Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Klub nurkowy w okolicach Świętochłowic / Chorzowa / Katowic
Autor Wiadomość
piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2015, 20:09   

Karollo napisał/a:
Rozumiem, ze dla Polakow roznice cenowe sa niekorzystne.

Morox25 napisał/a:
Ale ciezko jest polakowi udowodnic ze cos moze byc normalnie.

Rozumiem , że piszący nie czują się Polakami , ale może i dobrze , nie lubię emigrantów ekonomicznych którzy poczuwają się do bycia Polakiem i wtrącanie się we wszystko co dzieje się w NASZYM kraju . Łącznie z udziałem w wyborach .
Postarajcie się więc cieszyć , że tam gdzie mieszkacie jest tanio , bardzo tanio , strasznie tanio - bo co to jest 5 GBP miesięcznie ??? U Nas w Polsce , może to być 10 zł jak piszą koledzy , więc relatywnie większych różnic nie ma.
I nie bardzo rozumiem co mają na celu opisy sytuacji w Waszych krajach, do pytanie kolegi który mieszka w Polsce i tu chce uzyskać pomoc . Ma emigrować bo wyjdzie taniej ??? ;-)

Morox25 

Stopień: mam
Kraj:
Germany

Wysłany: 16-11-2015, 21:34   

Sami widzicie, czlowiek ze wsi wyszedl ale wies z Niego nie. ;)

[ Dodano: 16-11-2015, 21:39 ]
Cos mi sie wydaje kolego ze masz sklep i obawiasz sie uswiadomienia ludzi ze placzesz ze nie wychodzisz na tym a tak naprawde robisz ich w ch..a ;)

[ Dodano: 16-11-2015, 21:39 ]
Tylko cisnienie skontroluj zanim cos odpiszesz. ;9

[ Dodano: 16-11-2015, 21:42 ]
I nie osadzaj wszystkich jedna miara bo taka sama Ciebie osadza. :)

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2015, 22:19   

Morox25 napisał/a:
Sami widzicie, czlowiek ze wsi wyszedl ale wies z Niego nie. ;)

Eh... chyba się trochę zagalopowałeś. Po co te obelgi? Przedmówca, zwrócił Ci tylko uwagę na fakt, że autor pierwszego postu w tym wątku poszukuje rozwiązania na miarę swoich możliwości finansowych w swojej okolicy. Więcej- autor wątku zwrócił uwagę, że podobne rozwiązania które opisujesz są również stosowane w Polsce a konkretnie w Bielsku Białej.
Super, że u Ciebie i w Bielsku (i gdziekolwiek indziej) są ludzie, którzy zawodowo prowadzą interesy tak, że nurasy mogą za niewielkie pieniądze zejść pod wodę ale prawda jest taka, że (wg mojej wiedzy) w okolicach Śląska takich organizacji nie ma.
Nie wiem czy nie wynika to czasem z tego, że klubów i grup nurkowych jest tyle, że w żadnej nie przekroczono "masy krytycznej" członków, która dawałaby szansę na przeżycie właściciela wyłącznie z prowadzenia klubu nurkowego.

A zanim napiszesz komentarz wiedź, że jestem zwykłym rekreacyjnym nurkiem- tyle i nic ponadto :humor:

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 17-11-2015, 00:21   

Morox25 napisał/a:
Ale ciezko jest polakowi udowodnic ze cos moze byc normalnie. :)

Koledzy emigranci to może opiszcie jeszcze o ile taniej wyjdzie u was jak się wyłudzi zasiłki.

Kolego, normalnie to jest wtedy kiedy płacę tyle ile coś jest warte, otrzymuję to za co zapłaciłem i jest moje do mojego wyłącznego użytku. Natomiast normą nie jest komuna w której wszyscy zrzucają się na bułkę dla wspólnej "żony" Normą nie jest wspólnie zajszczana pianka ani wspólny zapluty automat... komuna jest patologią może dlatego że tego nie rozumiesz zbyt ciężko było ci w Polsce.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 17-11-2015, 00:22, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2015, 07:09   

Kolego emigrancie Morox25 , co do wsi to zdarza mi się przez nie przejeżdżać i to wszystko co nas łączy.
To czym się zajmuję , zupełnie nie odpowiada opisanym tu Twoim wyobrażeniom , ciśnienie mam zawsze książkowe , z czego jestem bardzo zadowolony.
A wracając do meritum , w czym pomogły koledze pytającemu Wasze posty, poza wytykaniem jak w Polsce jest źle , a w waszych krajach cudownie i prawie darmo ??
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 17-11-2015, 07:23, w całości zmieniany 1 raz  

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 17-11-2015, 12:04   

Ojojoj :) To sie dopiero teraz porobilo... Chyba komus gul skoczyl, ze buntujemy rynek. Ma byc jak jest i cicho sza! Bo jeszcze ktos przypadkiem na oczy przejrzy czy jak!

A moze na oslode dodam jeszcze, ze sprzet klubowy po 2 latach jest wyprzedawany w pierwszej kolejnosci czlonkom za bardzo przystepne ceny. Przedtem jest wyserwisowany, a np automaty otrzymuja nowe ustniki. O oryginalnych papierach juz nie wspomne...

Co to ma pomoc koledze, ktory wpisal pierwszy post? Hm... Bezposrednio juz w zasadzie nic, kontakt swoj otrzymal. Natomiast pozytywny skutek uboczny jest taki, ze kilkaset osob moze przeczytac, ze istnieja inne formy uprawiania sportow nurkowych, ktore moga zrzeszac ludzi na roznych zasadach. Warto pokazac, ze mozna nieco inaczej prowadzic interesy nurkowe i stale wszyscy moga byc zadowoleni. Mysle, ze zalozyciel watku nie byl jedynym, ktory sie nad tym zastanawial.

Zeby nie bylo, tez nie bylem wielkim zwolennikiem klubow sportowych, bo kojarzyly mi sie z brzuchatymi dzialaczami, ktorzy zawsze wyszli na swoje, a sportowcy byli gdzies na koncu lancucha pokarmowego. Nie mam za zle, ze wielu ludzi jest sparzonych do instytucji klubu widzianego z perspektywy PRLu. Z drugiej strony pelna komercja dzikiego kapitalizmu, ktorego doswiadczylismy blokuje dostep do sportu dla osob z mniejsza zawartoscia portfela. Czy moze one maja za kare siedziec w domu i tylko z ekranu telewizora podziwiac super wyszkolonych, dobrze obkupionych i jakze zajebistych czarnych nurkow komandosow koniecznie w sprzecie na litere H z gruba kasa na koncie?

I stad pewne kolektywne dzialania. Cos za cos... Nie stac mnie na caly sprzet, to za mniejsze pieniadze musze znosic to, ze w tym jackecie albo automacie plywa czasem ktos inny. Ale mam w ogole mozliwosc zanurac. Z reszta jezeli komus tak zalezy na czystym automacie, to mozna miec swoj ustnik. Wymiana trwa pol minuty. Ponadto sprzet jest myty i odkazany, poniewaz zaniedbania w tym wzgledzie tutaj sa surowo karane wysokimi karami finansowymi na drodze sadowej.

Co do wybiegow na temat emigracji to napisze, ze kraj, w ktorym obecnie mieszkam oferuje swietne i roznorodne warunki nurkowe. Ciesze sie, ze trafilem na taka perelke i zal mi, ze nie mam czasu, zeby wszystkie miejsca zwiedzic osobiscie.

A tymczasem chlopaki, nie napinajcie sie za bardzo podwyzszone cisnienie zle zdrowiu robi ;)

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 17-11-2015, 15:50   

Takie wycieczki to normalka na fn. :bee;

Zycie w UK,mocno różni się od tego w Polsce.Inny też jest sposób działania urzędów i wszelkich innych instytucji,z klubami nurkowymi włącznie.Ta różnica to 300 lat spokojnego rozwoju.W życiu tego nie nadgonimy,bo tu prędzej czy póżniej znowu zdaży się coś wyp....ierdolic.I znowu trzeba będzie zaczynać od nowa.

Tak czy inaczej szacun za wywarzony ton wypowiedzi :beer3:

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 17-11-2015, 16:39   

jaros4 napisał/a:

Tak czy inaczej szacun za wywarzony ton wypowiedzi :beer3:

Dzięki

jaros4 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 17-11-2015, 17:09   

Scaner,w przeciagu 30 lat stracimy Wrocław ze wszystkimi przyległościami.Co Ty na to?

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 17-11-2015, 17:19   

jaros4 napisał/a:
Scaner,w przeciagu 30 lat stracimy Wrocław ze wszystkimi przyległościami.Co Ty na to?

Straciliśmy w 1945 teraz ewentualnie możemy odzyskać
A poza tym wisi mi to kalafiorem

jaros4 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 17-11-2015, 17:32   

Nie dasz sie wyciągnąć?Poczekam do pełni księżyca :zdz: :ping:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu