Wysłany: 01-07-2016, 15:36 Dwa różne automaty pierwszego i drugiego stopnia
Witam i mam zapytanie . Miałem ustawkę na nury i u kolegi wystąpiła awaria sprzętu . Na szczęście jeszcze przed zanurzeniem . Partner zaledwie zdążył dwa oddechy łyknąć i automat drugiego stopnia zwariował . Na maksa zaczął podawać powietrze . I zapytanie czy wina leży w połączaniu dwóch różnych automatów . Koleś już na brzegu po całym zajściu powiedział , że se dokręcił na miejsce podstawowego automatu drugiego stopnia inny automat . Konfiguracja jest taka ; Pierwszy stopień automat Scubatech R1 do tego nowo wkręcony automat ATX 40 apeks i na octopus stary automat 2 giego stopnia R1 plus do HP wąż do inflatorta . Czy to wina różnicy ciśnień pracy dwóch różnych automatów , czy po prostu awaria drugiego stopnia . R1 1-szy stopień ma ciśnienie między stopniowe: 8,5 bar a 1-szy stopień apeks DS4 ma 9.0-9,5 bar . Na moje oko koleś nie powinien łączyć apeksa z R 1 i i stąd ta awaria . Ale nie jestem specem od automatów i zapytanie do Was . Czy taka konfiguracja była przyczyną awarii 2 giego stopnia Apeksa ?? Natomiast automat 2giego stopnia R1 działał poprawnie .
I stopień ma aktualnie ciśnienie 8,5? Gdyby ciśnienie było za wysokie, teoretycznie powinien pierwszy wzbudzić się Scubatech.
Czy ATX40 miał ustawione pokrętło na minus i boczną zaślepkę zakręconą?
Dość ciekawy przypadek.
U mnie po serwisie kiedyś ATX40 wzbudzał się, pomagało obracanie puszki ustnikiem na dół i ponowne odwrócenie już w wodzie. Ale ja mam cały komplet Apeks.
A niech spróbuje zamienić II stopnie miejscami.
Ostatnio zmieniony przez juwisz 01-07-2016, 15:59, w całości zmieniany 2 razy
Tak pierwszy stopień 8,5 bar . Drugi stopień Scubatech pracował poprawnie . A ATX40 miał zakręconą zaślepkę boczną a pokrętło ustawione na plus . Na brzegu sprawdzaliśmy jeszcze i sam się wzbudzał i zacinał na maksa podając powietrze . Około 50 bar zleciało momentalnie przez ten apeks
[ Dodano: 01-07-2016, 16:15 ]
Zmieniliśmy miejscami drugie stopnie i nic nie pomogło . Zacinał sie dalej . Po naciśnięciu automatu Apeks czasem się blokował i mocno ulatywało powietrze .
Ostatnio zmieniony przez Tao 01-07-2016, 16:08, w całości zmieniany 1 raz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2016, 22:25
Zostawcie takie prace osobom które rozumieją konstrukcję AO, jesteście zieleni. Również niebezpieczni dla siebie. Nawet nie jesteście wstanie określić jaki jest typ zaworu redukcyjnego, na drugim stopniu.
Ja nie napisałem że chcę to naprawiać . Sprzęt zapewne poleci do przeglądu . Mi bardziej chodziło o wpływ podłączenia różnych automatów itp . .
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 02-07-2016, 08:47
Tao napisał/a:
Mi bardziej chodziło o wpływ podłączenia różnych automatów itp . .
Łączę różne 1 stopnie z drugimi. Lecz również wiem co mi wolno, jak stosujemy drugi stopień przeciwbieżny to w takim układzie stosuje się zawór bezpieczeństwa (układ stosowany w Draeger). Zawór współbieżny nie wymaga zaworu zabezpieczającego bezpieczeństwa. Chyba że jest odciążony. Wtedy utracił swoją funkcję zaworu bezpieczeństwa. Dla mnie to proste dla Ciebie niestety czarna magia. Na waszym poziomie nie łączycie różnych stopni różnych firm jak się "naumiecie" to też bm odradzał.
Martin Kasiński odwalił kawał dobrej roboty na "Nurkomanii" kolejny krok to "Aparaty Powietrzne" Hiszpańskiego. Po zapoznaniu się z podstawami konstrukcji możecie zająć się łączeniem stopni. Niezostał omówiony efekt działania układów wspomagania one odkręcone powodują że praca AO jest bistabilna. Albo zamknięty albo otwarty tak się dzieje gdy .... .
pozdrawiam rc
[ Dodano: 02-07-2016, 21:53 ]
Cholera, mogłem jeszcze napisać o drugich stopniach ze wzmacniaczem pneumatycznych.
II stopień Apeks z Venturim na plus ma sie tak zachować, o ile jest prawidłowo wyregulowany.
Już myślałem, że nikt tego nie napisze...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 06-07-2016, 20:59
Yavox napisał/a:
uż myślałem, że nikt tego nie napisze...
Przecież napisałem.
anarchista napisał/a:
Niezostał omówiony efekt działania układów wspomagania one odkręcone powodują że praca AO jest bistabilna. Albo zamknięty albo otwarty tak się dzieje gdy .... .
Nadal uważam że informacje można kierować do osoby, dla której są one bezpieczne.
Tak, ale w sposób zawoalowany, nie tak prosto z mostu Choć trudno się nie zgodzić z podanym uzasadnieniem.
Przypomina mi się podejście Strugalskiego, mojego pierwszego instruktora. Lepiej wszystkim skręcić wspomaganie i niech mają ns tych nurkowaniach na P1 wièksze opory niż ustawić wszystko na granicy wzbudzenia na cito ryzykujàc, że co chwila ktoś będzie miał freeflow.
Nie zmienia to faktu, że mój podstawowy odpala się na maksa już po lekkim pociągnięciu luftu na powierzchni, ale to rzeczywiście trzeba trochę wiedzieć, co się robi. Jak pożyczam, przestawiam dźwignię odrobinkę...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 06-07-2016, 21:23
Padło nazwisko Strugalskiego, podeślij jemu temat o NDL, może jednak się przekona że dekompresja to nie jest nurkowanie techniczne Pawła Poręby z nurkowaniem w elektrowni bez lin. Że to bezpieczna droga.
Nie przekona się. Jedyne, co akceptował, to nurkowanie w warunkach umożliwiających partnerom bezpośrednie i w zasadzie natychmiastowe wynurzenie się razem do powierzchni. Jaskinie nie, włażenie do wraków nie, dekompresja nie, hel też nie bo wtedy szybciej dekompresja więc nie
Sądząc po ilości wieczorów spędzonych na dyskusji, postawa ma charakter trwały i raczej się nie zmieni. Zresztą z tego, co widzę, Tomek raczej nie nurkuje - doktoryzował się, ożenił, ma małego synka, pracuje jako adwokat, bazę sprzedał.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 07-07-2016, 08:29, w całości zmieniany 1 raz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 07-07-2016, 08:45
Yavox napisał/a:
Nie przekona się. Jedyne, co akceptował, to nurkowanie w warunkach umożliwiających partnerom bezpośrednie i w zasadzie natychmiastowe wynurzenie się razem do powierzchni. Jaskinie nie, włażenie do wraków nie, dekompresja nie, hel też nie bo wtedy szybciej dekompresja więc nie
To był jego problem i trudność w dyskusji, brak możliwości zmiany swojego stanowiska. Wolne wynurzenie jest bezpieczniejsze, z przystankiem 5 min na 3m też lepiej w NDL. Natychmiastowe nie jest dobrym pomysłem, żeby nie powiedzieć złym, do najgorszych jeszcze zostało trochę.
pokrętło ustawione na plus (...)się wzbudzał i zacinał
II stopień Apeks z Venturim na plus ma sie tak zachować, o ile jest prawidłowo wyregulowany.
NPO czyli niski poziom obsługi
Być może gdzieś, ktoś poruszył już ten temat ale nie znalazłem. Jestem początkujący, nawet bardzo. Mam jednak pytanie. Czy nurkowanie w automacie ustawionym notorycznie na + jest bardzo złe ? Kiedy automat ustawiony jest na - zwyczajnie źle mi się oddycha, ciężko i raczej myślę o tym, aby "wciągać" powietrze na siłę, niż delektować się nurkiem. Przećwiczyłem to na 4 różnych automatach (od różnych osób) i niezależnie od sztuki zawsze mam tak samo.
Rozumiem, że może to powodować jego wzbudzanie się, jednak wygodniej mi właśnie na +. Nie wiem tylko czy już od początku nie robię zbyt dużego błędu, że uczę się używać tak ustawionego automatu.
Cieszy mnie to i dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 02-12-2016, 22:37
esso napisał/a:
Rozumiem, że może to powodować jego wzbudzanie się, jednak wygodniej mi właśnie na +. Nie wiem tylko czy już od początku nie robię zbyt dużego błędu, że uczę się używać tak ustawionego automatu.
Łatwiej się otwiera, to fakt. Jest też klasa AO nadciśnieniowych, również w nurkowaniu, więc niewielkie nadciśnienie jest wygodne, większe wymaga zmodyfikowanej wersji zaworu wydechowego, w typowych nurkowych nawet tego nie uświadczysz. Nie ustawisz zbyt wysokiego nadciśnienia, bo zawór wydechowy się otwiera.
Wiek: 53 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 04-12-2016, 01:06
martin napisał/a:
esso napisał/a:
Czy nurkowanie w automacie ustawionym notorycznie na + jest bardzo złe ?
Nie. Automat ustawiasz tak aby Tobie bylo wygodnie.
To nie tak.
Automat ustawiony na minus, gdy jesteś na powierzchni, a pod wodą jeżeli jest nie używany.
Automat ustawiony na plus - ustawienie pod wodą, jeżeli jest aktualnie używany.
Np. w sidemount:
automat w paszczy - przed zmianą automatów należy go zmienić na minus.
Po zmianie automatów - automat w paszczy należy zmienić na plus.
Automat ustawiony na minus, gdy jesteś na powierzchni, a pod wodą jeżeli jest nie używany.
Automat ustawiony na plus - ustawienie pod wodą, jeżeli jest aktualnie używany.
Np. w sidemount:
automat w paszczy - przed zmianą automatów należy go zmienić na minus.
Po zmianie automatów - automat w paszczy należy zmienić na plus.
Właśnie tak to sobie wyobraziłem, tak też się uczę. Ćwicząc zamianę na octo, robię wdech z podstawowego, przekręcałem na minus, nastepnie wyrzucam automat, wkładam octo, przekręcam go na plus.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 04-12-2016, 09:44
RobikP napisał/a:
To nie tak.
Nie jest to sprzeczne. Wygodnie to nie otwiera się na powierzchni z byle powodu, wygodnie to łatwe oddychanie pod wodą.
esso napisał/a:
Ćwicząc zamianę na octo, robię wdech z podstawowego, przekręcałem na minus, nastepnie wyrzucam automat, wkładam octo, przekręcam go na plus.
Wejdź do wanny z ciepłą wodą. Zabaw się we wkładanie AO do wody na różne sposoby. Wtedy będziesz wiedział które są bezpieczne dla zapasu czynnika oddechowego, które otworzą nawet AO wyregulowany na minus. W zasadzie to powinno się pisać - - pierwszy to nacisk sprężyny na grzybek zaworu, drugi efekt Venturiego i Coanda.
Silny efekt Venturiego otwiera AO na maksa. Bez zamknięcia ustnika lub zakręcenia butli, szybko pozbędziesz się "powietrza" z butli.
Dlatego były stosowane zatyczki do ustników na octopusa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko