W Sharm drastycznie spadły ceny.
Spowodowało to NIESAMOWITY napływ turystów z okolicznych krajów w tym z IZRAELA.
Wczoraj "stare miasto" dosłownie "pękało w szwach" od turystów.
Jak zauważyłem bardzo dużym powodzeniem cieszyły się Egipskie kosmetyki - kremy, olejki.. Turyści kupowali dosłownie na kilogramy..
Ja kupowałem jedzenie.
Kilo świeżego tuńczyka 1,2 euro
Niesamowity widok w porównaniu z wcześniejszymi pustkami..
Łodzie pływają pełne (na Tiran - bo tańszy nie trzeba płacić dużej opłaty za bilet do Ras Mohhamad) - wypełnione głównie snorkelistami..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 02-07-2016, 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-08-2016, 11:31
Czy gdybyście mieli okazję skorzystać z dobrej oferty na wyjazd do Sharmu to zdecydowalibyście się bez wahania? Czy jednak jakiś głos rozsądku podpowiada Wam, że Egipt to nie jest najbezpieczniejsze miejsca na wypoczynek obecnie? Bo mam dylemat.
Egipt jest tak samo "bezpieczny" jak Francja, Belgia, Niemcy, Turcja czy inny podobny kraj, każdy akceptuje inny poziom ryzyka. Wszędzie możesz dostać kosę od "chorego umysłowo", przypadkiem krzyczącego Allah akbar.... albo przeżyć bombową przygodę, zarówno w Europie i Egipcie. Takie nastały czasy. Tylko u nas jakoś mało takich akcji
Czy gdybyście mieli okazję skorzystać z dobrej oferty na wyjazd do Sharmu to zdecydowalibyście się bez wahania? Czy jednak jakiś głos rozsądku podpowiada Wam, że Egipt to nie jest najbezpieczniejsze miejsca na wypoczynek obecnie? Bo mam dylemat.
co to znaczy dobra oferta?
z tego, co widze na portalach to ceny nie powalają, szczegolnie jak chce się jechac samamu
[ Dodano: 24-08-2016, 15:15 ]
wiecznychlopiec napisał/a:
Egipt jest tak samo "bezpieczny" jak Francja, Belgia, Niemcy, Turcja czy inny podobny kraj, każdy akceptuje inny poziom ryzyka. Wszędzie możesz dostać kosę od "chorego umysłowo", przypadkiem krzyczącego Allah akbar.... albo przeżyć bombową przygodę, zarówno w Europie i Egipcie. Takie nastały czasy. Tylko u nas jakoś mało takich akcji
Nie wydaje mi się abyś znalazł tutaj wielu poplecznikow tej teorii....
Ja sie pisze jako pierwszy
Jedynie nie podzielam Twojego rozczarowania w ostatnim zdaniu, niech pozostanie tak jak jest
A jakie ceny miejscowek w Dahabie sa obecnie interesuja mnie blisko zatoki.Niechce tych hotelowych bo oni sciagaja kase jak moga a w studioa albo w domowkach jest najlepiej mozna poznac obyczaje naszych mlodszych braci w wierze.?
A jakie ceny miejscowek w Dahabie .......jak moga a w studioa albo w domowkach jest najlepiej mozna poznac obyczaje naszych mlodszych braci w wierze.?
Tak poznasz. Pod warunkiem, że mieszkasz z nimi w tym samym mieszkaniu.
Z własnyh i innych doswiadczeń - NIE POLECAM.
Nawet Egipcjanie NIE CHCĄ wynajmować mieszkań Egipcjanom. To ostateczność.
Domyśl się dlaczego....
Ale wynajęcie mieszkania to znakomity pomysł.
Tylko, że w Dahabie oferta jest znikoma i ceny w związku z tym wysokie.
Dużo bardziej opłaca się mieszkać tera w Sharm.
Cena za studio 100 euro, dwa pokoje 120 euro (kuchnia z łożkiem + drugi pokój mieszkalny). Pralka, klima, TV SAT.
Zaopatrzenie w jedzenie znakomite...
Supermarkety dają bezpłatną dostawę do domu, restauracje też...
No i oczywiście nurkowania a niebo lepsze (podwodne widoki) niż Dahabie.
Co ciekawe teraz Sharm jest DUŻO tańszy jeśli chodzi o wypłynięcia łodzią z powodu arabskich turystów których w Dahab nie ma. A więc ceny w Dahab dla "białasów".
Dość powiedzieć iż w Sharm dwa ""intro" po 20 min kosztują 20 USD.
możesz zrobić tak: mieszkasz w Sharm. Z Sharm dojazd autobusem do dahab to godzina. Masz ochotę? Przyjazd z rana wyjazd wieczorem. Autobusy co godzina. Cena 2 euro.
Pięknego dnia.
Suryana Namaskar
i idę zaraz nurkować na rajskich rafach.
ps. Szkoda, że Dariuszowi zabrakło weny na opis tego co widział pod wodą w Sharm..
Ciekawe u mnie jest teraz PIĄTA (wschód słońca - piekny widok) a pokazuje na forum , że wysłałem o SZÓSTEJ
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 01-09-2016, 06:23, w całości zmieniany 3 razy
z krajów w których trwa wojna z niewiernymi reklamuje się jeszcze Syria i co ważniejsze robi to bardziej profesjonalnie niż Jan.
http://wiadomosci.onet.pl...na-urlop/0dx2de
.......co ważniejsze robi to bardziej profesjonalnie niż Jan.
Czy mógłbyś podpowiedzieć jak powininiem się reklamować PROFESJONALNIE?
Z mojego punktu widzenia: czy będę się reklamował czy to profesjonalnie czy nie NIC to nie zmieni.
Po prostu tak się boicie tu przylecieć.
Nie do "mnie".. Do Sharm czy Dahab...
Własnie wróciłem z nurkowania.
dziś widoczność to spokojnie 40 m.. Wyjątkowa.
Co ciekawego zauważam od pewnego czasu:
miałeś rację iż z powodu braku turystów z europy (z wypchanymi gotówką kieszeniami) Egipcjanie musieli zmienić cenniki i dostosować do cen "egipskich" czyli tyle ile są wstanie zapłacić turyści egipscy.
Wypniecie łodzią z 20 euro spadło do kilku i to jeszcze z wliczonymi napojami i posiłkiem.
Łodzie wypływają wypełnione po brzegi... Z tego też powodu na morzu są kontrole wojska i policji sprawdzające czy łodzie nie są przeładowane...
5* hotele mają oferty 80 euro za 4 dni z pełnym wyżywieniem.
Niektóre już się wycofują z tych ofert.
Wpływy nie pokrywają zniszczeń jakie powodują goście.
Niektórzy dyrektorzy powiedzieli, że bardziej opłaca się zamknąć hotel "na cztery spusty"
Pogoda cudowna, błękitne niebo, tysiące ryb..
Była wielka ryba "krokodyl" Jak był bym wędkarzem bym napisał iż właśnie to był młody krokodyl....
Pięknego dnia
Trzęsienie pupcią podobno pozwala pozbyć się tłuszczu z tych obszarów.
Jak to się sprawdza u Was?
Wysłany: 01-09-2016, 13:05 Re: Profesjonalna reklama
Jan Dudzinski napisał/a:
Scaner napisał/a:
.......co ważniejsze robi to bardziej profesjonalnie niż Jan.
Czy mógłbyś podpowiedzieć jak powininiem się reklamować PROFESJONALNIE?
Z mojego punktu widzenia: czy będę się reklamował czy to profesjonalnie czy nie NIC to nie zmieni.
Jako bardziej profesjonalną formę uznałem przekaz VIDEO, jednak reklama TV pozostaje ciągle bardziej przekonująca od radiowej czy internetowej.
Nie oceniam pozostałych elementów Twojej strategii marketingowej, choć nie mogę jej odmówić skuteczności bo trzeba przyznać że Twoje posty czytam i żadnego nie opuszczam a to co raz rzadsze na FN bo tak około 90% nawet nie otwieram a wychodząc z FN klikam zaznacz wszystkie jako przeczytane.
Jest jednak coś co powoduje że najwyraźniej nie jestem w Twojej grupie docelowej bo nie rozważam póki co nurkowania w Sharm natomiast Syrię czy Jemen rozważam jako bezpieczniejszą alternatywę dla Egiptu.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 01-09-2016, 13:06, w całości zmieniany 2 razy
ps. Szkoda, że Dariuszowi zabrakło weny na opis tego co widział pod wodą w Sharm..
może nie tyle weny co czasu...
Obiecałem więc kiedyś .......
Widzę, że nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Przeczytaj jeszcze raz.
Jak dalej "będzie pod górkę" wytłumaczę Ci (oczywiście inni też skorzystają) bardziej dokładnie. W końcu jestem instruktorem. Cierpliwość i spokój przy powtarzaniu tego samego w kółko, lub tego samego inaczej..
Ale coś za coś.
Napisałeś, że w Sharm pod wodą jest DUŻO LEPIEJ niż w Dahabie.
Ja to wiem dlatego tu nurkuję od lat a przecięż przez te lata "obnurkowałem" niemalże cały Egipt.
Gdyby było ciekawiej w Dahabie teraz bym tam był (i oczywiście dużo wcześniej).
Z Sharm to godzina autobusem za kilka złotych. Więc przeprowadzka nie stanowi problemu.
W Dahabie byłem na poczatku ponad pół roku, dopuki nie wyrobiłem sobie "nazwiska" jako instruktor i miałem otwartą drogę do miasta gdzie kursy prowadzą jedni z najlepszych instruktorów na świecie. I "z ulicy" nie brali. Teraz sytuacja się zmieniła dramatycznie.
Ale wracając do tematu:
Zajrzyj do logbooka i napisz: byłem na rafie takiej i takiej, tyle czasu, taka głebokość. Podobało mi się to, nie podobało to. Jesli widziałes coś specjalnego np. rekiny (oczywiście nie widziałeś) napisz.
To kilka minut..
Pracę magisterską na ten temat napiszesz później..
Co do cen "zwykłego" nurkowania: nie zmieniły się z tego powodu iż to jest sport "białych".
Można powiedzieć iż Arabi nie nurkują w ogóle i zainteresowania tym tematem nie ma wcale. Mało kto potrafi pływać w stopniu MINIMALMYM. tzn. przepłynąc kilka metrów. Zresztą byłeś widziałeś..
Oczywiście można skorzystać z ofert specjalnych.
Jedna z nich skończyła się wczoraj (dział reklama). Będąc tydzień, dwa można było zaoszczędzić nawet kilka tysięcy euro na kursach...
A miesiąc tutaj....
Samolot z Polski w dwie strony ca 300 euro lub DUŻO taniej (oferty last minute) + mieszkanie dla 4 osób za 120 euro za miesiąc.
Czyli za 1500 pln mamy miesiąc wakacji w miejscu z jednymi z najpiękniejszych raf na świecie... Oczywiście plus jedzenie..
Tuńczyk jest teraz droższy. Cena podskoczyła z jednego euro za kilogram do dwóch..
[ Dodano: 01-09-2016, 20:09 ]
Scaner napisał/a:
nie rozważam póki co nurkowania w Sharm natomiast Syrię czy Jemen rozważam jako bezpieczniejszą alternatywę dla Egiptu.
Zastanowiłem się czy będąc terrorystą wybrał bym teraz Sharm.
Atak tu? Jest to absolutnie bez sensu.
Tu są teraz prawie wyłacznie Egipcjanie. Przyjeżdzają bo są oferty dla nich za grosze.
Przedzierać się przez kordony policji aby "upolować" trochę arabów? I to rozproszonych po całym mieście?
Jak już czy nie lepiej zrobić to w Kairze? Miejsc do wyboru do koloru, straty w setki ludzi gwarantowane z powodu tłoku. Kontroli praktycznie nie ma..
Na turystów w Sharm czy Dahab nie ma co polować bo i po co? Efekt już został dawno osiągnięty. Wszyscy trzęsięcie i będziecie dalej trzęśli tyłkami ze strachu. Bardziej już nie można.
Na Polaków nikt polować nie będzie bo jesteśmy tu jako turyści nikim.
Liczą się Rosjanie jako niesamowita masa.. I dlatego pewnie na nich się "zasadzili".
I puki tu będzie mało turystów puty tu będzie spokój w tym względzie bo wszelkie ataki są po prostu bez sensu..
Ataki w pustym mieście?
Z Polski lata zdaje się jeden samolot. I to pustawy zdaje się...
Ciekawy jestem Waszych opinii..
[ Dodano: 01-09-2016, 20:15 ]
Scaner napisał/a:
Jako bardziej profesjonalną formę uznałem przekaz VIDEO
Dziękuję za podpowiedź.
Filmów z naprawdę fantastycznych nurkowań mam sporo.
Zacznę publikować..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 01-09-2016, 17:03, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko