Witam,
Poszukuję pasa balastowego przeznaczonego do montażu na butli. Szukałem i niestety nic strikte przeznaczonego do tego celu nie znalazłem.
Może ktoś coś jest w stanie polecić? Jakiś sklep, który oferuje w/w pas lub nieco inne rozwiązanie montażu balastu na butli.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 28-12-2016, 14:45 Re: Pas balastowy do butli
Arczi napisał/a:
Szukałem i niestety nic strikte przeznaczonego do tego celu
Bo chyba nie istnieje?
Można użyć normalnego pasa butlowego i na ten pas nawlec 1-2 kostki lub założyć kieszonki balastowe (jeśli potrzebna większa ilość ołowiu) - najlepiej jeszcze wymyślić jakiś "sicherung" jako zabezpieczenie przed utratą (w zależności od typu nurkowania) - np. pętelka za sznurka na pas mocowana do dolnej śruby płyty lub coś podobnego.
Zwykly pas balastowy ulozony klamra w odpowiednim kierunku bedzie jak najbardziej ok. Mozesz tez zalozyc ciezarki na pasy od mocowania butli zachowujac odpowienia symetrie prawo/lewo.
Kieszonki balastowe tez sa dobre, jezeli zapewni sie im odpowiednia stabilnosc. Niektore zakladane typowo na pas na brzuchu maja za duzo mozliwosci ruchu, wiec na butli beda sie bujaly.
żaden zwykły pas balastowy!! - ten luzuje się, tylko pas do butli i dobrze jak z kieszonkami- bo nawleczone bezpośrednio kostki na pas utrudniają odpowiednie zaciągnięcie. Kieszonki symetrycznie umieszczone jak najbliżej płyty/worka ( aby uzyskać odpowiedni trym w pionie). Pas przesuwając wzdłuż butli uzyskasz trym poziomy ( w piance trym zmienia się z głębokością ). Dodatkowa pętla zabezpieczająca przed utratą pasa.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 29-12-2016, 09:52
Ile widzieliście jachtów, z balastem umieszczonym na szczycie masztu ?
Jeśli nie ma ich wiele, to może oznaczać że to nie działa, to statystyka.
Co innego może mówić GUE Guru czy innej technicznej pajacologii.
Lecz to prosty problem, dotyczący równowagi trwalej i nie trwałej.
żaden zwykły pas balastowy!! - ten luzuje się, tylko pas do butli i dobrze jak z kieszonkami- bo nawleczone bezpośrednio kostki na pas utrudniają odpowiednie zaciągnięcie. Kieszonki symetrycznie umieszczone jak najbliżej płyty/worka ( aby uzyskać odpowiedni trym w pionie). Pas przesuwając wzdłuż butli uzyskasz trym poziomy ( w piance trym zmienia się z głębokością ). Dodatkowa pętla zabezpieczająca przed utratą pasa.
Nie wiem co kto ma na mysli piszac zwykly pas balastowy.
Ja uzywam takiego (link przykladowy)
Nigdy nic sie nie poluzowalo, a tym bardziej przesunelo, o spadaniu juz nie wspominajac.
Nic się nie poluzowało bo jest to pas do butli , a nie pas balastowy. Na balast na butle używa się pasa na butle a nie balastowego - kwestia pewnego zapięcia . Co tu rozumieć.?!
Wysłany: 29-12-2016, 16:17
Ja używam pasa do mocowania butli. Zakładam na niego kafle i tyle. Warto tak ustawiać kafle by znajdowały się najniżej jak się da przy adapterze lub mocowaniu do BCD. Spokojnie wchodzi 2x2 kg, a można kombinować z nerkami2x 3kg. W moim przypadku zakładam najwyżej na butli jak się da. Polecam rozwiązanie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Zastanawiam się finalnie nad pasem do butli, wspominanym wielokrotnie oraz nad kieszeniami na pas od butli BCD.
Finalnie stanie chyba na dodatkowym pasie ze względu na możliwość regulacji.
Ja akurat potrzebuję 2x1kg jak najwyżej butli także bez problemu jak piszecie wejdzie:)
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 29-12-2016, 22:11
Piotr Stańczuk napisał/a:
Warto tak ustawiać kafle by znajdowały się najniżej jak się da przy adapterze lub mocowaniu do BCD.
Piotr Stańczuk napisał/a:
W moim przypadku zakładam najwyżej na butli jak się da. Polecam rozwiązanie.
Czy najwyżej i najniżej dotyczą tego samego kierunku ?
Jeśli tak to cholera wie, co faktycznie polecasz.
anarchista, mam wrażenie, że teraz to się czepiasz każdy zapewne doskonale wie o co chodziło Piotrowi.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 31-12-2016, 14:20
Arczi napisał/a:
anarchista, mam wrażenie, że teraz to się czepiasz każdy zapewne doskonale wie o co chodziło Piotrowi.
W tej formie to bzdura.
Sens balastu to możliwość pozbycia się, tego typu klamry to utrudniają. Jest też szkoła nie pozbywania się balastu, wtedy takie paski i mechanizmy napinające, też są słabym rozwiązaniem.
Sens balastu to możliwość pozbycia się, tego typu klamry to utrudniają. Jest też szkoła nie pozbywania się balastu, wtedy takie paski i mechanizmy napinające, też są słabym rozwiązaniem.
pozdrawiam rc
W takim razie jakie rozwiązanie byś zaproponował?
Jakie jest Twoim zdaniem rozsądne rozwiązanie w przypadku konfiguracji rekreacyjnej ?
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 31-12-2016, 17:01
Arczi napisał/a:
Jakie jest Twoim zdaniem rozsądne rozwiązanie w przypadku konfiguracji rekreacyjnej ?
Już to napisałem.
anarchista napisał/a:
Ile widzieliście jachtów, z balastem umieszczonym na szczycie masztu ?
Jako użytkownik suchej pianki do pogrążenia której potrzeba 16 kg ołowiu polecam pas 5 cm z grubej na 5 mm taśmy. Ołów umieszczamy na brzuchu nie używamy nerkowych ciężarków. Pieprzenie o bolącym kręgosłupie można między bajki włożyć. Wpadając do Krakówka kolega pożycza pas Poseidona śrutowy na plecy. Po nurkowaniu ciężar jest przekręcony na brzuch. klamra na plecach. Sama fizyka wybiera bardziej trwałą równowagę.
Zrób eksperyment, flaszka PET 1,5l pusta (pełna powietrza) zakręcona. Na niej stawiasz obciążnik 1kg, Czy długo to postoi ? Drugie rozwiązanie, wiążesz ciężarek do szyjki. ołów idzie do dołu, czy jest to stabilny stan ? TAK i żadne GUEolenie i DIRdolenie tego nie zmieni.
Jesli chodz tylko o te 2x1kg w celu wytrymowania, to spokojnie pas butlowy sie do tego nadaje. Jesli jest tam plyta, to mozna doczepic (dowiazac) takie kostki do niej, pomiedzy plyte a skrzydlo. Jesli jest to jacket, to wystarczy poszukac jakis punktow zaczepienia takich kostek. Przewaznie znajdzie sie jakies miejsce. Dobrze, zeby ten balast byl umiezczony jak najnizej nurka (plynacego horyzontalnie).
Wieksze ilosci balastu, ktory chcemy miec zrzucalny, spokojnie mozna ogarnac systemami typu "surelock".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko