Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Aparatura do nurkowania.
Autor Wiadomość
Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2016, 12:10   

Yavox napisał/a:
Szybki zrzut? W sensie, że odpinasz nagle klapę, cegły lecą na dół a nurek leci w górę?

Podobnie jak zrzut pasa balastowego czy całej masy super hiper zajebistych, najczęściej samogubiących się kieszeni różnistych dżaketów.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 24-08-2016, 18:04   

Co wy palicie ? Bo jak czytam to widzę że mocno ryje beret też bym chciał tak się wyluzować. Proszę o ewentualne namiary na dealera lub przepis na uprawę
Ostatnio zmieniony przez Scaner 24-08-2016, 18:04, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2016, 19:13   

Janusze nurkowania :aaa:

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2016, 23:21   

Scaner napisał/a:
Co wy palicie ?
Osobiście nie palę niczego.
Tak przyznaje się robiłem te szaleństwa o których tu napisałem.
Faktycznie powinno to iść w dziale "czego nie należy robić".

pozdrawiam rc

zolwiu 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2016, 09:23   

Zanim zostałem zbesztany przez kolegę , próbowałem w delikatnym sarkaźmie wyperswadować zamieszczania takich pomysłów na poważnym forum.
O koledze zamieszczającym post praktycznie nic nie wiemy , jakie ma doświadczenie , trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....
Ostatnio zmieniony przez zolwiu 25-08-2016, 09:24, w całości zmieniany 2 razy  

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2016, 09:38   

zolwiu napisał/a:
zostałem zbesztany przez kolegę
I zmartwiłeś się ?
zolwiu napisał/a:
jakie ma doświadczenie , trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....
Nie ma żadnego doświadczenia. Dlatego kierowałem w stronę rozwiązań w technice wysoko ciśnieniowej. Która trudna jest i będzie barierą.

Bez trudu mogę podać rozwiązania za nieduże pieniądze, które są bardzo niebezpieczne i dostępne.

pozdrawiam rc

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2016, 10:02   

anarchista napisał/a:
Bez trudu mogę podać rozwiązania za nieduże pieniądze, które są bardzo niebezpieczne i dostępne.

Plecak z cegłami? :aaa:

Tak na serio, to jak kolega chce nurkować po kilka minut, to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle. Do butli dwie opaski z nierdzewki zeby zamocować szlufkę do pasa, zwykły parciany pas balastowy do awaryjnego zrzutu tego wszystkiego w razie czego i gitara. Przeważenie pewnie z półtora kilograma, dziesięć minut na kilku metrach w ciepłej wodzie na takiej półtoralitrowej flaszce można w samych gaciach posiedzieć.

Chyba, że mu Rysiu zapodasz jakiegoś tleniaka Adama Słodowego - ale to rzeczywiście może bezpieczeństwem nie grzeszyć. Inna rzecz, że na pewno będzie lepsze niż te plastikowe butelki...

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2016, 10:08   

Yavox napisał/a:
Plecak z cegłami?
W trochę innej klasie "aparatury nurkowej"
Yavox napisał/a:
to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle.
Już jesteś w klasie łamania przepisów, co również proponowałem.
Yavox napisał/a:
Chyba, że mu Rysiu zapodasz jakiegoś tleniaka Adama Słodowego - ale to rzeczywiście może bezpieczeństwem nie grzeszyć. Inna rzecz, że na pewno będzie lepsze niż te plastikowe butelki...
Mogę firmowego, których 6 wydobyłem z Zabezpieczenia Reaktora Atomowego "Maria".
Są filmiki na FB jak gość na nich pływa. Nie wiedział o pewnych regulacjach, podałem.

Myślałem o jeszcze bardziej niebezpiecznych rozwiązaniach, które znam.

pozdrawiam rc

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2016, 10:21   

anarchista napisał/a:
Yavox napisał/a:
to może niech kupi sobie po prostu argonówkę z najtańszym zestawem 1+2st+mano jaki znajdzie i tyle.
Już jesteś w klasie łamania przepisów, co również proponowałem.

No niestety, od pewnego momentu nie da się już chyba iść takim skrótem, żeby było i tanio i bezpiecznie i "legalnie", cokolwiek by to nie oznaczało. Można podnieść bezpieczeństwo ww. rozwiązania poprzez skręcenie twina z dwóch argonówek, ale będzie to miało dość nieprzyjemny wpływ na koszty :)

anarchista napisał/a:
Myślałem o jeszcze bardziej niebezpiecznych rozwiązaniach, które znam.

Podwodny kociołek czarnoksiężnika z masą tlenotwórczą? Wyciągasz zawleczkę, potrząsasz mocno 10 razy i potem przez 15 minut nurkujesz? :)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2016, 11:41   

Yavox napisał/a:
potrząsasz mocno 10 razy i potem przez 15 minut nurkujesz?
Nie trzeba potrząsać, czas jest dłuższy i nie ma drugich płuc, jako część zamienna.
Yavox napisał/a:
żeby było i tanio i bezpiecznie i "legalnie", cokolwiek by to nie oznaczało.
Daje się, tylko słowa kluczowe "bycie w środowisku". Lub inaczej wiedza. Miałem butle po 25 zł za sztukę, pojemności 1l, 2l i 5l. Rozeszły się wśród znajomych.
Tu na FN ludzie oddawali, więc można.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 25-08-2016, 11:47 ]
Były też 4l

pozdrawiam rc

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 25-08-2016, 20:07   

zolwiu napisał/a:
trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....

Ani trochę :bee; To po prostu Darwin dzięki niemu gatunek się rozwija.

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2016, 00:09   

Scaner napisał/a:
zolwiu napisał/a:
trochę było by nie fajnie jakbyśmy usłyszeli w wiadomościach o " utonięciu kogoś w podwarszawskich gliniankach z sześciopakiem na plecach " .....

Ani trochę :bee; To po prostu Darwin dzięki niemu gatunek się rozwija.

lubię to :beer3:

al_fik 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2016, 09:00   

a nie wydaje się Wam, że to z czego taki neofita oddycha pod wodą na znaczenie drugorzędne... że ważniejsze jest mimo wszystko to czy wie jak oddychać ?

W początku lat `90 trafiłem na pomoście nad jedną z krakowskich sadzawek dwóch kolesi z radzieckim zestawem "podwodnik 2" - wyglądali na takich którzy nie bardzo wiedza co i jak. Po 5 minutach rozmowy, gdu usłyszeli między innymi o przedmóchiwaniu ucha , barotraumie płuc i oka ... nie weszli do wody

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2016, 20:31   

al_fik napisał/a:
"podwodnik 2"
AWM 2, 4 to 3 butle 7lx150at.
Mogli mieć AWM-1m nazwa Podwodnik (dwustopniowy o stopniach połączonych) 2x7lx150at. Lub Ukrainę 2 2x7lx150 at (dwustopniowy stopnie rozdzielone). Były też AWM 5, 7, 2x7l 150 lub 200 at.

To co w końcu mieli ?

pozdrawiam rc

al_fik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2016, 15:14   

ruski, dwubutlowy zestaw z żółtym II stopniem ... a to w kwestii tego co napisałem, ma znaczenie ?

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2016, 21:04   

al_fik napisał/a:
z żółtym II stopniem ... a to w kwestii tego co napisałem, ma znaczenie ?
Mieli AWM 5, 7.
Podwodnik (AWM 1m) to zestaw 2 butli z pływakiem między butlami i dwu wężowym AO, manometrem. Włączenie się pod wodą w zalany mocniej AO do łatwych nie należy. To zafundowało by ochlaj wodą, u większości obecnych nurków.

pozdrawiam rc

al_fik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2016, 21:38   

nie ochlaj, tylko utonięcie. Z wyplutym ustnikiem w dwuwężowym automacie trzeba sobie umieć poradzić ... tamci na szczęście mieli automat z rodzielonymi stopniami redukcji. Reasumując, trzeba wiedzić jak sobie poradzić w wypadku skuchy, zanim sie zejdzie pod wodę, i nie wazne czy z plecakiem pełnym cegieł, czy z sześciopakiem

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2016, 09:26   

al_fik napisał/a:
Z wyplutym ustnikiem w dwuwężowym automacie trzeba sobie umieć poradzić ...
Owszem można, Polskie Morsy nie miały zaworków, Kajman już miał.
al_fik napisał/a:
Reasumując, trzeba wiedzić jak sobie poradzić w wypadku skuchy
Nie mam żadnych zastrzeżeń do uchronienia przed samobójstwem, zielonych ludzi.
al_fik napisał/a:
zanim sie zejdzie pod wodę, i nie wazne czy z plecakiem pełnym cegieł, czy z sześciopakiem
Kiedyś pokazałeś błąd w oprogramowaniu pewnego komputera, widzisz jak ważna jest wiedza użytkownika i przede wszystkim projektanta sprzętu.
http://forum-nuras.com/vi...t=39354&start=0

Za tamto i za tych dziękuję.

pozdrawiam rc

al_fik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2016, 18:17   

anarchista napisał/a:
Kiedyś pokazałeś błąd w oprogramowaniu pewnego komputera...

a najzabawniejsze, że nadal z nim nuram, ładny jest ... na drugiej łapie mam inny :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu