jak wiadomo w Sharm i okolicach jest bardzo mało turystów.
Jak to wpływa na Morze Czerwone?
Otóż jest CISZA pod wodą i bardzo mało nurków.
To spowodowało iż wróciły rekiny bardzo obawiające się ww. czynników.
Rekiny można teraz obserwować szczególnie często na rafach Tiranu.
W tym "młoty".
Oczywiście dalej unikają ludzi więc spotkać je można płynąc specjalnie w odpowiednie miejsca niedostępne dla "zwykłych" nurków.
Nurkowie i snorkeliści na "zwykłych" wypłynięciach nie maja szans ich zobaczyć.
Na ogól są to głębokie rafy - 30-40+m i z prądami.
Tak, że odpowiednie przygotowanie jest pożądane. Poza umiejętnościami przydają się takie kursy jak: sidemount i podstawowe kursy nurkowania technicznego jak Extended Range Nitrox SSI (które w niektórych bazach w Sharm można w promocji przejść za darmo - płacąc jak za zwykłe nurkowania + podręcznik+ certyfikat - można go przejść w "zwykłym" sprzęcie nurkowym).
Jest to wyjątkowa okazja dopóki nie wrócą znowu tłumy turystów (jak zawsze bywało).
I tania...
Bo osoby chcące nurkować z rekinami na ogół muszą wykupować kosztowne safari czy to w Egipcie czy też w innych odległych końcach świata.
I odpada problem rodziny.. bo wziąć dzieci i nie nurkującą żonę na safari to duża pomyłka...
(które w niektórych bazach w Sharm można w promocji przejść za darmo - płacąc jak za zwykłe nurkowania + podręcznik+ certyfikat - można go przejść w "zwykłym" sprzęcie nurkowym).
Wysłany: 22-03-2016, 07:08 XR General Training Standards EQUIPMENT DEFINITIONS
TYMOTEUSZ napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
(które w niektórych bazach w Sharm można w promocji przejść za darmo - płacąc jak za zwykłe nurkowania + podręcznik+ certyfikat - można go przejść w "zwykłym" sprzęcie nurkowym).
co rozumiesz poprzez "zwykły" sprzęt?
wallace napisał/a:
"Zwykły" sprzęt to może samo ABC ?
Tymoteusz, zadałeś bardzo dobre pytanie ponieważ jak widzimy powyżej niektóre osoby różnie rozumieją to pojęcie.
Wymagania precyzują dokładnie ogólnodostępne standardy SSI.
To jest miedzy innymi przewagą SSI nad innymi organizacjami, że Standardy są dostępne dla wszystkich a nie ukrywane i zainteresowane osoby mogą dokładnie sprawdzić wszystkie wymagania.
Wallace, masz rację - nawet nie jest wymagane pełne ABC (ale są potrzebne dodatki).
Tu są opisane - Standardy SSI:
XR General Training Standards
EQUIPMENT DEFINITIONS
II. RECREATIONAL TOTAL DIVING SYSTEM
Mask
Fins
Buoyancy compensator including power inflator and d-rings appropriate for stage cylinders
Delivery System with a primary (2.1 meter hose is recommended) and an alternate air source
Primary cylinder (high capacity is recommended if using a single cylinder)
Submersible pressure gauge (all cylinders must have an attached SPG)
Integrated depth gauge and timing device or dive computer
Single-stage cylinder with a delivery system and submersible pressure gauge
Exposure suit appropriate for the environment
Cutting device
One signaling device for deploying from depth (red surface marker buoy is recommended, but follow local
guidelines)
A reel or spool (recommended minimum line length of 1.2 x maximum planned depth)
One surface signaling device (whistle or similar)
Extended Range Dive Log
III. EXTENDED RANGE NITROX TOTAL DIVING SYSTEM
Mask
Fins
Buoyancy compensator, including power inflator and d-rings appropriate for stage cylinders
Delivery System with a primary with a 2.1 meter hose and an alternate air source
A single cylinder with either a Y / H valve, or a single cylinder with a single outlet valve and a submersiblepressure gauge (SPG)
If a single cylinder with a single outlet valve is used, a pony cylinder with redundant air delivery system and SPG
(all cylinders must have a attached SPG) must also be used
Integrated depth gauge and timing device or dive computer that is Nitrox-capable (preferably multi-gas)
A single, Nitrox-compatible stage cylinder with a single outlet valve, a delivery system and SPG
Cutting device
Compass
One signaling device for deploying from depth (red surface marker buoy is recommended, but follow local
guidelines)
A reel or spool (recommended minimum line length of 1.2 x maximum planned depth)
One surface signaling device (whistle or similar)
Extended Range Dive Log and Dive Planning Sheets, and either wet notes or slate for dive plans
IV. EXTENDED RANGE TOTAL DIVING SYSTEM
Two masks
Fins
A backplate or soft pack with a harness
A buoyancy wing with appropriate lifting capacity for the planned dive
One delivery system that has a regulator with a 2.1 meter hose
One delivery system that has a regulator with a standard length hose and a neck retainer
One set of double cylinders with an isolation manifold or one set of sidemount cylinders
Submersible pressure gauge (SPG) (all cylinders must have a attached SPG)
Two integrated depth and timing devices (one must be a multi-gas computer)
Stage cylinder(s) with delivery systems and SPGs (attached as defined by the specific training program)
Two cutting devices
Compass
Two signaling devices for deploying from depth (red and yellow surface marker buoys are recommended, but
follow local guidelines)
A reel or spool (recommended minimum line length of 1.5 x maximum planned depth)
One signaling device for surface (whistle or similar)
SSI Extended Range Dive Log and Dive Planning Sheets, and either wet notes or slate for dive plans
V. SIDEMOUNT
Students certified as an SSI Sidemount Diver or equivalent that meet all other prerequisites may participate in
Extended Range programs up to Technical Extended Range Trimix using a CE approved sidemount configuration,
as long as they have all the components of the Total Diving System for that program. The SSI Dive Professional
conducting the program must have direct and recent knowledge (within 180 days) of the student’s skill level and
configuration.
NOTE: Specific programs training standards may require additional student and/or dive professional equipment.
Polacy nie są priorytetem w tłumaczeniu ponieważ w porównaniu do innych narodów (Włosi, Hiszpanie, Niemcy, Francuzi itd) dużo lepiej radzą sobie z językiem angielskim.
Dziękuję Morox25 - Jestem w kontakcie z Piotrem - zgadza się, jechał do Hurghady - do naszych przyjaciół z Crazy Dolphin. Mój kolega koniecznie chce się wybrać do Sharm - stąd pytanie.
Jan Dudziński - nie mogę wysłać PW - pisze mi że masz wyłączone, więc napiszę publicznie. Chodzi mi , a właściwie mojemu koledze o praktyczne informacje w jaki sposób najlepiej (najtaniej, najszybciej i najpewniej) obecnie dostać się do Sharm.
Wysłany: 25-03-2016, 06:01 Hurghada - Sharm - transport
wpawlicki napisał/a:
Jan Dudziński - nie mogę wysłać PW - pisze mi że masz wyłączone, więc napiszę publicznie. Chodzi mi , a właściwie mojemu koledze o praktyczne informacje w jaki sposób najlepiej (najtaniej, najszybciej i najpewniej) obecnie dostać się do Sharm.
Witaj,
dobrze, że napisałeś.
Sprawdzę dokładnie i napiszę.
Pięknego dnia.
Polecam przećwiczenie Surjanamaskar "Powitanie słońca" (joga) z samego rana.
Będziecie się czuli zupełne inaczej a zajmuje to tylko kilka minut...
Surya Namaskar (Surjanamaskar) poprawia krążenie, dodaje energii i witalności, masuje wewnętrzne organy, zmniejsza napięcie klatki piersiowej, umożliwiając głębokie oddychanie, wysyła energię do każdej komórki ciała wzmacniając siłę i elastyczność mięśni.
Ponadto korzyści z regularnego wykonywanie tego zestawu asan są następujące:
Witam,
do Sharm aktualnie z Hurghady można dostać się :
samolotem _ Egypt Air Cena 380-550 LE 25 kg bagażu - lub więcej - jak mi powiedziano - bagaż najczęściej NIE jest ważony - na miejscowych lotach waga nie jest tak istota jak na miedzynarodowych.
Tanie, bezpośrednie loty trzy razy w tygodniu: niedziela, wtorek, czwartek.
Codziennie są loty przez Kair (drogie).
Inny sposób to autobus: Horghada - Kair - Sharm.
Za kilka dni ruszaja loty miedzynarodowe innych przewoźników bezpośrednio do Sharm.
Oferta Turkisch Airlines jest bardzo ciekawa,,
"Moje" łodzie wypływają codzienne - nie trzeba kombinować z sharingiem - plan wypłynięć też jest ustalony..
Cudowne rafy z tysiacami ryb czekają..
Tak, mam wyłaczone prywatne wiadomosci, ale mail działa...
Pięknego dnia
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 25-03-2016, 06:03, w całości zmieniany 1 raz
Kolega nie interesuje się nurkowaniem, nie lubi kultury arabskiej, Jakby mógł to by nie jechał. (w przeciwieństwie do mnie). Akurat producent, którego wyrobów jesteśmy dystrybutorem sprzedaje ultrasonograf do centrum medycznego w Sharm, a kolega jest lekarzem - aplikantem. Taki los - musiał jechać. Wrócił cały i zdrowy.
Ostatnio zmieniony przez wpawlicki 31-03-2016, 08:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko