Na którą część Cypru się wybieracie, grecką czy turecką?
Po tureckiej stronie jest Amphora Divers i Scuba Cyprus, to te które znam.
Z tą drugą nurkowałem na Zenobii, ale wiem że mają fajne miejscówki koło swojej bazy, niedaleko Kyreni (tur. Girne).
Z opisów i fotek wychodzi że mają ściankę, sporo miejsc z rybami, jakiś wąwóz itp.
Jeśli po greckiej stronie to mam mniejsze rozeznanie, jedynie braliśmy dodatkowe butle na drugiego nurka z angielskiej bazy niedaleko portu.
Jedziemy na grecką część okolice Larnaka , Ajia Napa
Caves, Green Bay, Cyclops - nie sa to wielkie atrakcje, ale nurki plytkie i przyjemne, zwlaszcza pamieta sie ta pierwsza miejscowke. Wszystkie one sa w okolicach Ayia Napa wiec beda krotkie dojazdy. Jest tez fajny rezerwat Akamas, tam sa tez fajne skalne formacje, ale od Cape Greco to kompletnie przeciwlegla strony wyspy, wiec CN z Ayia Napa nie beda chcialy tam jechac, bo kawal drogi (na koniec dodatkowo kiepskiej), chyba, ze za jakies kosmiczne doplaty. Mozna poszukac jakiegos CN blizej np. w Pafos, ale doplaty tez beda dosc slone - mysmy wlasnie z tego powodu zrezygnowali z nurkowania na Akamasie.
Przy Cape Greco te wszystkie miejscowki sa bardzo podobne - male jaskinie, troche scianek itd., generalnie nurkowiska nie rozpieszczaja. Chyba, ze ktos zaczyna swoja nurkowa przygode i jeszcze malo widzial, to wtedy moze byc zachwycony. Bylem w tym roku na Gozo i Malcie i nurkowanie na tych wyspach obnazylo slabosc Cypru, dlatego sugeruje skupic sie na Zenobii bo tam akurat warto zanurkowac wielokrotnie. Wlasciwie na Cypr to warto poleciec dla samej Zenobii
Ostatnio zmieniony przez xaltuton 26-11-2015, 09:25, w całości zmieniany 1 raz
A macie rozeznanie czy można od bazy nurkowej wypożyczyć tylko butle i ołów, tak jak to się robi na Malcie? przyznam się, że wolę na własną rękę dojeżdżać na miejscówkę, oczywiście z wyjątkiem kiedy trzeba wynająć łódź; w necie są generalnie oferty pakietów nurkowych czyli grupa, zbiórka, wyjazd itd.
Ostatnio zmieniony przez mbin 09-01-2016, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Z bazy Cydive otrzymałem informację na temat wypożyczania butli: "The tank hire price is €15 per day and any extra fills are €5."
Baza jest zlokalizowana w Paphos a więc dość daleko od Zenobii i byłby sens wypożyczać u nich butle do lokalnych nurkowań.
Baz w okolicach Larnaki nie pytałem nawet o wynajęcie butli, ponieważ na Zenobię i tak trzeba wypłynąć łodzią, więc kupuje się zazwyczaj pakiet nurkowań.
Ostatnio zmieniony przez Assad 09-01-2016, 14:39, w całości zmieniany 1 raz
Baza jest zlokalizowana w Paphos a więc dość daleko od Zenobii i byłby sens wypożyczać u nich butle do lokalnych nurkowań.
Niekoniecznie tylko do nurkow wokol Paphos. Jesli poejchalyby ze 4 osoby i rzeczywiscie daloby sie wypozyczyc butle bez przewodnika, to warto rozwazyc wynajecie saochodu i jezdzenie we wlasnym zakresie po wyspie, bo wyjdzie taniej.
Dwa dni temu wróciliśmy z Cypru, zrobiliśmy tam 10 nurkowań z bazą Alpha Divers.
Miejsca znajdowały się między Larnaką a Cape Greco, były to:
- Cyclops Cave
- Caves & Tunnels
- Green Bay
- Alexandria
- Zenobia
Najlepsze nurkowania z brzegu to Caves & Tunnels (zdjęcie) z wyjściem na powierzchnię przez otwory w stropie.
Przy Cyclops Cave widzieliśmy dużego żółwia jedzącego trawę morską. Na Green Bay moim zdaniem szkoda czasu.
Wrak Alexandrii jest urozmaiceniem pomiędzy nurkowaniami na Zenobii, którą warto zobaczyć także od środka.
Bazę prowadzi Anglik, Chris Martin. Obsługa załadowuje i wyładowuje sprzęt na samochód, płucze go po nurkowaniach.
Wyjazdy są rano 8.00 - 8.15 a ok. 12.30 - 13.00 jest powrót, przez co druga połowa dnia jest do wykorzystania.
Warto nadmienić, że butle 15 litrowe są tylko z nitroksem 28, 12 litrowe z nitroksem 28 lub powietrzem.
Weszliśmy w płytkiej zatoczce i po jej przepłynięciu skręciliśmy lekko w prawo o ile dobrze pamiętam. Po dłuższym czasie znaleźliśmy podwodne atrakcje w postaci zatopionych figur ludzi i zwierząt. Powrót był z lewej strony zatoki patrząc od miejsca gdzie wchodziliśmy. Płytkie nurkowanie bez zbytnich atrakcji, ale może ja zbytnio wymagający jestem Co do Zenobii, myślałem że zrobi na mnie większe wrażenie. Jej środek jest zdecydowanie ciekawszy niż opłynięcie wraku dookoła.
Ostatnio zmieniony przez Assad 26-04-2016, 15:52, w całości zmieniany 3 razy
Wielka szkoda, że nie wiedzieliśmy wcześniej o tych jaskinkach, bardzo fajne.
Przewodnik nawet nie wchodził z nami do wody, pewnie z racji łatwego nurkowania, ale może pokazał by te jaskinie, o ile o nich wie.
Wielka szkoda, że nie wiedzieliśmy wcześniej o tych jaskinkach, bardzo fajne.
Przewodnik nawet nie wchodził z nami do wody, pewnie z racji łatwego nurkowania, ale może pokazał by te jaskinie, o ile o nich wie.
No wlasnie, nie plywal z Wami i dlatego nie powiedzial - zeby nie przyszlo do glowy poplynac samemu w to niebezpieczne miejsce...
Ja nurkowalem tam jeszcze noca - mialo byc sporo zycia ale tej nocy to zycie chyba troche
wczesniej poszlo spac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko