Wysłany: 26-12-2015, 11:13 Ucisk w dolnej części klatki piersiowej
Witam,
od okolo czterech miesięcy trenuje na basenie trzy razy w tygodniu w celu przygotowania wydolności organizmu oraz poprawienia techniki pływania i nurkowania do kursu OWD.
Po ostatnim basenie (trenuje w abc), na którym uwagę skupiałem na bezdechu, po około 20 min po wyjściu z obiektu zapaliłem papierosa. W momencie kiedy skończyłem palić pojawił się silny ból-ucisk w klatce piersiowej w dolnej części wraz z uczuciem zbliżającego się omdlenia. Z biegiem czasu po około 30 minutach uczucie omdlenia przemineło, a ból osłabł lecz pozostał.
Na drugi dzień poszedłem zaniepokojony do lekarza rodzinnego z uwagi, iż nigdy nieodczuwałem podobnego dyskomfortu, na co lekarz osłuchał płuca, zrobił mi EKG, które nie wykazało nieprawidłowości i zalecił kupno maści przeciwbólowej na kregosłup.
Zdarzenie miało miejsce 5 dni temu, więc od pięciu dni nie pale papierosów, lecz ból w klatce pozostał. Czy ktoś z forumowiczów odczuł kiedyś podobne dolegliwości? nie wiem co robić, a za dwa dni zajęcia ze sprzętem...
odstaw basen bo sam widzisz że ci szkodzi, pal lighty a kurs OWD zrób w Egipcie nie będziesz musiał pływać zanurzysz się parę razy z egipskim instruktorem i po krzyku.
Dziękuje za odpowiedzi. Do Gdyni trochę daleko chociaż w sumie bliżej jak do Egiptu. W poniedziałek pogadam z instruktorem może będzie miał jakiś pomysł, a jak nie to kupie wypasiony leżak i zamiast pod wodę to na na plaże.
odstaw basen bo sam widzisz że ci szkodzi, pal lighty a kurs OWD zrób w Egipcie nie będziesz musiał pływać zanurzysz się parę razy z egipskim instruktorem i po krzyku.
I to jest najlepsza rada jaka możesz uzyskać na forum!! I nie pisze tego złośliwie bo Scaner doskonale to skwitował.
Diagnozę stawia sie po
1. Zebraniu dokładnego wywiadu lekarskiego
2. Dokładnym badaniu przedmiotowym
3. Wykonaniu szeregu badań dodatkowych ktore wykluczają jedne a potwierdzają inne jednostki chorobowe.
4. Ewentualnej konsultacji z specjalista w danej dziedzinie.
Napisałeś ze pływałes z abc i zapaliłes szluga i bolało cie i byłeś bliski omdlenia.
Kolego to moze byc wszystko. Chwilowa niedyspozycja, skurcz oskrzeli, hipoglikemia a tez skurcz naczyn wieńcowych, arytmia i tysiąc innych sytuacji ktore mozna wyleczyć batonikiem albo operacja wymiany zastawki.
Lekarz pierwszego kontaktu nic ci nie pomóże.
Poszukaj kardiologa.... tak jak instruktora od nurkow nie byle jakiego....nie gwiazdy z internetu tylko takiego któremu zaufasz bo wyczujesz ze chce ci pomoc.
Nie jest to mija działka ale moim zdaniem należy ci sie echo serca i próba wysiłkowa moze holter ekg i ciśnieniowy ale to zostawiam specjalistom
Idź do dobrego lekarza, nie kmbinuj.
Jedna uwaga: płuca nie mają nerwów bólowych, więc ewentualne podejrzenia w tym kierunku...
Kurcze siedzę i oglądam to forum nałogowo od paru lat i nie miałem nigdy aspiracji zeby sie jawnie udzielać tylko czytam i staram sie nauczyć jak najwiecej. Naprawde traktuje pewne opinie i informacje wielu ludzi jako sprawdzone, rzetelne, i pisane z doświadczenia i wiedzy poza internetowej ....Ale jeśli rady sa takie ze " płuca nie maja nerwów bólowych wiec ewentualne... " to ja opadam z sił.
Czy ja komuś doradzam mając aowd jak ma mieszać trimix zeby na 180 m nie zaliczyć zgonu !!!
Ludzie wy doradzacie innym mając jakas zasłyszana wiedzę a naprawde to moze sie zle skończyć.
Sorry ze tak wybuchem bo napisałeś na wstępie idź do dobrego lekarza i to jest dobra rada i jedyna. Wiem ze w Polsce wszyscy znają sie na piłce nożnej i na medycynie ale to nie poradnik jak zlikwidować pryszcze na dupie albo na przeziębienie zmieszać czosnek z modem czy z nalewka babci Jadzi
Myśle ze moze warto pomysleć nad jakimś " merytorycznym " opiekunem tego działu jeśli ktokolwiek sensowny wogole sie tego podejmie.
[ Dodano: 26-12-2015, 20:51 ]
wiesiek01 napisał/a:
luqu napisał/a:
Nie jest to mija działka ale moim zdaniem należy ci sie echo serca i próba wysiłkowa moze holter ekg i ciśnieniowy ale to zostawiam specjalistom
A skąd na raka mózgu to inne badania.....
No tak " raka mozgu" poczytaj moze co to rak a co to mózg. Jak masz coś merytorycznego do napisania to ja sie chetnie nauczę.
A maja? Mnie uczyli ze tkanka plucna jako taka to nie. Oplucna, oskrzeliki to tak.
Wiec glupota to nie jest, tylko uogolnieniem.
Kardiolog, najlepiej nurkujacy tak w pierwszym odruchu. Niekoniecznie dobrym, bo rzeczywiscie moze to byc jakas doleglosc typu nerwobol itp. Czyli zwyczajnie dobry, nurkujacy lekarz ogolny, ktory ewentualnie odesle Cie do kariologa o uzupelnienie diagnozy.
W internecie to zdiagnozuje Cie szarlatan. Wiec nie zapytam o wiek, tryb zycia, obciazenia dziedziczne itp.
I paru dobrych lekarzy jeszcze zostalo.
Dobra okazja do rzucenia palenia.
Mam na mysli kurs nurkowy. Jak zechcesz do GUE to bedzie jak znalazl
A propos- we Francji sa tzw lekarze federacyjni-roznych specjalnosci, po zrobieniu dodatkowej specjalizacji z medycyny hiperbarycznej. Zarejestrowani przy federacji (czyli francuskim CMASie)
Kiedys tylko oni mieli prawo do wystawiania zezwolen na kursy i babdan okresowych, od ok3 lat to sie zmienilo.
Jak to jest rozwiazane w Polsce?
Ostatnio zmieniony przez canimo 26-12-2015, 21:28, w całości zmieniany 4 razy
A maja? Mnie uczyli ze tkanka plucna jako taka to nie. Oplucna, oskrzeliki to tak.
Wiec glupota to nie jest, tylko uogolnieniem)
Wymieniłeś większość elementów tak bardzo ogólnie ale mimo wszystko konkretnie na ktore składa sie coś co nazwałeś " tkanka płucna " co oczywiście jest jakimś potocznym określeniem płuca. I te elementy sa unerwione i jedne mniej inne bardziej a inne zajebiscie bardzo.
To nie jest głupota tylko uogólnienie. Tyle ze w stawianiu diagnozy po tych wszystkich etapach o których piałem trzeba byc " śmiertelnie" konkretnym.
Uogólnieniem jet to jak czytam na onecie ze nurkowi zabrakło "tlenu" w butlach i sie udusił.
Niby uogólnienie a jednak jak czyta ktoś kto ma pojęcie to mu sie krew gotuje od tych uogólnień
Uogólnieniem jet to jak czytam na onecie ze nurkowi zabrakło "tlenu" w butlach i sie udusił.
Niby uogólnienie a jednak jak czyta ktoś kto ma pojęcie to mu sie krew gotuje od tych uogólnień
Choć z drugiej strony jeszcze nikt się nie udusił z powodu braku azotu albo helu
Kiedys tylko oni mieli prawo do wystawiania zezwolen na kursy i babdan okresowych, od ok3 lat to sie zmienilo.
Jak to jest rozwiazane w Polsce?
W polskim CMASie a konkretnie w KDP było podobnie, tylko lekarze z przeszkoleniem w KOMH mogli wystawiać zaświadczenie o braku przeciwwskazań do kursu.
Jeśli ktoś takiego zaświadczenia nie miał, nie mógł rozpocząć szkolenia. Od maja tego roku już nie potrzeba zaświadczenia, wystarczy wypełnić ankietę o stanie zdrowia.
Choć z drugiej strony jeszcze nikt się nie udusił z powodu braku azotu albo helu
No racja ale wiadomo wg znawców z (wp i onet) nurek ma przecież na plecach butle z tlenem bo jak ma oddychać helem albo azotem.
To jak z pompowaniem kol w samochodzie za darmo powietrzem albo za 50 mieszanka azotu tlenu i helu xenonu zeby chemia nie niszczyła opon od wewnątrz to zimówki ze cztery sezony beda jak nowka
Mózg to takie coś czego twórca wątku nie użył......
Ok bo myślałem ze to uwaga do tego co napisałem
Autor ma prawo sie nie znac, nie rozumieć albo nie miec wiedzy gdzie sie dowiedzieć i to jest normalne i zrozumiałe. Nie ma głupich pytań ale sa niestety "głupie " albo nazwijmy to nieprzemyślane i pochopnie napisane odpowiedzi a to juz nie jest tak łatwo wytłumaczyć.
Ja sam zadaje wydaje sie proste i dla wielu głupie pytania w kwestiach nurkowych ale wierze ze ten co mi odpisuje wie jak mi doradzić czerpiąc z swojej wiedzy i doświadczenia. Ważne chyba zeby wiedzieć ze dobrze sie doradza zarówno w sprawie pianki, maski itd ale tez bólów w klatce piersiowej. Bo skala pomyłki w tych sprawach jest lekko mówiąc życiowa
Chłopie,to forum służy do wszystkiego,tylko nie do tego do czego powinno,na co znajdziesz potwierdzenie śledząc 99% zamieszczanych tu wątków.I dla tego ludzie coraz mniej tu zaglądają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko