Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
suchy skafander
Autor Wiadomość
patryk 79 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2016, 19:55   suchy skafander

witam,
planuje zakupic suchy skafander,i zastanawiam sie nad neoprenowym dlaczego dlatego ze mam owd i nie planuje glebszych nurkowan niz 15m rekreacyjnie. nurkuje ok 20 razy w roku, i tak jak czytam to wszyscy pisza kup trymilat ,ale zastanawiam sie czy warto .Czym wiecej czytam tym mam wiekszy bajzel w glowie co kupic.
Wiem ze 40% to instruktorzy i zaraz mnie zjedza.
Z waszych obserwacji co wybrac?

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2016, 20:22   

Przez wiele lat uzywalem skafander neoprenowy nieskompresowany nurkowania do 40 m i żyję :)
Zalety: lepsza termika mozna nurowac bez ocieplacza , lepiej dopasowany, tańszy
Wady: dłużej schnie, cięższy

patryk 79 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2016, 20:27   

tez tak mysle , tak jak wyczytalem do taka 200-etka ocieplac pod crusch 4 mm i powinno byc ok.

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2016, 22:25   

Może się okazać że zaczniesz nurać na Malcie i w Chorwacji, wtedy ze względów logistycznych tri lepszy bo lżejszy.

patryk 79 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-12-2016, 09:43   

To fakt ze lzejszy i lepszy w transporcie , nurkowalem w marsa tam to pianke od nich pozyczalem,w innych bazach za granica tez mozna cos wypozyczyc .
Zastanawiam sie nad scubapro everdry 4.
Znalazlem tez pianki na angielsiej stonie http://www.ndiver.com/pro...er-Drysuit.html w przeliczenie na nasze to nie drogo za 4mm crusch.,
Mam tez tego na oku http://divezone.pl/pl/sub...ski-p-4997.html ale nie wiem czy mozna zmienic rozmiar buta bo moja rozmiarowka ma 43 a tam jest 45 :( .

W ostatecznosci do tej kwoty to http://divezone.pl/pl/kal...nat-p-4460.html ale raczej crusch...4mm

[ Dodano: 02-12-2016, 09:51 ]
Niektorzy z was prowadza sklepy nurkowe i kursy,moze ma ktos z was w wyprzedazy z rozsadne pieniadze rozmiar L,LT 184 cm 80 kg szczuplej postury
Ostatnio zmieniony przez patryk 79 02-12-2016, 11:43, w całości zmieniany 6 razy  

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-12-2016, 10:26   

W Polsce suche neopreny nie sa az tak popularne. Szukalem takiego skafandra dla zony i wiele sklepow i centrow odradzalo taki zakup. To wszystko opinie subiektywne i juz napisane powyzej. Z reszta na forum co chwila pada o to pytanie, mozesz sobie znalezc wiele odpiwiedzi. Dla nas ostatecznie padlo na hypercompresowany DUI 1.5mm i dziala pieknie, chociaz coraz mniej ich na rynku.

Z kolei w Anglii przy podobnym klimacie i temperaturze wod wielu nurkow rekreacyjnych wybiera wlasnie budzetowe skafandry Northern Diver albo Typhoon i sobie chwala.

Ja jestem zwolennikiem trylaminatu, gdyz nurkuje w roznych kilmatach i srodowiskach, wiec zmieniam ocieplacze co chwila. Ale jezeli ty sam wiesz co chcesz robic i nie masz jakichs wielkich i ambitnych planow oraz podrozy na horyzoncie, to wlasnie suchy neopren powinien sie w sam raz sprawdzic.

Z reszta posiadanie takiej pianeczki 5mm obok tego suchego to nie jest wcale drogi i glupi pomysl.

patryk 79 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-12-2016, 11:25   

jak wyglada angielska rozmiarowka z rzeczywistoscia?

duzo osob chwali sobie - Scubapro Everdry 4
Znalazlem z miare cenie razem z butami i ocieplaczem
Ostatnio zmieniony przez patryk 79 02-12-2016, 11:39, w całości zmieniany 3 razy  

Karollo 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-12-2016, 11:51   

Odpowiem tak - musisz znalezc indywidualne tabele producentow i sobie ocenic. Sluche neopreny maja tutaj pewne zalety - sa rozciagliwe (troche mniej niz mokre pianki) i dopasowuja sie do ciala, co umozliwia kompensacje lekkich mankamentow. Nie powinien miec duzych przestrzeni powietrznych, ale wlasnie w miare dopasowywac sie do twojego ksztaltu ciala. Bez przymiarki i dogrania szczegolow zwrotu raczej zakupow bym nie ryzykowal, bo to roznie wychodzi. Ogolnie angielska rozmiarowka jest workowata (coz, cud amerykanskiego jedzenia dotarl tutaj juz dawno).

Ja jestem kilka kilo lzejszy i nizszy o kilka centrymetrow od ciebie i pasuje na mnie rozmiar M. Moze bys sie zastanowil na czyms takim jak ML jezeli jest dostepny. Ja mam scubapro trilaminat, ale tez mierzylem neopren i byly szyte wg tego samego wzoru postury, czyli na dosc szczuple osoby i troche przeszkadza mi np ciasnosc lydki. Za innych producentow nie moge reczyc jak to dokladnie wychodzi.

Niestety troche musisz poszukac, zeby znalezc odpowiedni kroj i material, ktory nie bedzie cie krepowal, ale tez nie bedzie za luzny i bedziesz czul sie w nim dobrze. W sumie jest to jeden z najwazniejszych zakupow dla nurka, wiec czuj sie dobrze ze swoim wyborem.

patryk 79 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-12-2016, 12:12   

Mieszkam kolo Wroclawia,we Wroclawiu znalazlem sklep ktory sprowadza te skafandry( rozmawialem z nimi moga 2-3 rozmiary sprowadzic na przymiakre), wiec z przymiarka by nie bylo problemu.
Ostatnio zmieniony przez patryk 79 02-12-2016, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

Karollo 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-12-2016, 12:57   

3 lata temu widzialem te skafandry w decathlonie w bardzo przyjemnej cenie. Poszukaj, moze cos gdzies promocyjnie mozna znalezc, czasem po prostu ma sie farta.

Podstawa to czuj sie dobrze. Nie daj sie zapedzic przez sprzedawce w kozi rog. Masz byc pewny tego co kupujesz i ze bedzie ci to sluzylo odpowiednio lacznie z kapturem, rekawicami, butami oraz odpowiednimi maszetami. Zaloz sobie jakis dresik pod spod, ktory bedzie przypominal twoj ocieplacz. Zrob sobie w calej zbroi przyklek na jedno kolano, reka w tym czasie idzie do gory i za glowe. Jezeli spokojnie i bez wysilku jestes w stanie to zrobic, to juz dobry znak.

Poza tym od mierzenia skafandrow sa znow inne, dobrze juz przepracowane na tym forum i nie tylko tematy. Nie jestes pierwszy, ani ostatni, ktory sie boryka z tym tematem. Ale lepiej sobie dobrze dopasowac niz potem probowac opchnac niepasowny towar na komisie. Straty wtedy beda na pewno wieksze. Niestety skafandry scubapro i w ogole neoprenowe w odsprzedazy nie ciesza sie wielkim powodzeniem. Mimo, ze sluza calkiem niezle. To jest jednak poklosie lansowania mody przez dystrybutorow innych marek z wieksza inwestycja w marketing jak Santi, Bare itp.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu