Co wy palicie ? Bo jak czytam to widzę że mocno ryje beret też bym chciał tak się wyluzować. Proszę o ewentualne namiary na dealera lub przepis na uprawę
Ostatnio zmieniony przez Scaner 24-08-2016, 18:04, w całości zmieniany 1 raz
Osobiście nie palę niczego.
Tak przyznaje się robiłem te szaleństwa o których tu napisałem.
Faktycznie powinno to iść w dziale "czego nie należy robić".
Zanim zostałem zbesztany przez kolegę , próbowałem w delikatnym sarkaźmie wyperswadować zamieszczania takich pomysłów na poważnym forum.
O koledze zamieszczającym post praktycznie nic nie wiemy , jakie ma doświadczenie , trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....
Ostatnio zmieniony przez zolwiu 25-08-2016, 09:24, w całości zmieniany 2 razy
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2016, 09:38
zolwiu napisał/a:
zostałem zbesztany przez kolegę
I zmartwiłeś się ?
zolwiu napisał/a:
jakie ma doświadczenie , trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....
Nie ma żadnego doświadczenia. Dlatego kierowałem w stronę rozwiązań w technice wysoko ciśnieniowej. Która trudna jest i będzie barierą.
Bez trudu mogę podać rozwiązania za nieduże pieniądze, które są bardzo niebezpieczne i dostępne.
Bez trudu mogę podać rozwiązania za nieduże pieniądze, które są bardzo niebezpieczne i dostępne.
Plecak z cegłami?
Tak na serio, to jak kolega chce nurkować po kilka minut, to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle. Do butli dwie opaski z nierdzewki zeby zamocować szlufkę do pasa, zwykły parciany pas balastowy do awaryjnego zrzutu tego wszystkiego w razie czego i gitara. Przeważenie pewnie z półtora kilograma, dziesięć minut na kilku metrach w ciepłej wodzie na takiej półtoralitrowej flaszce można w samych gaciach posiedzieć.
Chyba, że mu Rysiu zapodasz jakiegoś tleniaka Adama Słodowego - ale to rzeczywiście może bezpieczeństwem nie grzeszyć. Inna rzecz, że na pewno będzie lepsze niż te plastikowe butelki...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2016, 10:08
Yavox napisał/a:
Plecak z cegłami?
W trochę innej klasie "aparatury nurkowej"
Yavox napisał/a:
to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle.
Już jesteś w klasie łamania przepisów, co również proponowałem.
Yavox napisał/a:
Chyba, że mu Rysiu zapodasz jakiegoś tleniaka Adama Słodowego - ale to rzeczywiście może bezpieczeństwem nie grzeszyć. Inna rzecz, że na pewno będzie lepsze niż te plastikowe butelki...
Mogę firmowego, których 6 wydobyłem z Zabezpieczenia Reaktora Atomowego "Maria".
Są filmiki na FB jak gość na nich pływa. Nie wiedział o pewnych regulacjach, podałem.
Myślałem o jeszcze bardziej niebezpiecznych rozwiązaniach, które znam.
to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle.
Już jesteś w klasie łamania przepisów, co również proponowałem.
No niestety, od pewnego momentu nie da się już chyba iść takim skrótem, żeby było i tanio i bezpiecznie i "legalnie", cokolwiek by to nie oznaczało. Można podnieść bezpieczeństwo ww. rozwiązania poprzez skręcenie twina z dwóch argonówek, ale będzie to miało dość nieprzyjemny wpływ na koszty
anarchista napisał/a:
Myślałem o jeszcze bardziej niebezpiecznych rozwiązaniach, które znam.
Podwodny kociołek czarnoksiężnika z masą tlenotwórczą? Wyciągasz zawleczkę, potrząsasz mocno 10 razy i potem przez 15 minut nurkujesz?
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2016, 11:41
Yavox napisał/a:
potrząsasz mocno 10 razy i potem przez 15 minut nurkujesz?
Nie trzeba potrząsać, czas jest dłuższy i nie ma drugich płuc, jako część zamienna.
Yavox napisał/a:
żeby było i tanio i bezpiecznie i "legalnie", cokolwiek by to nie oznaczało.
Daje się, tylko słowa kluczowe "bycie w środowisku". Lub inaczej wiedza. Miałem butle po 25 zł za sztukę, pojemności 1l, 2l i 5l. Rozeszły się wśród znajomych.
Tu na FN ludzie oddawali, więc można.
a nie wydaje się Wam, że to z czego taki neofita oddycha pod wodą na znaczenie drugorzędne... że ważniejsze jest mimo wszystko to czy wie jak oddychać ?
W początku lat `90 trafiłem na pomoście nad jedną z krakowskich sadzawek dwóch kolesi z radzieckim zestawem "podwodnik 2" - wyglądali na takich którzy nie bardzo wiedza co i jak. Po 5 minutach rozmowy, gdu usłyszeli między innymi o przedmóchiwaniu ucha , barotraumie płuc i oka ... nie weszli do wody
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 27-08-2016, 20:31
al_fik napisał/a:
"podwodnik 2"
AWM 2, 4 to 3 butle 7lx150at.
Mogli mieć AWM-1m nazwa Podwodnik (dwustopniowy o stopniach połączonych) 2x7lx150at. Lub Ukrainę 2 2x7lx150 at (dwustopniowy stopnie rozdzielone). Były też AWM 5, 7, 2x7l 150 lub 200 at.
ruski, dwubutlowy zestaw z żółtym II stopniem ... a to w kwestii tego co napisałem, ma znaczenie ?
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2016, 21:04
al_fik napisał/a:
z żółtym II stopniem ... a to w kwestii tego co napisałem, ma znaczenie ?
Mieli AWM 5, 7.
Podwodnik (AWM 1m) to zestaw 2 butli z pływakiem między butlami i dwu wężowym AO, manometrem. Włączenie się pod wodą w zalany mocniej AO do łatwych nie należy. To zafundowało by ochlaj wodą, u większości obecnych nurków.
nie ochlaj, tylko utonięcie. Z wyplutym ustnikiem w dwuwężowym automacie trzeba sobie umieć poradzić ... tamci na szczęście mieli automat z rodzielonymi stopniami redukcji. Reasumując, trzeba wiedzić jak sobie poradzić w wypadku skuchy, zanim sie zejdzie pod wodę, i nie wazne czy z plecakiem pełnym cegieł, czy z sześciopakiem
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 29-08-2016, 09:26
al_fik napisał/a:
Z wyplutym ustnikiem w dwuwężowym automacie trzeba sobie umieć poradzić ...
Owszem można, Polskie Morsy nie miały zaworków, Kajman już miał.
al_fik napisał/a:
Reasumując, trzeba wiedzić jak sobie poradzić w wypadku skuchy
Nie mam żadnych zastrzeżeń do uchronienia przed samobójstwem, zielonych ludzi.
al_fik napisał/a:
zanim sie zejdzie pod wodę, i nie wazne czy z plecakiem pełnym cegieł, czy z sześciopakiem
Kiedyś pokazałeś błąd w oprogramowaniu pewnego komputera, widzisz jak ważna jest wiedza użytkownika i przede wszystkim projektanta sprzętu.
http://forum-nuras.com/vi...t=39354&start=0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko