Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Portal z miejscówkami i obiektami sportowymi
Autor Wiadomość
kkojot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2016, 12:50   Portal z miejscówkami i obiektami sportowymi

Witam wszystkich forumowiczów :)

Niedawno zbudowałem portal, dzięki któremu użytkownicy mogą z łatwością znaleźć miejsca do realizowania swoich ekstremalnych pasji. Działa on w taki sposób: wchodzimy na stronę, wybieramy kategorie, które nas interesują (np. freeride, downhill, snowpark, skoki na linie, bungee, ściany wspinaczkowe itp), zbliżamy mapę do obszaru, który nas ciekawi i możemy w łatwy sposób przejrzeć zdjęcia, filmy i komentarze miejscówek w danym rejonie. Oczywiście zarejestrowany użytkownik ma możliwość dodawania tych treści i miejsc.

W serwisie znajduje się również kategoria Nurkowanie. Można więc dodawać nurkowiska z dokładną lokalizacją ze współrzędnych GPS.

Chciałbym zapytać co sądzicie o takim portalu i czy byłby przydatny dla nurków?

Adres portalu na razie nie podaję, nie chcę zostać zablokowany. Zainteresowani znajdą go w moim profilu. Chciałbym poznać opinię osób zarówno szukających takich miejsc, jak i tych, którzy te miejsca znają. Czy chcieliby się podzielić informacją o ich lokalizacji? Udostępnić zdjęcia i filmy przedstawiające jak one wyglądają?

Wojtek.

xaltuton 

Stopień: Hańcza Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2016, 17:08   

Nie wiem czy nie istnieja podobne strony (nie szukalem) ale pomysl wydaje mi sie ciekawy
i uzyteczny jako zbior informacji w jednym miejscu. Co do userfriendly jesli chodzi o wygode uzywania wyglada niezle (nie rejestrowalem sie wiec bez zalogowania), ale brakuje mi zwyklego wyszukiwania np. po jakimkolwiek stringu a nie tylko nazwie miejscowki.

Jesli chodzi o nurkowanie (ale nie tylko) byc moze warto byloby rozwazyc filtrowanie nie tylko po kategoriach, ale takze innych rzeczach - np. w nurkowaniu po maks. glebokosciach, dostepnosci nurkowiska brzeg/lodz itp., tak, zeby latwiej mozna bylo odnalezc interesujace nas (i w naszym zasiegu) miejsca. To z kolei wymagaloby rozbudowania portalu o dadatkowe rekordy, ale w zamian uzytecznosc wzrasta wielokrotnie.

kkojot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2016, 20:00   

Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Jeśli chodzi o podobne strony to rzeczywiście znalazłem stronkę z mapką nurkowisk w Polsce i szczegółowym ich opisem. Jednak strona nie umożliwiała podzielenia się swoją opinią, zdjęciem, filmem.

Założeniem mojego portalu było, tak jak to określiłeś, "zbiór informacji w jednym miejscu". Czyli np. chcę ponurkować, mogę dojechać do 300 km, szybko przeglądam miejsca, opis, opinie, filmy i zdjęcia. Jednak żeby było to możliwe, ktoś te treści musi dodać, a tu jest pewien problem :D bo ciężko jest użytkowników do tego zachęcić.

xaltuton, masz tutaj duży staż na forum. Być może dzieliłeś się z użytkownikami zdjęciami z nurkowania, filmami na youtubie? Czy chciałbyś dodać takie miejsce na portalu?

Wyszukiwanie po tekście to dobry pomysł i pewnie w ramach rozbudowy portalu to wdrożę. Szczegóły obiektów z danej kategorii, takie jak głębokość nurkowiska itp., to też bardzo dobry pomysł, jednak wymaga sporych zmian. Jeżeli portal się rozkręci to postaram się coś takiego zaimplementować :)

Dzięki za wszelkie opinie, uwagi, krytyki. Są mi one potrzebne do dostosowania portalu dla użytkowników :)

radomex 

Stopień: 4+
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2016, 11:16   

Mi brakuje krótkiej informacji o obiekcie po najechaniu na jego ikonę. Przy dużym zagęszczeniu ikon, nie każdy będzie miał ochotę klikać na każdą ikonę i być przenoszonym na kolejną stronę.
Wg mnie przydałaby się taka akcja: najeżdżam na ikonę, widzę krótki opis miejsca z ilością dodanych opinii w wyskakującym "dymku" i przenoszę kursor na kolejną ikonę. Gdy znajdę interesujący mnie obiekt - kliknięcie na ikonie przeniesie mnie na kolejną stronę ze szczegółowym opisem, opiniami itp.

kkojot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2016, 13:10   

Cześć, dzięki wielkie za uwagę ;)

Rzeczywiście czegoś tutaj brakuje, ale myślę o innym rozwiązaniu. Sprawę dymku po najechaniu ikony na mapie załatwia panel po lewej stronie. Tam mamy podgląd zdjęcia (tego z największa ilością łapek), nazwę obiektu, informację o ilości łapek obiektu, komentarzy, filmów i zdjęć. Dodatkowo ten panel jest sortowany jest wg ilości łapek, komentarzy, zdjęć i filmów.

Lista obiektów panelu bocznym jest ograniczona tylko do tych obiektów, które znajdują się w bieżącym położeniu mapy przy aktualnie wybranych kategoriach.

Czyli zamiast dymków użytkownik klika w obiekty w panelu po lewej stronie i opis mu się błyskawicznie zmienia. To samo dotyczy galerii zdjęć i filmów. Planuję dodać przy opisie i w galerii link "Pokaż na mapie", który po kliknięciu przewinie nam stronę na mapę i wyróżni aktualnie przeglądany obiekt.

I jeszcze jedna poprawka będzie wdrożona niedługo. Czyli po najechaniu ikonki na mapie obiekt jest wyróżniany po lewej stronie w panelu. Obecnie to nie działa do końca dobrze i muszę to poprawić :)

xaltuton 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2016, 12:57   

kkojot napisał/a:

Wyszukiwanie po tekście to dobry pomysł i pewnie w ramach rozbudowy portalu to wdrożę. Szczegóły obiektów z danej kategorii, takie jak głębokość nurkowiska itp., to też bardzo dobry pomysł, jednak wymaga sporych zmian. Jeżeli portal się rozkręci to postaram się coś takiego zaimplementować :)

IMHO wyszukiwanie po dowolnej frazie jest kluczowe. Znam jakies informacje o nurkowisku ale nie pamietam jego nazwy. W tej wersji portalu nie poradze sobie szybko z jego odzukaniem bo moge szukac tylko po nazwie, ktorej akurat nie znam :) Albo szukam wszystkich nurkowisk na Malcie gdzie sa wraki dostepne z brzegu i lezace nie glebiej niz. np. 40m. Taki filtr bylby niezwykle przydatny, bo przy duzej bazie danych zaczna sie
problemy z obsluga tych danych i dotarciem do nas interesujacych.

Moge pare wpisow zrobic np. dotyczacych Hanczy albo paru nurkowisk w Europie gdzie nurkowalem.
Ostatnio zmieniony przez xaltuton 16-10-2016, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

kkojot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2016, 14:12   

xaltuton napisał/a:
Moge pare wpisow zrobic np. dotyczacych Hanczy albo paru nurkowisk w Europie gdzie nurkowalem.

Byłbym bardzo wdzięczny ;)

Po zalogowaniu się wchodząc w Moje obiekty -> Dodaj obiekt zobaczysz podobny formularz do wypleniania jak opis obiektu ze strony głównej.

Rozumiem, że myśl jest taka: Klikam dodaj obiekt, wybieram kategorie Nurkowanie, dostaję specjalny formularz z rekordami takimi jak głębokość nurkowiska, odległość od brzegu itp.
Potem na stronie mogę skorzystać z zaawansowanego wyszukiwania, w którym wybieram kategorię Nurkowanie i mogę ustawić zakres głębokości, zakres odległości od brzegu itp.

Brzmi świetnie ;) Oznaczam priorytetem w rozbudowie portalu.

xaltuton 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2016, 07:37   

Co przyswiecalo pomyslowi, zeby w trakcie tworzenia obiektu od razu nie mozna bylo dodac zdjecia tylko trzeba to robic pozniej?

kkojot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2016, 08:02   

Nie wiem, ale poprawię to :)

Dziękuję za dodanie świetnych miejsc z jeszcze lepszymi opisami i zdjęciami ;)

[ Dodano: 09-02-2017, 13:14 ]
Witam ponownie po dłuższej przerwie :)

W portalu zostało naniesione kilka poprawek z tego tematu. Obecnie planuję wdrożyć wyszukiwanie pełnotekstowe i filtrowanie po dodatkowych rekordach w danej kategorii.

Z racji tego, że nie jestem nurkiem, chciałbym skonsultować z forumowiczami po jakich rekordach filtrowanie byłoby użyteczne.

Bazując na opisach nurkowisk wybrałem takie:

Głębokość - liczba, w metrach
Widoczność - liczba, w metrach
Dostępność - lista: z brzegu/z łodzi
Średnia temperatura wody w lecie - liczba, w Celsjuszach
Średnia temperatura wody w zimie - liczba, w Celsjuszach
Jaskinia - checkbox Tak/Nie
Wrak - checkbox Tak/Nie
Możliwość wynurzenia się - checkbox Tak/Nie
Flora - lista: uboga/bogata
Fauna - lista: uboga/bogata
Woda - lista: słodka/słona/słodka i słona

Czy taka lista jest w porządku, czy może coś dodać, usunąć, zmienić?

Wojtek.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu