Praktycznie to Gekko ma tarczę fluorescencyjną a Vyper podświetlenie (wg mnie lepiej jest w Gekko). I oficjalnie Gekko nie replikuje danych na PC (ale można to 'naprawić'). Reszta to detale.
osobiście wykluczyłabym Ghosta, bo dla mnie to tylko wynalazek jest, a ja lubię proste rozwiązania.
GHOST na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej skomplikowany niż klasyczne worki (np. ZEOS), ale to mimo wszystko worek z płytą i uprzężą z taśmy. Jego wyglad w 100% wynika z jego funkcjonalnosci - mozna powiedziec, ze jest "skutkiem ubocznym" poprawiania wszystkiego tego, co w klasycznym worku mozna bylo poprawic. Jedynym jego ograniczeniem w porownaniu z klasycznymi workami jest to, ze uprzaz nie moze byc uzywana z twinem. Ale po to wlasnie wchodzi na rynek ZEN (bedacy dwupowlokowym odpowiednikiem GHOSTa) - ktory jeszcze w tym miesiacu trafi do dealerow.
Z punktu widzenia użytkowania to czy inflator jest zamocowany bardziej centralnie albo 2 cm z boku nie ma znaczenia, bo obsługuje się ten drugi koniec, który jest podobny w każdym rozwiązaniu. Worek jak worek, a nawet prostszy, bo jednopowłokowy. Na stronie startowej xdeep jest uprząż rozpinana, ale można mieć prostą z taśmy, a do Zeosa też można kupić rozpinaną, więc tu nie ma specjalnej różnicy. Pas kroczny w kształcie V też nie komplikuje obsługi w porównaniu do pasa pojedynczego.
Chyba wrażenie skomplikowania wynika głównie z opowiadań Piotra, który potrafi uzasadnić technicznie każdy szczegół, i z wyglądu płyty powycinanej tak żeby nie wozić niepotrzebnej blachy.
Wysłany: 15-05-2016, 12:10
Właśnie pojawił się w sprzedaży Xdeep ZEN, dedykowany do 1 butli, 2 powłokowy, z innowacyjnie umieszczonym wężem inflatora, płyta umożliwiająca późniejsze zastosowanie z 2 butlami.
Rozważam ten worek, Ghost był dla mnie nieakceptowalny z powodu jednej powłoki i nienaprawialności przebitego pęcherza w warunkach polowych.
Wysłany: 16-10-2016, 13:38
W Divezone mierzyłem Xdeep ZEN.
Mam 179 wzrostu, marynarka 52/54
Opcja dla mnie to :
płyta L
Kieszenie XL ( tzn większe)
Uprząż De Luxe + 2 stopery, czyli rozpinana i dociągana , ale stopery umożliwiają dociągnięcie do zaznaczonego czyli właściwego miejsca,
inflator wybrałem dłuższy 48cm, standardowy do operowania wymusza max zgięcie łokcie i przyciągnięcie do klaty, przy zwykłym (41?) operowanie w momencie zanurzenia niezbyt wygodne.
Podłączę się pod temat, bo mam podobny dylemat. Nurkował ktoś już może w XDEEP ZEN i może podzielić się wrażeniami?
Wacham się pomiędzy ZEOSem ze stalową płytą, a ZENem. Mam 185 cm wzrostu, nurkuję w sucharze. Do jacketu brałem 14 kg ołowiu, więc biorąc stalówkę nie będę musiał za dużo balastu doczepiać, jednak przy aluminiowym zenie wydaje mi się że łatwiej będzie się wytrymować.
Wszelkie sugestie i porady mile widziane
Ja mam 171cm wzrostu i też stoję przed wyborem. XDEEP ZEN też przykuł moją uwagę, ale chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych, którzy już może "przeszli" przez ten sprzęt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko