witam,
planuje zakupic suchy skafander,i zastanawiam sie nad neoprenowym dlaczego dlatego ze mam owd i nie planuje glebszych nurkowan niz 15m rekreacyjnie. nurkuje ok 20 razy w roku, i tak jak czytam to wszyscy pisza kup trymilat ,ale zastanawiam sie czy warto .Czym wiecej czytam tym mam wiekszy bajzel w glowie co kupic.
Wiem ze 40% to instruktorzy i zaraz mnie zjedza.
Z waszych obserwacji co wybrac?
Przez wiele lat uzywalem skafander neoprenowy nieskompresowany nurkowania do 40 m i żyję
Zalety: lepsza termika mozna nurowac bez ocieplacza , lepiej dopasowany, tańszy
Wady: dłużej schnie, cięższy
To fakt ze lzejszy i lepszy w transporcie , nurkowalem w marsa tam to pianke od nich pozyczalem,w innych bazach za granica tez mozna cos wypozyczyc .
Zastanawiam sie nad scubapro everdry 4.
Znalazlem tez pianki na angielsiej stonie http://www.ndiver.com/pro...er-Drysuit.html w przeliczenie na nasze to nie drogo za 4mm crusch.,
Mam tez tego na oku http://divezone.pl/pl/sub...ski-p-4997.html ale nie wiem czy mozna zmienic rozmiar buta bo moja rozmiarowka ma 43 a tam jest 45 .
[ Dodano: 02-12-2016, 09:51 ]
Niektorzy z was prowadza sklepy nurkowe i kursy,moze ma ktos z was w wyprzedazy z rozsadne pieniadze rozmiar L,LT 184 cm 80 kg szczuplej postury
Ostatnio zmieniony przez patryk 79 02-12-2016, 11:43, w całości zmieniany 6 razy
W Polsce suche neopreny nie sa az tak popularne. Szukalem takiego skafandra dla zony i wiele sklepow i centrow odradzalo taki zakup. To wszystko opinie subiektywne i juz napisane powyzej. Z reszta na forum co chwila pada o to pytanie, mozesz sobie znalezc wiele odpiwiedzi. Dla nas ostatecznie padlo na hypercompresowany DUI 1.5mm i dziala pieknie, chociaz coraz mniej ich na rynku.
Z kolei w Anglii przy podobnym klimacie i temperaturze wod wielu nurkow rekreacyjnych wybiera wlasnie budzetowe skafandry Northern Diver albo Typhoon i sobie chwala.
Ja jestem zwolennikiem trylaminatu, gdyz nurkuje w roznych kilmatach i srodowiskach, wiec zmieniam ocieplacze co chwila. Ale jezeli ty sam wiesz co chcesz robic i nie masz jakichs wielkich i ambitnych planow oraz podrozy na horyzoncie, to wlasnie suchy neopren powinien sie w sam raz sprawdzic.
Z reszta posiadanie takiej pianeczki 5mm obok tego suchego to nie jest wcale drogi i glupi pomysl.
Odpowiem tak - musisz znalezc indywidualne tabele producentow i sobie ocenic. Sluche neopreny maja tutaj pewne zalety - sa rozciagliwe (troche mniej niz mokre pianki) i dopasowuja sie do ciala, co umozliwia kompensacje lekkich mankamentow. Nie powinien miec duzych przestrzeni powietrznych, ale wlasnie w miare dopasowywac sie do twojego ksztaltu ciala. Bez przymiarki i dogrania szczegolow zwrotu raczej zakupow bym nie ryzykowal, bo to roznie wychodzi. Ogolnie angielska rozmiarowka jest workowata (coz, cud amerykanskiego jedzenia dotarl tutaj juz dawno).
Ja jestem kilka kilo lzejszy i nizszy o kilka centrymetrow od ciebie i pasuje na mnie rozmiar M. Moze bys sie zastanowil na czyms takim jak ML jezeli jest dostepny. Ja mam scubapro trilaminat, ale tez mierzylem neopren i byly szyte wg tego samego wzoru postury, czyli na dosc szczuple osoby i troche przeszkadza mi np ciasnosc lydki. Za innych producentow nie moge reczyc jak to dokladnie wychodzi.
Niestety troche musisz poszukac, zeby znalezc odpowiedni kroj i material, ktory nie bedzie cie krepowal, ale tez nie bedzie za luzny i bedziesz czul sie w nim dobrze. W sumie jest to jeden z najwazniejszych zakupow dla nurka, wiec czuj sie dobrze ze swoim wyborem.
Mieszkam kolo Wroclawia,we Wroclawiu znalazlem sklep ktory sprowadza te skafandry( rozmawialem z nimi moga 2-3 rozmiary sprowadzic na przymiakre), wiec z przymiarka by nie bylo problemu.
Ostatnio zmieniony przez patryk 79 02-12-2016, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
3 lata temu widzialem te skafandry w decathlonie w bardzo przyjemnej cenie. Poszukaj, moze cos gdzies promocyjnie mozna znalezc, czasem po prostu ma sie farta.
Podstawa to czuj sie dobrze. Nie daj sie zapedzic przez sprzedawce w kozi rog. Masz byc pewny tego co kupujesz i ze bedzie ci to sluzylo odpowiednio lacznie z kapturem, rekawicami, butami oraz odpowiednimi maszetami. Zaloz sobie jakis dresik pod spod, ktory bedzie przypominal twoj ocieplacz. Zrob sobie w calej zbroi przyklek na jedno kolano, reka w tym czasie idzie do gory i za glowe. Jezeli spokojnie i bez wysilku jestes w stanie to zrobic, to juz dobry znak.
Poza tym od mierzenia skafandrow sa znow inne, dobrze juz przepracowane na tym forum i nie tylko tematy. Nie jestes pierwszy, ani ostatni, ktory sie boryka z tym tematem. Ale lepiej sobie dobrze dopasowac niz potem probowac opchnac niepasowny towar na komisie. Straty wtedy beda na pewno wieksze. Niestety skafandry scubapro i w ogole neoprenowe w odsprzedazy nie ciesza sie wielkim powodzeniem. Mimo, ze sluza calkiem niezle. To jest jednak poklosie lansowania mody przez dystrybutorow innych marek z wieksza inwestycja w marketing jak Santi, Bare itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko