Wysłany: 11-09-2011, 18:34 Ukraina – Polesie: jezioro Świtaź
Witam!
Mam prośbę do obeznanych w temacie-potrzebuję aktualne info na temat nurkowania w podanym akwenie(jest b.ciekawa relacja na sąsiednim portalu lecz z 2006 r.):
Potrzebne informacje:
-bicie flach najlepiej na miejscu (ceny,może adres...)
-mozliwośc wypożyczenia jakiejś łupinki w celu dotarcia na głębokie miejsce(czy jest może oznaczone?czy moze ktoś ma namiar na miejscowego który wie gdzie dokonać zrzutu?)
-czy na granicy Pol-Ukr(np.Dorohusk) trzeba miec jakieś kwity na przewiezienie nabitych flach?(wiadomo różnie to bywa a chęc wyciagnięcia usd za byle g..jest znana),czy na granicy nadal obowiązuje opłatoharacz za wjazd?
-jakiś przystępny nocleg nad jeziorem z bliskim dojściem do wody oraz może jakaś jadłodajnia i piwkodajnia godna polecenia
Z góry bardzo dziękuje za informację
Pozdrawiam
Karol
Co do bicia flach, to szkoda że nie pytałeś, bo wczoraj widziałem się z sąsiadami i mogłem ich poprosic o telefon do wiadomej osoby w celu rozeznania sytuacji na miejscu.
kokaroll napisał/a:
jakiś przystępny nocleg nad jeziorem z bliskim dojściem do wody oraz może jakaś jadłodajnia i piwkodajnia godna polecenia
Podaj termin i jedziemy. Ten, który załatwiłem jest ok.
Wysłany: 12-09-2011, 08:13
piotr_c napisał/a:
Planujesz coś beze mnie?
Co do bicia flach, to szkoda że nie pytałeś, bo wczoraj widziałem się z sąsiadami i mogłem ich poprosic o telefon do wiadomej osoby w celu rozeznania sytuacji na miejscu.
kokaroll napisał/a:
jakiś przystępny nocleg nad jeziorem z bliskim dojściem do wody oraz może jakaś jadłodajnia i piwkodajnia godna polecenia
Podaj termin i jedziemy. Ten, który załatwiłem jest ok.
-czy na granicy Pol-Ukr(np.Dorohusk) trzeba miec jakieś kwity na przewiezienie nabitych flach?(wiadomo różnie to bywa a chęc wyciagnięcia usd za byle g..jest znana),czy na granicy nadal obowiązuje opłatoharacz za wjazd?
Co do pierwszego to w maju ze znajomymi przez Dorohusk przewoziliśmy sprzęt nurkowy dla 10 osób i nie było problemu, ale to kwestia celnika i tego jaki ma dzień.
Przy złym humorze może kazać nawet butle odkręcać.
Z wydaniem paru grywien na granicy trzeba się liczyć ale to jest kwestia 10-20 grywien przy delikatniejszej sprawie do 60 czyli na polskie jakieś 20-30 zł.
Więcej możesz problemów mieć z przewiezieniem sprzętu z powrotem. Wtedy kontrola jest dużo dokładniejsza bo w tą stronę idzie przemyt.
Reguliarnie wyjezdzamy i zorganizujemy nurkowania na Jezorze Swityaz i nie tylko. Niektury zjecia mozna zobaczyc na naszej stronie
http://divers.lutsk.ua/in...y/2-svitjaz2011
Z pszyjemnostiu odpowiem dokladniej na wszystki pytania mejlem diverslutsk@gmail.com
lub telefonem(viberem) +380667832399
Jak wygląda sprawa przewiezienia sprzętu tam i na powrót? W ubiegłym roku nasze nurkowanie nie doszło do skutku, ponieważ celnicy wymyślili sobie, że mamy w bagażniku dużo nowego sprzętu i to na pewno na handel. Walczyliśmy z karnetem ATA, ale po 48h odpuściliśmy.
Czy macie możliwość wypożyczenia sprzętu? Jak wyglądają koszty 1 dniowego wyjazdu nurkowego z noclegiem?
Szykujemy się z kolegami na wyjazd: piątek nurkowanie Piaseczno na Lubelszczyźnie, sobota nurkowanie w Świtaziu, niedziela zwiedzanie Lwowa. Zorganizowany wyjazd chętnie weźmiemy pod uwagę.
Ostatnio zmieniony przez wpawlicki 20-03-2016, 09:06, w całości zmieniany 1 raz
Jak wyglada pszewiezienie sprzetu nic nie powiem. Nie jestem celnikem. Mozliwost wypozyczenia oczewistie ze mamy, zalezy tylko czego potrzebujecie i w jaki ilosci. 1 nurkowanie od brzegu bede kosztowalo okolo 12 euro od osoby (butla, balast, przewodnik). Noclegi mozna zalatwic w zalieznosti od potrzeby (od namiotow do pokojоw ze wszystkimi udogodnieniami) od tego zaliezy i cena. Ale chce uprzedic ze w czasie sezonu wysokiego (Lipec, Sierpien) wszystki pokoje mogo byc zarezerwowane. Dla tego rezerwacja musie byc wczesnie. Detalicznie mozemy pogadat viberem. Chetnie pomoze z organizowaniem wszystkiego.
Ostatnio zmieniony przez LutskDivers 20-03-2016, 09:58, w całości zmieniany 2 razy
Najliepej we wrzesniu. Woda jeszcze ciepla, ale nie za bardzo i widocznost staje liepsza, turystow staje mniej i spokojnie mozna zarezerwowac zamieszkanie.
Trzy lata temu nurkowałem na Pulemieckim, Sprzęt mieliśmy swój, bazy nie znaleźliśmy. Nurkowanie z brzegu, max wyłapaliśmy jakieś 15m. Wizura do 4m, płytko położone ładne łąki z bujną roślinnością głębiej klasyka - czyli nic.
Flaszki nabili nam zaprzyjaźnieni studenci z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie, gdzie to zrobili - pojęcia nie mam.
Ogólnie nurek spoko, ale bez szału. Zdecydowanie bardziej godna polecenia niż sam nurek była dalsza część wyprawy , czyli zwiedzanie Zachodniej Ukrainy. Smakowanie sudzuka, sała i wódeczki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko