Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Co pod suchy skafander?
Autor Wiadomość
angelares 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 11:22   

Cytat:

2. http://santidiving.com/pl/product/flex-360-meski/

Nie wiem co o tym myśleć - ale może ktoś coś ?

4. ręce - zimą rękawice grzewcze Santi (petarda!) - pozostały okres rękawice ze stajni kwark, polecam model z windstoperem, są cieplejsze niż ten sam model bez tej warstwy. Rękawice santi to zwykły polar i są słabe, NG to cienkie rękawiczki, używam ich na codzień w jak jest zimno np. do prowadzenia auta. Nie sprawdziły się nurkowo
5. stopy: skarpet santi nie miałem więc nie wypowiem się, skarperty NG i Kwark nie sprawdziły się, leża w torbie jako zapas - były śliskie i przy zakładaniu flexsoli podwijały się itd. ogólnie były tez zimne. Stosuje skarpety narciarskie Nordhorn (z włóknami Thermolite - lepsze niż merino tej samej grubości) na to walonki Fourth Element z serii Arctic i jest dosyć dobrze. Czekam jednak na skarpetki grzewcze Santi ;)

4. i 5. Trzeba pamiętać, żę NG ma skarpety i rękawice zimowe i "letnie" - o których piszesz?

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 11:50   

angelares napisał/a:

4. i 5. Trzeba pamiętać, żę NG ma skarpety i rękawice zimowe i "letnie" - o których piszesz?

NG nie ma zimowych i letnich skarpet - bynajmniej nic takiego nie ma na stronie i ja nie widziałem tez na żywo, jest tylko jeden model skarpet i dokładnie ten mam:

http://www.nogravityworld.com/akcesoria/skarpety/

w rękawiczkach pływałem obu - zimowych (pożyczonych) i letnich (mam 2 komplety), letnie nie sprawdziły mi się nawet latem, pod termokliną przy dłuższym nurku było zimno tak czy siak, za to na co dzień wprost je uwielbiam ;) i nosze od późnej jesieni do wczesnej wiosny.

Rękawice grzewcze santi oceniam za to bardzo dobrze nawet bez włączonego grzania izolowały elegancko

ale tak jak zaznaczyłem na początku, wszystko zależy od tego jak ktoś osobniczo odczuwa ciepło. Znam osoby, które nurkują zimą we fexie 190, cienkiej bieliźnie i jest im OK. Ja latem zabieram przy długim nurku z deko pod termoklinę 400 z cienką bielizną (woda np 8-10 stopni). Średnio jest na powrocie gdzie deko jest naprawdę w ciepłym i jest za ciepło, ale cóż zrobić...

aaaa mam jeszcze jakieś super wojskowe skarpety armii szwedzkiej czy norweskiej - takie babcine grube, niestety cieplejsze są 4 elementy, a na 3 warstwę nie mam miejsca w butach, poczekają do wymiany na kalosze...
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 07-12-2016, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

jack-bielawa 

Stopień: tec45
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 12:02   

Zgadzam się z przedmówcą, ja korzystam i jestem zadowolony:
1)pierwsza warstwa to brubeck
2) bielizna kwarka
3) ocieplacz navy (też kwark)
4) skarpety też navy
Żeby to nie wyglądało na reklamę, to na prv mogę dać namiary na centrum, gdzie ja kupiłem za dobre pieniądze i obsługę.

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 12:24   

jack-bielawa napisał/a:
Zgadzam się z przedmówcą, ja korzystam i jestem zadowolony:
1)pierwsza warstwa to brubeck
2) bielizna kwarka
3) ocieplacz navy (też kwark)
4) skarpety też navy
Żeby to nie wyglądało na reklamę, to na prv mogę dać namiary na centrum, gdzie ja kupiłem za dobre pieniądze i obsługę.

używając 400 i espace nie jestem w stanie założyć dodatkowej bielizny cienkiej pod "bieliznę kwark", która nazywa się ocieplacz tropikalny, bo po prostu ledwo się ruszam ;)

jack-bielawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 12:35   

mam bieliznę techniczną, może tu jest różnica, ale chyba 400 jest dużo obszerniejsza od ocieplacza navy, ale nie mam doświadczenia, który z nich jest cieplejszy.

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 12:44   

jack-bielawa napisał/a:
mam bieliznę techniczną, może tu jest różnica, ale chyba 400 jest dużo obszerniejsza od ocieplacza navy, ale nie mam doświadczenia, który z nich jest cieplejszy.

bielizna techniczna to jest to samo co ocieplacz tropikalny (kiedyś nazywał się bielizna) z dodatkowymi wstawkami grubymi na wewnętrznych stronach przedramienia oraz na udach i chyba na nerkach, innych różnić nie ma - pytałem osobiście w kwark.

tak, 400 jest dużo obszerniejsza, ale przede wszystkim sztywniejsza i nie rozciągliwa, z ciepłotą zdania są podzielone. Osobiście nie pływałem w Navy.

jack-bielawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 13:00   

Tak tu jest różnica i mogę potwierdzić, ocieplacz z kwarka rozciągliwy i bardzo wygodny.
Ostatnio zmieniony przez jack-bielawa 07-12-2016, 13:01, w całości zmieniany 1 raz  

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 07-12-2016, 13:22   

Hmm, ciekawe co jest cieplejsze, Kwark Navy czy NG Sea Lion Plus? Pływał ktoś w nich i ma porównanie? Mój BZ400 się rozpadł i czas na wymianę. Stawiam na NG

Co do skarpet, mam te NG, cienkie i używam pod docieplające polarowe Santi. Niestety Santi się ubiły i pod stopą maja grubość około 1mm więć czas też na wymianę. Testował ktoś walonki Kwarka? Podobno mega ciepłe. Ciekawe jak porównanie z 4th Element walonkami, wiecznychłopiec?

Rękawice polarowe mi się nie sprawdzały (ani Santi ani żadne inne), te NG są bezużyteczne pod wodą. Najcieplejsze są te żółte wkłady od Showa 495 :-)

Docelowo, jedyne rozwiązanie to grzanie, kamizelka i rękawiczki minimum. Ale to już inna inszość, szczególnie cenowo ;-)
Ostatnio zmieniony przez ferret 07-12-2016, 13:22, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 13:54   

ferret napisał/a:
Hmm, ciekawe co jest cieplejsze, Kwark Navy czy NG Sea Lion Plus? Pływał ktoś w nich i ma porównanie? Mój BZ400 się rozpadł i czas na wymianę. Stawiam na NG

też stawiam na NG, gdzieś w necie była recenzja i porównanie navy do 400 i wyszło, że jest podobnie lub nieznacznie lepsza jest jednak 400 - w kwestii ciepłoty. Zresztą tutaj na FN też z tego co pamiętam było pisane, że navy jest OK w porównaniu do 400, jeszcze jak kosztował 1/3 mniej. Natomiast NG SL+ według moich znajomych, którzy się przesiedli jest znacznie cieplejszy niż 400 stąd również wybrałbym NG

ferret napisał/a:

Ciekawe jak porównanie z 4th Element walonkami, wiecznychłopiec?

walonki navy to 1 warstwa, 4th elemnt 2 niezależne, są też znacznie grubsze - tyle organoleptycznie, nie mam jak przetestować w wodzie.

ciekaw też jestem ocieplacza 4h E Arctic, ale u nas ciężko w ogóle go zobaczyć, cena też słuszna.

ferret napisał/a:

Najcieplejsze są te żółte wkłady od Showa 495 :-)

brrrrrrr

ferret napisał/a:

Docelowo, jedyne rozwiązanie to grzanie, kamizelka i rękawiczki minimum. Ale to już inna inszość, szczególnie cenowo ;-)

:tak:

nowe rękawiczki fajna sprawa, czuć różnicę w porównaniu do "starych"

ferret napisał/a:

Docelowo (...)

to chyba reb.... ;) będzie ciepłej :bee;
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 07-12-2016, 13:56, w całości zmieniany 2 razy  

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 07-12-2016, 14:20   

wiecznychlopiec napisał/a:
walonki navy to 1 warstwa, 4th elemnt 2 niezależne, są też znacznie grubsze - tyle organoleptycznie, nie mam jak przetestować w wodzie.

Kwark ma coś 8mm grubości więc są dość grube. Co ciekawe, walonki Kwarka kosztują jakieś 140 PLN vs. 120 4thE Arctic.

Gdzie kupowałeś te Arctic?
Ostatnio zmieniony przez ferret 07-12-2016, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 14:47   

ferret napisał/a:

Gdzie kupowałeś te Arctic?

niestety nie pamiętam, ale była jakaś szopka z dostępnością.

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 07-12-2016, 15:45   

4th elemnt 2 niezależne, są też znacznie grubsze

Tak na marginesie, 4thE ma też jeszcze jeden model, Hotfoot Pro, podobno jeszcze cieplejsze, 3 warstwy. Chyba im się przyjrzę.

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 15:57   

tak grube nie wejdą mi do butów, ale do następnych kaloszy w nowym suchym poważnie wezmę je pod uwagę

angelares 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 18:11   

1. skarpety zimowe NG: http://www.nogravityworld...karpety-zimowe/ - takie używam + z rynku bambusowe lub cieńkie wełniane z demobilu + decathlon solognac myśliwskie (zielono-czarne) na wierz jak trzeba.

2. pod suchara bielizna thermo + kwark + ocieplacz z merino pilotów RAF z demobilu.

3. Rekawicze NG zimowe

4. Pozostaje mi tylko wymiana kaptura na jakiś 9mm

Dla mnie za cenę "ruchliwości" mam ciepełko.

Poza tym prosta rada - jak ci zimno to skróć nurka - przecież nie pracujesz pod wodą:)

Hey, aa
Ostatnio zmieniony przez angelares 07-12-2016, 18:12, w całości zmieniany 1 raz  

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 20:47   

[...]Powoli planuje zmianę i kolejny ocieplacz będzie ze stajni NG (z opinii znajomych, którzy dokładnie taką przesiadkę zaliczyli jest dużo cieplejszy, a przede wszystkim nie krępuje tak ruchów, 400 to trochę zbroja)

...a piszesz o Sea Lion Plus, Mammoth czy jeszcze innym modelu?
:)

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2016, 21:02   

angelares napisał/a:

Poza tym prosta rada - jak ci zimno to skróć nurka - przecież nie pracujesz pod wodą:)

Hey, aa

będziesz mnie odwiedzał w komorze? :ping:

Sebiriusz napisał/a:

...a piszesz o Sea Lion Plus, Mammoth czy jeszcze innym modelu?
:)

Sea Lion Plus
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 07-12-2016, 21:02, w całości zmieniany 1 raz  

Matek87 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Norway

Wysłany: 07-12-2016, 22:49   

dzięki wszystkim za wyczerpującą odpowiedz :) już wiem czego szukać :)

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 08-12-2016, 08:48   

Podobno te wkłady są bezkonkurencyjne Quallofil liners Robi je skandynawska firma Hestra. Mam zamiar to wktrótce przetestować....

angelares 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2016, 09:20   

[quote="wiecznychlopiec"]
angelares napisał/a:

Hey, aa

będziesz mnie odwiedzał w komorze? :ping:

Jak postawisz pełną flaszkę (może być 15stka) to spoko:)

Poza tym ten temat nie dotyczy przecież ciebie, no nie?
Ostatnio zmieniony przez angelares 08-12-2016, 09:25, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2016, 09:47   

ferret napisał/a:
Podobno te wkłady są bezkonkurencyjne Quallofil liners Robi je skandynawska firma Hestra. Mam zamiar to wktrótce przetestować....

koniecznie daj znać jak wrażenia, rękawice wyglądają na dosyć grube, zastanawiam się jak ze sprawnością manualną

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu