Witam,
serdecznie zapraszam na Rebreather Forum, które odbędzie się w terminie 25.-26. lutego 2017 w miasteczku Mělnik w Czechach (ca. 50 km na polnoc od Pragi).
W sobotę są przygotowane interesujące prezentacje ze wszystkich dziedzin nurkowania na rebreatherach. Tlumaczenie do języka polskiego będe zabezpieczone.
W niedzielę dopoludnia będe warsztat na basenie, mozliwosc nurkowań testowych z wieloma znanymi i nowymi aparatami.
Na stronie www.rb-forum.cz można zobaczyć sczeguly programu, który przygotowaliśmy, a tez znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat spotkania.
Strona zawiera tez formularz rejestracyjny.
Do widzenia w Melnik
zaprasza Sylwester Peknik
kontakt w sprawach organizacyjnych:
peknik(malpa)alvin(kropka)cz
Wysłany: 20-12-2016, 23:58
Witam
Bilet na wyklady RB Forum kosztuje 250 Kc, bilet na basen 120 Kc, jak jest napisane na stronach rejestracji. Ceny hotelu a wyzywienia tez znajdesz na pierwszej stronie rejestracji.
Liczba uczestnikow jest oczywiscie ograniczona (ca. 170 osob), jest trzeba sie rejestrovat jak najszybczej.
pozdrawiam, Silva Peknik
Ostatnio zmieniony przez silvestr 21-12-2016, 00:00, w całości zmieniany 1 raz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 24-12-2016, 22:25
" ...
Roman Virt
Proč jsem se přestal potápět s eCCR a vrátil se k otevřenému okruhu / Dlaczego odszedłem od nurkowania na eCCR i wrócił do nurkowania na obiegu otwartym
Petr Lukášek
Potápěčova evoluce - od OC přes SCR k CCR / Ewolucja nurka - od OC przez SCR do CCR
...
Jaroslaw Kur
Kolik je dost-CCR bailout / Ile wystarczy-CCR bailout
Joanna Nalewajko
Výběr a použití pohlcovače a Tvoje bezpečnost při potápění s RB / Dobór i używanie wapna sodowanego a Twoje bezpieczeństwo podczas nurkowania na rebreatherze
Michal Palkovič
Dlhšie hyperbarické expozície: naše skúsenosti s použitím uzavretého okruhu. 6-, 12- a 20- hodinové expozície / Dłuższa hiperbaryczna ekspozycja: nasze doświadczenie z wykorzystaniem obiegu zamkniętego. 6-, 12- i 20- godzinna ekspozycja
Przemyslaw Kacprzak
Senzor Solid State - nová éra v potápění s uzavřeným okruhem / Czujnik Solid State - nowa era w nurkowaniu na obiegach zamkniętych
Břetislav Vaisar
Přínos CO2 měření v dýchací smyčce a praktické zkušenosti / Korzyść CO2 pomiaru w pętli oddechowej i praktyczne doświadczenia
...
"
Zastanawiam się czy jechać ?
Powrót do OC, udało się nam opatentować OC ze stałym ppO2, wtedy powrót ma sens.
Jest zaleta wysokiego ppO2. Natomiast są też wady wysokiego ppO2 o tym nieco napisałem w PHR 56.
Ewolucja sprzętowa od OC przez SCR do CCR, panowie zabrakło SCR specjalnych o stałym ppO2. Wtedy niekoniecznie CCR jest ostateczną ligą technologiczną.
Na ile wystarczy obieg na tyle ile zabraliśmy LiOH, po co jechać jak mam jego w kraju.
Dobór wapna, chyba już w 2005 trochę wiedziałem, nawet w 2008 zgłosiłem pracowniczy wniosek wynalazczy w Faser.
Długo czasowe ekspozycje na CCR, temat opisany w "Aparaty Nurkowe ... " W obiegu zamkniętym niektóre zanieczyszczenia się kumulują, np również człowiek wydala CO, który już w tych czasach stanowi problem. W saturowanych nurkowaniach prowadzi się katalityczne dopalanie. Jarek Kur zna to z bycia użytkownikiem w saturacjach, które są wielkimi obiegami zamkniętymi, o jeszcze dłuższych czasach używania.
Detektor Poseidona bardzo ciekawa droga omijająca galwaniczne detektory, tyle że jest też soniczna metoda Czesi nawet wszyli dodatkową metodę oceny ppO2.
Szybki pomiar CO2 jest OK.
Nadal nie wiem czy warto jechać, w liście sprzętu nie ma jakiejś rewolucji.
Gwarantuję nie jadę, nie zrobię draki o stopień mCCR instruktora na krzywy ryj i występów Pawełka z zakręcaniem butli z tlenem, człowiekowi który płucze obieg.
Silvestr podczas rejestracji pada pytanie o imię i nazwisko instruktora, który będzie sprawował opiekę nad osobą testującą rebreather. O ile w moim przypadku nie ma problemu bo certyfikat posiadam o tyle w przypadku mojej dziewczyny już tak nie jest. Sam instruktorem nie jestem, ani żaden ze znanych mi instruktorów na forum się nie wybiera. Czy to oznacza, że nie będzie mogła nic przetestować, czy jest jakieś inne rozwiązanie?
Pozdrawiam,
Mateusz
Ostatnio zmieniony przez Kulczyk 25-12-2016, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-12-2016, 18:44
Gwarantuję nie jadę, nie zrobię draki o stopień mCCR instruktora na krzywy ryj i występów Pawełka z zakręcaniem butli z tlenem, człowiekowi który płucze obieg.
pozdrawiam rc[/quote]
Ahoj Ryszek
Przyjedesz, będziesz mile witany.
Nieprzyjedesz, również będzie dobrze.
Twoja decyzyja.
pozdrawiam, Silva Peknik
Dodano: 26-12-2016, 19:55
[quote="Kulczyk"]Silvestr podczas rejestracji pada pytanie o imię i nazwisko instruktora, który będzie sprawował opiekę nad osobą testującą rebreather. O ile w moim przypadku nie ma problemu bo certyfikat posiadam o tyle w przypadku mojej dziewczyny już tak nie jest. Sam instruktorem nie jestem, ani żaden ze znanych mi instruktorów na forum się nie wybiera. Czy to oznacza, że nie będzie mogła nic przetestować, czy jest jakieś inne rozwiązanie?
Pozdrawiam,
Mateusz[/quote]
Ahoj Mateusz
oczywiscie jest szansa na testy basenowe. Prozse napisz do mnie maila s wyborem aparatow na basen. Zapewnim nadzor instruktora naszego.
Przepraszam za klopoty, nieprzewidywalismy wsystkie situacje.
Wysłany: 16-01-2017, 16:51
Witam,
na pytania o tłumaczenie odpowiadam dla wsystkich:
Tak, będzie zapewniene tłumaczenie na język polski.
pozdrawiam
Silva Peknik
Dodano: 10-02-2017, 14:42
Witam
konferencja Rebreather Forum w Melniku uz blisko, za dwa tygodnie.
Jest ostatnich 20 wolnych miejsc. Kdo jest zaineresowany a jescze niezrobil rejestracje, prozse sie śpieszyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko