Wysłany: 06-04-2016, 09:11
Dobra grupa grupą, ale mnie interesują informacje czysto organizacyjne i prawne.
Jak tam stoi litera prawa, czy nie ma tak, że przyjeżdża policja i mówi "Nie tutaj nie zanukrujecie".
Bo, że baz nie ma i infrastruktury to wiem.
Wdzięczny będę również za informacjie co można pod wodą zobaczyć i gdzie.
Nie wiem co się zmieniło przez ostatnie 2 lata, bo tyle minęło od naszej wizyty na południu (Ksamil, Butrint, Saranda). Kiedy my byliśmy był zakaz nurkowania, niemniej miejscowa Policja w odróżnieniu od naszej jako główne zadanie ma pomagać i nie jest opresyjna. Nie zetknąłem się z naciąganiem na mandaty czy kary porządkowe zarówno pod wodą jak i nad wodą, w tym podczas podróży.
Mimo zakazu nurkowałem codziennie z wyłączeniem dnia po grubszym świętowaniu. Zakaz jest niby po to żeby artefaktów przeszłości nie wyciągać, a udało mi się zanurkować z prywatnej plaży kustosza muzeum w Butrincie.
Ventr napisał/a:
czy nie ma tak, że przyjeżdża policja i mówi "Nie tutaj nie zanukrujecie"
Nikt się nami nie interesował ponad zwykłą dziecięcą ciekawość, czy to nurek z brzegu, czy też wypłynięcie z miejscowymi na wraki (trzymaliśmy się z dala od wód Grecji).
Ventr napisał/a:
Bo, że baz nie ma i infrastruktury to wiem
Jeżeli nic się nie zmieniło, to bazy są, niekoniecznie Polskie ale są. W samej Sarandzie chyba ze trzy legalne i 2 nieoficjalne. Nie wiem jak jawnych bazach, ale w Korali nie planuj wypożyczania sprzętu bo po pierwsze mają go niewiele, po drugie jest stary tak bardzo, że flaszki mają pięknie obrośnięte grubą warstwą rdzy.
Ventr napisał/a:
Wdzięczny będę również za informacjie co można pod wodą zobaczyć i gdzie.
Jak będziesz w Sarande podejdź do restauracji Korali (przez ulicę, prawie naprzeciwko legalnej bazy nurkowej) i zapytaj o nabicie gazów i gdzie możesz popłynąć. Gorąco polecam wrak Probitas (tutaj trzeba płynąć łodzią - z chłopakami z Korali jakieś 10 minut bo mają fajny szybki przemytniczy speedboat, inną łajbą pewnie godzinę), ponadto masz dostępny z brzegu wrak kutra rybackiego Peshkatarit.
Nie wiem co się zmieniło przez ostatnie 2 lata, [...]
Wielkie dzięki za bardo cenne informacje.
Mnie jednak taka partyzantka nie interesuje. To nie gonienie za rybami.
Skoro mam wpłacić nie tylko swoje, ale i znajomych pieniądze z góry, to interesuje mnie legalna baza, z siedzibą, kontem bankowym i umowa określająca precyzyjnie za co płacimy, oraz co będzie w przypadku, gdy z winy bazy - np. brak pozwolenia na nurkowanie - nasze nurkowania nie dojdą do skutku.
- jeżeli pamiętam dobrze 20 Eur. dodatkowo powietrze 5 eur za flaszke 15.
WW napisał/a:
Skoro mam wpłacić nie tylko swoje, ale i znajomych pieniądze z góry, to interesuje mnie legalna baza
Jako organizator większej bandy też bym się nie zdecydował W czasie kiedy byłem legalne bazy stały po zmianie przepisów więc była to ostatnia deska ratunku. Płaciłem na miejscu codziennie po usłudze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko