Witam zastanawiam się nad takim zestawem nurkowym na ciepłe wody poproszę o sugestie:
Jacket Dux Everest 17l z czterema kieszeniami trymującymi,
Automat Scubapro 17/ G 260 plus octopus,
Komputer nurkowy suunto Zoop Novo,
Kompas Suunto SK-8,
Manometr SopraSub
Pianka Bare 5mm S-Flex
Kaptur 3mm
Torba SopraSsub MeshBag
Torba na automat SopraSsub.
ewentualnie polecany tu jacket XDeep Zeos dir
Skoro na ciepłe wody, to może coś z lekkich podróżnych jacketów/skrzydeł?
Xdeep Ghost, Tecline Peanut 21 Travel, Scubapro Litehawk...
Jeżeli Zeos, to z płytą i adapterem alu, ew. Tecline Donut 17 z wbudowanym adapterem.
Suunto SK-7
Komputer nurkowy Mares Puck, Suunto D4 lub inny zegarkowy
płetwy też lekkie
Chyba, że nie lecisz samolotem i nie płacisz za nadmiar bagażu.
kompas bedzie raczej srednio przydatny na cieple wody (nurkowanie z przewodnikiem). zamiast tego lepszym nabytkiem IMHO bedzie bojka&szpulka (i nauka obslugi).
pianka najwazniejsze zeby byla dobrze dopasowana, wiec raczej sklep stacjonarny.
"żakiet" wyglada OK, chociaz ja to bym teraz wszystkich w SM ubieral - gdzie nie pojedziesz, bierzesz 2 butle na 2 nurkowania i masz zawsze 2 zrodla gazu, rzecz nie do przecenienia . mimo ze ciut bardziej upierdliwe na powierzchni, pod woda wygodniej - warto przemeczyc sie te 5 min. na gorze zeby potem miec komfort przez 50-60 min .
komputer ma nitrox, ma gauge, ma podswietlenie wiec jest OK. ale zastanow sie czy nie bedziesz chcial dokupic interfejs do PC - dolicz od razu do ceny sprzetu, moze wtedy konkurencja wypadnie korzystniej? bateria zyje 1.5 roku - sprawdz koszt wymiany w serwisie, dolicz do ceny z 4-5 wymian (bo pewnie tyle wyjdzie), moze znow oplaca sie rozejrzec za czyms w czym mozesz wymienic baterie samemu z 20 zl? RGBM - kwestia gustu. ostatnio nurkowalem pare razy z partnurem ktory mial sunciaka w okolicy 30-40m, wrazenia mam takie ze dosc dlugo ma NDL a potem dopieprza kary za przekroczenie tego czasu. przynajmniej wzgledem ZHL - moj komp szybciej wchodzil w deco, ale roslo w miare stabilnie, sunciakowi jak juz zaczelo rosnac, to potrafil potem mojego kompa przegonic (w zakresie do nastu minut deco, dluzej nie testowalismy, musze sie pobawic planerem).
w zestawie brakuje pletw (zdecydowanie paskowe - kaloszowe nie wszedzie dadza rade) i butow.
pomysl tez o jakiejs malej latarce.
Dziękuje za podpowiedzi zdecydowany jestem na Jacket xDeep Zeos Dir 17l oraz komputer Sunnto Vyper Novo, teraz jeszcze zastanawiam się nad takimi automatami
APEX XTX 200 Z OCTOPUSEM XTX40 lub AQUALUNG LEGEND SUPREME ACD Z OCTOPUSEM LEGEND.
Mam sporo czasu na skompletowanie sprzętu na wiosnę chcę rozpocząć kurs RESCUE ORAZ DEEP Diver.
Jak mogłem przy hotelu nurkować to właśnie wtedy przydałby się kompas .
Jak napisałem w przywitaniu wróciłem do nurkowania po przerwie, wcześniej nurkowałem w pracy na Bałtyku to i ze szpulką miałem przyjemność się zapoznać.
Ostatnio zmieniony przez prezes434 07-10-2016, 08:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 20-11-2016, 09:25 automat
Świetne automaty.... ale oba na ekstremalnie zimne Wody czyli na PL a piszesz że chcesz coś na ciepłe. ..wystarczy Apeks ATX 40 / DS4 za połowę ceny tych o których piszesz, a nawet jak będziesz chciał nurkować w PL to też sobie poradzi
Ostatnio zmieniony przez tom444 20-11-2016, 09:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko