4. ręce - zimą rękawice grzewcze Santi (petarda!) - pozostały okres rękawice ze stajni kwark, polecam model z windstoperem, są cieplejsze niż ten sam model bez tej warstwy. Rękawice santi to zwykły polar i są słabe, NG to cienkie rękawiczki, używam ich na codzień w jak jest zimno np. do prowadzenia auta. Nie sprawdziły się nurkowo
5. stopy: skarpet santi nie miałem więc nie wypowiem się, skarperty NG i Kwark nie sprawdziły się, leża w torbie jako zapas - były śliskie i przy zakładaniu flexsoli podwijały się itd. ogólnie były tez zimne. Stosuje skarpety narciarskie Nordhorn (z włóknami Thermolite - lepsze niż merino tej samej grubości) na to walonki Fourth Element z serii Arctic i jest dosyć dobrze. Czekam jednak na skarpetki grzewcze Santi
4. i 5. Trzeba pamiętać, żę NG ma skarpety i rękawice zimowe i "letnie" - o których piszesz?
4. i 5. Trzeba pamiętać, żę NG ma skarpety i rękawice zimowe i "letnie" - o których piszesz?
NG nie ma zimowych i letnich skarpet - bynajmniej nic takiego nie ma na stronie i ja nie widziałem tez na żywo, jest tylko jeden model skarpet i dokładnie ten mam:
w rękawiczkach pływałem obu - zimowych (pożyczonych) i letnich (mam 2 komplety), letnie nie sprawdziły mi się nawet latem, pod termokliną przy dłuższym nurku było zimno tak czy siak, za to na co dzień wprost je uwielbiam i nosze od późnej jesieni do wczesnej wiosny.
Rękawice grzewcze santi oceniam za to bardzo dobrze nawet bez włączonego grzania izolowały elegancko
ale tak jak zaznaczyłem na początku, wszystko zależy od tego jak ktoś osobniczo odczuwa ciepło. Znam osoby, które nurkują zimą we fexie 190, cienkiej bieliźnie i jest im OK. Ja latem zabieram przy długim nurku z deko pod termoklinę 400 z cienką bielizną (woda np 8-10 stopni). Średnio jest na powrocie gdzie deko jest naprawdę w ciepłym i jest za ciepło, ale cóż zrobić...
aaaa mam jeszcze jakieś super wojskowe skarpety armii szwedzkiej czy norweskiej - takie babcine grube, niestety cieplejsze są 4 elementy, a na 3 warstwę nie mam miejsca w butach, poczekają do wymiany na kalosze...
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 07-12-2016, 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Zgadzam się z przedmówcą, ja korzystam i jestem zadowolony:
1)pierwsza warstwa to brubeck
2) bielizna kwarka
3) ocieplacz navy (też kwark)
4) skarpety też navy
Żeby to nie wyglądało na reklamę, to na prv mogę dać namiary na centrum, gdzie ja kupiłem za dobre pieniądze i obsługę.
Zgadzam się z przedmówcą, ja korzystam i jestem zadowolony:
1)pierwsza warstwa to brubeck
2) bielizna kwarka
3) ocieplacz navy (też kwark)
4) skarpety też navy
Żeby to nie wyglądało na reklamę, to na prv mogę dać namiary na centrum, gdzie ja kupiłem za dobre pieniądze i obsługę.
używając 400 i espace nie jestem w stanie założyć dodatkowej bielizny cienkiej pod "bieliznę kwark", która nazywa się ocieplacz tropikalny, bo po prostu ledwo się ruszam
mam bieliznę techniczną, może tu jest różnica, ale chyba 400 jest dużo obszerniejsza od ocieplacza navy, ale nie mam doświadczenia, który z nich jest cieplejszy.
mam bieliznę techniczną, może tu jest różnica, ale chyba 400 jest dużo obszerniejsza od ocieplacza navy, ale nie mam doświadczenia, który z nich jest cieplejszy.
bielizna techniczna to jest to samo co ocieplacz tropikalny (kiedyś nazywał się bielizna) z dodatkowymi wstawkami grubymi na wewnętrznych stronach przedramienia oraz na udach i chyba na nerkach, innych różnić nie ma - pytałem osobiście w kwark.
tak, 400 jest dużo obszerniejsza, ale przede wszystkim sztywniejsza i nie rozciągliwa, z ciepłotą zdania są podzielone. Osobiście nie pływałem w Navy.
Hmm, ciekawe co jest cieplejsze, Kwark Navy czy NG Sea Lion Plus? Pływał ktoś w nich i ma porównanie? Mój BZ400 się rozpadł i czas na wymianę. Stawiam na NG
Co do skarpet, mam te NG, cienkie i używam pod docieplające polarowe Santi. Niestety Santi się ubiły i pod stopą maja grubość około 1mm więć czas też na wymianę. Testował ktoś walonki Kwarka? Podobno mega ciepłe. Ciekawe jak porównanie z 4th Element walonkami, wiecznychłopiec?
Rękawice polarowe mi się nie sprawdzały (ani Santi ani żadne inne), te NG są bezużyteczne pod wodą. Najcieplejsze są te żółte wkłady od Showa 495
Docelowo, jedyne rozwiązanie to grzanie, kamizelka i rękawiczki minimum. Ale to już inna inszość, szczególnie cenowo
Ostatnio zmieniony przez ferret 07-12-2016, 13:22, w całości zmieniany 1 raz
Hmm, ciekawe co jest cieplejsze, Kwark Navy czy NG Sea Lion Plus? Pływał ktoś w nich i ma porównanie? Mój BZ400 się rozpadł i czas na wymianę. Stawiam na NG
też stawiam na NG, gdzieś w necie była recenzja i porównanie navy do 400 i wyszło, że jest podobnie lub nieznacznie lepsza jest jednak 400 - w kwestii ciepłoty. Zresztą tutaj na FN też z tego co pamiętam było pisane, że navy jest OK w porównaniu do 400, jeszcze jak kosztował 1/3 mniej. Natomiast NG SL+ według moich znajomych, którzy się przesiedli jest znacznie cieplejszy niż 400 stąd również wybrałbym NG
ferret napisał/a:
Ciekawe jak porównanie z 4th Element walonkami, wiecznychłopiec?
walonki navy to 1 warstwa, 4th elemnt 2 niezależne, są też znacznie grubsze - tyle organoleptycznie, nie mam jak przetestować w wodzie.
ciekaw też jestem ocieplacza 4h E Arctic, ale u nas ciężko w ogóle go zobaczyć, cena też słuszna.
ferret napisał/a:
Najcieplejsze są te żółte wkłady od Showa 495
brrrrrrr
ferret napisał/a:
Docelowo, jedyne rozwiązanie to grzanie, kamizelka i rękawiczki minimum. Ale to już inna inszość, szczególnie cenowo
nowe rękawiczki fajna sprawa, czuć różnicę w porównaniu do "starych"
ferret napisał/a:
Docelowo (...)
to chyba reb.... będzie ciepłej
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 07-12-2016, 13:56, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 07-12-2016, 18:11
1. skarpety zimowe NG: http://www.nogravityworld...karpety-zimowe/ - takie używam + z rynku bambusowe lub cieńkie wełniane z demobilu + decathlon solognac myśliwskie (zielono-czarne) na wierz jak trzeba.
2. pod suchara bielizna thermo + kwark + ocieplacz z merino pilotów RAF z demobilu.
3. Rekawicze NG zimowe
4. Pozostaje mi tylko wymiana kaptura na jakiś 9mm
Dla mnie za cenę "ruchliwości" mam ciepełko.
Poza tym prosta rada - jak ci zimno to skróć nurka - przecież nie pracujesz pod wodą:)
Hey, aa
Ostatnio zmieniony przez angelares 07-12-2016, 18:12, w całości zmieniany 1 raz
[...]Powoli planuje zmianę i kolejny ocieplacz będzie ze stajni NG (z opinii znajomych, którzy dokładnie taką przesiadkę zaliczyli jest dużo cieplejszy, a przede wszystkim nie krępuje tak ruchów, 400 to trochę zbroja)
...a piszesz o Sea Lion Plus, Mammoth czy jeszcze innym modelu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko