Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw nurkowy
Autor Wiadomość
prezes434 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2016, 09:02   Zestaw nurkowy

Witam zastanawiam się nad takim zestawem nurkowym na ciepłe wody poproszę o sugestie:
Jacket Dux Everest 17l z czterema kieszeniami trymującymi,
Automat Scubapro 17/ G 260 plus octopus,
Komputer nurkowy suunto Zoop Novo,
Kompas Suunto SK-8,
Manometr SopraSub
Pianka Bare 5mm S-Flex
Kaptur 3mm
Torba SopraSsub MeshBag
Torba na automat SopraSsub.
ewentualnie polecany tu jacket XDeep Zeos dir

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 06-10-2016, 10:04   

Skoro na ciepłe wody, to może coś z lekkich podróżnych jacketów/skrzydeł?
Xdeep Ghost, Tecline Peanut 21 Travel, Scubapro Litehawk...
Jeżeli Zeos, to z płytą i adapterem alu, ew. Tecline Donut 17 z wbudowanym adapterem.

Suunto SK-7
Komputer nurkowy Mares Puck, Suunto D4 lub inny zegarkowy
płetwy też lekkie

Chyba, że nie lecisz samolotem i nie płacisz za nadmiar bagażu.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2016, 04:20   

kompas bedzie raczej srednio przydatny na cieple wody (nurkowanie z przewodnikiem). zamiast tego lepszym nabytkiem IMHO bedzie bojka&szpulka (i nauka obslugi).
pianka najwazniejsze zeby byla dobrze dopasowana, wiec raczej sklep stacjonarny.
"żakiet" wyglada OK, chociaz ja to bym teraz wszystkich w SM ubieral - gdzie nie pojedziesz, bierzesz 2 butle na 2 nurkowania i masz zawsze 2 zrodla gazu, rzecz nie do przecenienia :) . mimo ze ciut bardziej upierdliwe na powierzchni, pod woda wygodniej - warto przemeczyc sie te 5 min. na gorze zeby potem miec komfort przez 50-60 min :) .
komputer ma nitrox, ma gauge, ma podswietlenie wiec jest OK. ale zastanow sie czy nie bedziesz chcial dokupic interfejs do PC - dolicz od razu do ceny sprzetu, moze wtedy konkurencja wypadnie korzystniej? bateria zyje 1.5 roku - sprawdz koszt wymiany w serwisie, dolicz do ceny z 4-5 wymian (bo pewnie tyle wyjdzie), moze znow oplaca sie rozejrzec za czyms w czym mozesz wymienic baterie samemu z 20 zl? RGBM - kwestia gustu. ostatnio nurkowalem pare razy z partnurem ktory mial sunciaka w okolicy 30-40m, wrazenia mam takie ze dosc dlugo ma NDL a potem dopieprza kary za przekroczenie tego czasu. przynajmniej wzgledem ZHL - moj komp szybciej wchodzil w deco, ale roslo w miare stabilnie, sunciakowi jak juz zaczelo rosnac, to potrafil potem mojego kompa przegonic (w zakresie do nastu minut deco, dluzej nie testowalismy, musze sie pobawic planerem).

w zestawie brakuje pletw (zdecydowanie paskowe - kaloszowe nie wszedzie dadza rade) i butow.
pomysl tez o jakiejs malej latarce.

prezes434 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2016, 08:36   

Dziękuje za podpowiedzi zdecydowany jestem na Jacket xDeep Zeos Dir 17l oraz komputer Sunnto Vyper Novo, teraz jeszcze zastanawiam się nad takimi automatami
APEX XTX 200 Z OCTOPUSEM XTX40 lub AQUALUNG LEGEND SUPREME ACD Z OCTOPUSEM LEGEND.
Mam sporo czasu na skompletowanie sprzętu na wiosnę chcę rozpocząć kurs RESCUE ORAZ DEEP Diver.
Jak mogłem przy hotelu nurkować to właśnie wtedy przydałby się kompas :ping: .
Jak napisałem w przywitaniu wróciłem do nurkowania po przerwie, wcześniej nurkowałem w pracy na Bałtyku to i ze szpulką miałem przyjemność się zapoznać. :tak:
Ostatnio zmieniony przez prezes434 07-10-2016, 08:39, w całości zmieniany 1 raz  

dariusznow 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2016, 16:00   

na ciepłe wody to raczej tak

tom444 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2016, 09:25   automat

Świetne automaty.... ale oba na ekstremalnie zimne Wody czyli na PL a piszesz że chcesz coś na ciepłe. ..wystarczy Apeks ATX 40 / DS4 za połowę ceny tych o których piszesz, a nawet jak będziesz chciał nurkować w PL to też sobie poradzi
Ostatnio zmieniony przez tom444 20-11-2016, 09:26, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu