Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie na rafie w ROWACH(Bałtyk)
Autor Wiadomość
Anti 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2016, 17:54   Nurkowanie na rafie w ROWACH(Bałtyk)

Witam.Chciałbym się dowiedzieć co szanowne forum sądzi o moim pomyśle na organizację płytkich nurkowań(do 20m) na nowo wybudowanej rafie w Rowach oraz na przybrzeżnych atrakcjach typu-pobliski wrak,zatopione kotwice,nieopisane szczątki wraku.Pytam ,ponieważ posiadam motorówkę (open 6mx2,2m)którą stacjonuję w porcie Rowy.Mógłbym na nią zabierać 4 nurków.Mogłbym także pomyśleć nad nurkowaniami nocnymi które są szczególnie urokliwe ze względu na obfitość ryb(przeważnie) w strefie przybrzeżnej w podwodnych kamieniskach(niektóre głazy wielkości samochodów:) ).Co sądzicie?czy ten pomysł miałby wzięcie czy raczej bez wielometrowych głębi i wielkich wraków nie ma sensy zaprzątać sobie tym głowy?Pozdrawiam

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2016, 22:04   

Każde nurkowanie w Bałtyku będzie cziekawe. Co do nocnego, to jeszcze musi być zgodne z przepisami morskimi. Z tego co pamiętam, to musi być dwóch sterników przy wypłynięciu w nocy, ale nie jestem specjalistą...

mbin 

Stopień: NTMX+
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2016, 22:06   

Jak będzie dużo ryb i wizura kilka metrów to pewnie latem chętni się znajdą;

Fiktor 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2016, 22:15   

Może sie przyda:
http://www.rowy.net.pl/bu...-rafy-w-rowach/
Ostatnio zmieniony przez Fiktor 12-01-2016, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

KonradK. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 00:01   

Jeśli możesz to wklej zdjęcie motorówki, zobaczymy czy się nadaje.Pomysł ciekawy.

Anti 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 02:05   Nurkowanie na rafie w ROWACH(Bałtyk)

Tylko takie foto na razie mam.Na rufie dorobiłem pokład z drabinką .

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 13-01-2016, 08:40   

nada sie,bardzo dobra inicjatywa :!!:

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 10:52   

Będę klientem raz w roku na 2 do 4 nurkow

KonradK. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 12:17   

jaki tam masz silnik?
ta łajba już w Rowach pływała z nurkami:

Ostatnio zmieniony przez KonradK. 13-01-2016, 12:28, w całości zmieniany 1 raz  

Morox25 

Stopień: mam
Kraj:
Germany

Wysłany: 13-01-2016, 17:28   

Tez sie pisze

Anti 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 17:50   

Super ,będę musiał nad tym bardziej pomyśleć.Jest tylko kwestia ceny jaką nurkowie mogliby zapłacić za krótki rejs na nurkowisko.Chodzi mi o to jaka cena wydaje wam się rozsądna i akceptowalna.Silnik Evinrude 50kucy.Daje radę.Zapakowana 15 knotów wyciągnie.Co do pływania z nurkami-tak,pływałem.

[ Dodano: 13-01-2016, 17:53 ]
KonradK. napisał/a:
jaki tam masz silnik?
ta łajba już w Rowach pływała z nurkami:

Obrazek

Hahah.Bo to moja krypa a ja w środku:)Skąd wytrzasnałeś to zdjęcie????

Szatan 

Stopień: Brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 19:21   

Super. Słabym punktem jest niestety bardzo kapryśny Bałtyk w tym rejonie. Na pewno skorzystam.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2016, 20:38   

Myślę, że wiele osób skorzysta. problemem większości nurkowań w bałtyku jest głebokość 20m+ , co powoduje że wielu z OWD to za mało.
Płytkie, ciekawe nurkowania przyciągnie zapewne wielu chętnych. Sam chętnie odwiedziłbym ciekawe płytkie miejsca - bo lubię wody prześwietlone naturalnym słońcem.

KonradK. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 21:22   

Z opisu wnioskuję że chcesz pływać tylko przy brzegu.Skoro łajba bez problemu z nurkami robi 15 węzłów, czemu nie chcesz się wypuścić gdzieś dalej? W obrębie 10 mil od Rowów na głębokościach do 20m leży parę ciekawych wraków. Mogę Ci dać na priva namiar do gościa który zna ten rejon i wraki jak własną kieszeń....

wujek130 

Stopień: AOWD/wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 21:26   

Cytat:
Jest tylko kwestia ceny jaką nurkowie mogliby zapłacić za krótki rejs na nurkowisko.Chodzi mi o to jaka cena wydaje wam się rozsądna i akceptowalna.

Cena rozsądna to taka byś coś zarobił a nie dokładał do interesu. Z Helu wypłynięcie na wraki w zatoce zaczynają się od 50 zł więc musisz przemyśleć (Twoje koszta) by interes był opłacalny. Na początek nie nastawiaj się na kokosy a zdobycie klientów i rozreklamowanie a pomysł będzie miał wzięcie. Tak jak kolega wyżej napisał duży + to nurkowania do 20m, więc skorzystać będą mogli nurkowie na każdym poziomie. Uważam, że pomysł super, sam bym korzystał.
A tak w ogóle to ta rafa już wybudowana? Posiadacie jakieś zdjęcia jak to wygląda?

Anti 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2016, 23:39   

wujek130 napisał/a:
Cytat:
Jest tylko kwestia ceny jaką nurkowie mogliby zapłacić za krótki rejs na nurkowisko.Chodzi mi o to jaka cena wydaje wam się rozsądna i akceptowalna.

Cena rozsądna to taka byś coś zarobił a nie dokładał do interesu. Z Helu wypłynięcie na wraki w zatoce zaczynają się od 50 zł więc musisz przemyśleć (Twoje koszta) by interes był opłacalny. Na początek nie nastawiaj się na kokosy a zdobycie klientów i rozreklamowanie a pomysł będzie miał wzięcie. Tak jak kolega wyżej napisał duży + to nurkowania do 20m, więc skorzystać będą mogli nurkowie na każdym poziomie. Uważam, że pomysł super, sam bym korzystał.
A tak w ogóle to ta rafa już wybudowana? Posiadacie jakieś zdjęcia jak to wygląda?

Rafa w budowie ale na finiszu.Na razie mało co nurkujemy w tym rejonie bo po pierwsze budowa i do tego pogłębiarki piach sypią na plażę więc o dobrej wizurze można zapomnieć.Mam nadzieję,że już niedługo będzie można tam fajnie ponurać to wtedy wrzucę jakieś foty.Co do wraków 10 mil od Rowów to dobrze wiem ,że są zresztą jak na Czołpinie ale moja krypa 15 knotów robi przy spokojnym morzu więc w razie wu byłoby trochę ciężko.Druga sprawa -silnik zawsze może zawieść a zapasowego nie mam.Juz nieraz miałem przygody pływając na dorsza na 6 mil od brzegu.Pogoda szybko może się zmienić a przy brzegu w tym rejonie potrafi być niezły przybój.

komando77 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-01-2016, 14:24   

Pomysł jak najbardziej godny uwagi, jak lokalni gospodarze uporają się z realizacją projektu, chętni z pewnością się znajdą. Łódka się nadaje, ale żeby wypływać gdzieś dalej to warunki musiałyby być rzeczywiście idealne.

Anti 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2017, 10:29   

Odświeżam kotleta sprzed lat:)Już niedługo będę startował ze starym pomysłem.Zajeło to trochę czasu ale myślę ,że warto było poczekać,zmienić łajbę na bardziej przystosowaną.Rafa w Rowach dawno ukończona i już częściowo zniszczona przez sztormy ale za to widowiskowa.W tym sezonie postaram się dopiąć wszystko na ostatni guzik-czyli wyposażyć kompletnie łódz,dorobić relingi,uchwyty,poprawić drabinkę jak również ponagrywać interesujące miejsca pod wodą aby chętni mieli w czym wybierać.Na miejscu będzie też wypożyczalnia sprzętu jak i sprężarka do nabijania butli.Rady i sugestie mile widziane.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Anti 28-02-2017, 10:47, w całości zmieniany 2 razy  

angelares 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2017, 11:03   

Zostaw namiar na facebooka czy telefon.

Idzie namierzyć ze zdjęcia:)

Wyślij zdjęcia ze zrobionym trapem rufowym, drabinką czy co tam masz.
Ostatnio zmieniony przez angelares 01-03-2017, 11:22, w całości zmieniany 2 razy  

Anti 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-03-2017, 11:15   

Rufa wygląda tak.Planuję dorobić relingi oraz wymienić drabinkę na mocniejszą.

[ Dodano: 02-03-2017, 11:43 ]
sorki,już wrzucam fotę.
Ostatnio zmieniony przez Anti 02-03-2017, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu