez należy od Państwa, tak samo , jak tym co płacili składki do firm ubezpieczeniowych .
Czyli najlepiej nie płacić składek i żądać , bo się należy . A najgłośniej krzyczą ci co najmniej płacą
Takie małe kuriozum: Od powodzi bez problemu ubezpieczysz mieszkanie na 10 piętrze, ale tam gdzie masz faktycznie potrzebę ubezpieczenia, bo ryzyko jest realne - firmy ubezpieczeniowe odmawiają ubezpieczenia z tego tytułu.
nr 2 wysokość ubezpieczenia WYPŁACONEGO powoduje, że człowiek zastanawia się czy warto w ogóle to opłacać.
Korzyść jaka jest - to pomoc od Panstwa - możliwość brania kredytu 0% do wysokości stwierdzonych strat
RZGW chwali się systemami komputerowymi, gdzie sa w stanie w sposób numeryczny wskazać tereny które ulegna zalaniu, przy dokładności do 1 cm poziomu wody, że magazyny pełne worków do piasku itd.... gdy przychodzi do sytuacji W, to samo RZGW jest niezdolne do udzielenia informacji, worków brakuje, nie chcą wydawać itd.
Oczywiście po wszystkim chwalą się przed Marszałkiem jak wszystko fajnie poszło, nawet worków z piaskiem wystarczyło, że zapasy są adekwatne do potrzeb itd. - znam to z autopsji
Wracajac do tematu:
W latach 1990 - 2000 badania miałem zawsze pełne w Przychodni Sportowej, jeden lekarz prowadzący, lista z 10 specjalistami do odwiedzenia. Obecnie, nie zdarzają się tak pełne badania. Obecnie nasz lekarz ogranicza się do badania krwi, ciśnienia i ogólnego wywiadu.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 14-06-2015, 16:08, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-06-2015, 12:44
Nuroslaw napisał/a:
firmy ubezpieczeniowe odmawiają ubezpieczenia z tego tytułu.
tak się zdarza, lecz często wlasciciele takich mieszkań czy budynkow dostali zgodę na budowę na terenach zalewowych. Tu jest chorość kto taką zgodę daje ten powinien płacić odszkodowania.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 15-06-2015, 12:54
waterman napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
firmy ubezpieczeniowe odmawiają ubezpieczenia z tego tytułu.
tak się zdarza....
Czesto tez wlasciciel takiego budynku zapomina, ze ubezpieczenia dzialaja po to, zeby zarabiac kase. Skoro teren jest zalewany, to zadne ubezpieczenie nie zgodzi sie na kontrakt w ktorym od poczatku beda wiedziec, ze maja nagatywny cash flow.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 15-06-2015, 13:59
waterman napisał/a:
Cytat:
tak się zdarza, lecz często wlasciciele takich mieszkań czy budynkow dostali zgodę na budowę na terenach zalewowych. Tu jest chorość kto taką zgodę daje ten powinien płacić odszkodowania.
Lub ktoś po prostu zmienił obszary tzw. zalewowe. Byłeś na "suchym" i jednym podpisem, niezależnym od Ciebie jesteś już na gruncie "mokrym" - dotyczy to głównie łąk i pól, bez istniejącej zabudowy, ale .....jak jesteś uparty to istnieje kruczek prawny na ominięcie decyzji o warunkach zabudowy.
Bo mechanizm jest prosty, najpierw błagają by dostać, a potem winią urzędnika że się "zgodził na to, a powinien był wiedzieć że tak będzie"
Martin, ale ten sam "zapominalski" ma urzędowy obowiązek ubezpieczyć swoje uprawy. I mamy PATa.
Dochodzi do tego praca zbiorników zaporowych. Jedna z ostatnich powodzi co nas nawiedziła, była powodzia sztuczną - ot za pierwszą falą powodziową otwarto zbiorniki utzymując szczyt fali niemal dwa tygodnie, tylko po to, by zbiornik byl w stanie przyjąć kolejną falę powodziową. Czyli kosztem terenów wyżej położonych i bezpieczeństwem samego zbiornika poświęcono uprawy na gruntach położonych niżej.
Kilku dniowe zalanie upraw nie stworzyłoby takich strat, jak w środku lata zaduszenie 2 tygodniowym zalaniem.
Dalej, to Wojewoda podejmuje strategiczne decyzje, ale to Dyrektorowi Zapory się obrywa.....
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 15-06-2015, 14:14, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko