Próbuję obliczyć teoretycznie ile będę potrzebował balastu do nowego twinsetu.
Nie mam możliwości wypróbować go w wodzie a muszę szybko kupić X-weight-a przed wyjazdem.
Do tej pory pływałem z pojedynczą butlą. Wyważony byłem raczej idealnie
Konfiguracja:
Suchy skafander
Płyta stalowa
Butla stalowa 15 litrów 200 bar waga 18,1 kg
Balast dodatkowy 6 kg
Zmianie ulegną tylko butle 2x12 stalowe ECS 13,8 kg każda 230 bar
Oczywiście dochodzi drugi I stopień i manifold + obejmy jako dodatkowy ciężar.
Reszta się w zasadzie nie zmienia może poza dodatkowymi 35 barami w twinie. Nie ma to jednak znaczenia do wyważenia.
Wydaje mi się że w dobrą stronę idziesz.
Zamiast dokładać zrzuciłbym do około 5 kg.
Kup v kę 4-5 kilogramową, najwyżej jak będzie trzeba doczepisz sobie tymczasowo na trytytkę kafelka kilogramowego
Stosuję takie rozwiązanie jak na fotce. Możesz się wyważyć zależnie od potrzeb i zmian konfiguracji ( zmiana ocieplacza,bielizny, wielkości butli, dodatkowe stage) i dodatkowo przydaje się na wyjazdach zagranicznych.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 12-12-2016, 06:23, w całości zmieniany 4 razy
Adam, jak z pojemnością? Na oko wygląda że niewiele tam wejdzie? Szczelina między pomiędzy flachami w 2x12 nie jest za szeroka....
W praktyce wchodzą na przykład 2 kafle po 2 kg i 1 kafel 2 kg na górę. Wchodzi też v-weight przecięty od Włodka Kołacza 6,5 kg.
W Meksyku w bazie Zero Gravity nawkładałem lekko licząc 7 kg tyle potrzebowałem ze względu na kilka stage które podpinałem.
Jeżeli jakiś problem ze szczeliną może wystąpić to raczej tylko w przypadku zastosowania jakiś nietypowych obejm.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 12-12-2016, 16:11, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie im ciężej tym gorzej,wiec unikam zbędnego balastu. Myślę,że najbardziej optymalny przedział to między 6 a 10 kg. Ale to tylko moja opinia na ten temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko