Strona G³ówna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj±cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Wizzairem do Egiptu
Autor Wiadomo¶æ
TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Do³±czy³: 29 Cze 2011
Sk±d: warszawa
Wys³any: 04-01-2017, 13:21   Wizzairem do Egiptu

Hej.
Wybieram sie w lutym do Dahab - ostatnio znajomy mówi³ mi ¿e lata³ przez Eilat (Ovda) w izraelu niedaleko Taby z Wizzairem. Ktos z was lata³ ju¿ w ten sposób i mo¿e podzielic sie uwagami?

dariusznow 

Stopieñ: aowd
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 05 Sty 2011
Sk±d: Mr±gowo
Wys³any: 04-01-2017, 13:49   

Dwie sprawy, o których pewnie wiesz

Bardzo ma³o po³±czeñ do Sharm i dosyæ drogo - ja my¶le ju¿ o przysz³ej jesieni :)

Co raz czê¶ciej w desperacji patrzê na Kair i bezpo¶redni autobus do Dahab

Wizzair to tanie linie i za baga¿ zapewne sopra doplata, sam jestem ciekaw jak to wygl±da

Mam super namiar na nurki je¶li szukasz to daj znac na prv

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wys³any: 04-01-2017, 15:56   

dariusznow napisa³/a:
Dwie sprawy, o których pewnie wiesz

Bardzo ma³o po³±czeñ do Sharm i dosyæ drogo - ja my¶le ju¿ o przysz³ej jesieni :)

to nie jest problem - Z pod granicy czyli w Tabie zabiera mnie baza nurkowa

dariusznow napisa³/a:
Co raz czê¶ciej w desperacji patrzê na Kair i bezpo¶redni autobus do Dahab
Wizzair to tanie linie i za baga¿ zapewne sopra doplata

no w³asnie to musze sprawdziæ

dariusznow napisa³/a:
, sam jestem ciekaw jak to wygl±da

Mam super namiar na nurki je¶li szukasz to daj znac na prv

Mnie interesuje tylko Dahab i jestem juz umówiony z baza Lighthouse, by³em wielokrotnie i raczej nie zmieniam

ZimekDiver 

Kraj:
Poland

Do³±czy³: 04 Gru 2012
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 06-01-2017, 00:15   

Pawe³ku, nie wiem jak jest teraz, ale w 2009 roku przekracza³em granicê w Tabie do Izraela i z powrotem do Egiptu, to trzaskanie na granicy by³o srogie.

Nie jestem pewien, jak to bêdzie postrzegane w drugim kierunku.

W tamtym czasie zdarza³y siê ponoæ sytuacje, ¿e nie chcieli wpuszczaæ do Izraela turystów z Egiptu, bo miewali ró¿ne podejrzenia.

Dlaczego to piszê? ¯eby¶ rozwa¿y³ sytuacjê, gdy kto¶ zrobi Ci problemy, kiedy bêdziesz chcia³ wróciæ po prostu do Izraela na samolot do domu.

Ale szczerze mówi±c, to nie wiem jak jest teraz. Piszê Ci tylko, by¶ zapozna³ siê z sam± sytuacj± zwi±zan± z przekraczaniem tej¿e granicy, ¿eby¶ nie siedzia³ pod szlabanem rozkminiaj±c, kiedy masz nastêpny lot ;)

nuras5 

Stopieñ: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Do³±czy³: 23 Sie 2002
Sk±d: Inowroc³aw
Wys³any: 09-01-2017, 11:46   

kilka lat temu bêd±c w Dahab pojecha³em na zwiedzanie Jerozolimy.
Przekracza³em granicê w obie strony - kontrola osobista i dokumentów b. szczegó³owa.
Nie by³o du¿o baga¿u. Autobus nie przejecha³ -z drugiej strony granicy czeka³ inny.
Nie wiem jak zareaguj± na szpej?
Ostatnio zmieniony przez nuras5 09-01-2017, 11:47, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Stopieñ: Mam
Kraj:
Belgium

Do³±czy³: 13 Wrz 2003
Sk±d: Belgium
Wys³any: 14-01-2017, 09:47   Re: Wizzairem do Egiptu

TYMOTEUSZ napisa³/a:
Hej.
Wybieram sie w lutym do Dahab - ostatnio znajomy mówi³ mi ¿e lata³ przez Eilat (Ovda) w izraelu niedaleko Taby z Wizzairem. Ktos z was lata³ ju¿ w ten sposób i mo¿e podzielic sie uwagami?

Tak, ja to robi³em.
Plus dodatkowo jestem na miejscu w Egipcie.
Tyle, ¿e po "podziêkowaniu" jakie dosta³em od Tytusa Atomicusa po mojej ostatniej pomocy, po informacjach jakich mu udzieli³em - odechcia³o mi siê.

Dodatkowo ja zada³em pytania na li¶cie.
Brak odpowiedzi lub bzdety kompletne.

Ale przecie¿ s± inni, maj±cy do¶wiadczenie.
Prawda?
Ile to tysiecy cz³onków ma te forum?

" Mamy 11628 zarejestrowanych u¿ytkowników"
Tak?

Pozdrowienia z s³onecznego i bardzo spokojnego Sharm.
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 14-01-2017, 10:00, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Piotr B. 

Stopieñ: AOWD/NITROX
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 26 Sty 2014
Sk±d: Warszawa/Toruñ
Wys³any: 14-01-2017, 15:11   

Witam,

W ca³ym przedsiêwziêciu lotnisko w Ovda (Izrael) ma jedn± zasadnicz± wadê: nigdy nie wiesz ile czasu zajmie Ci przeprawienie siê przez granicê z Egiptem. Poza tym z lotniska (a w zasadzie pasu startowego u¿ywanego w du¿ej czê¶ci przez IDF) trzeba dostaæ siê na terminal graniczny - koszt, czas.
Mo¿e jednak wariant z Sharm nie jest taki z³y? W koñcu jakie¶ wycieczki z Polski tam lataj±. Na lotnisku jest Burger King :)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wys³any: 14-01-2017, 15:20   

Problem z lotami do SSH jest taki ze na ten moment lata tylko jedna linia lotnicza i bilet kosztuje oko³o 1500zl z baga¿em 23kg. Ja muszê mieæ sportowy 32kg, kiedy¶ za taki p³aci³o siê 160zl a teraz 480 z³ w jedn± stronê co daje mi koszt biletu z baga¿em 2500 z³. WIZZAIREM baga¿ podrêczny + 32kg to koszt rzêdu 1000 z³.

Piotr B. 

Kraj:
Poland

Wys³any: 14-01-2017, 15:26   

Witaj,

No faktycznie - je¶li takie s± warunki brzegowe to masz racjê.
Popatrzy³em na loty do Kairu (jako wariant). Najtañszy z przesiadk± w Duseldorfie to 901 z³. Dodaæ jeszcze jaki¶ transfer do Dahab - sumuj±c nie sk³ada siê.

A propos, jak Ci siê uda (za co wszyscy trzymamy kciuki) to opisz -proszê- jak tego dokona³e¶.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wys³any: 14-01-2017, 17:26   

Cze¶æ ekipy juz kupi³a bilety- z baga¿em podrêcznym + 23kg w obie strony wysz³o nieca³e 900z³. Ja lecê krócej wiec jeszcze czekam bo chwilowo skoczy³y lekko do góry, jak chce siê z³apaæ okazjê to trzeba codziennie sprawdzaæ cenê ale spokojnie mo¿na ca³o¶æ ( bilety, baga¿, transfer i oplaty)ogarn±æ poni¿ej 1000 z³.

Jak zacz±³em rozmawiaæ i szukaæ info to okazuje siê ze du¿o osób tak lata i nie ma wiêkszych problemów. Opiszê jak wrócê

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wys³any: 15-01-2017, 12:13   

TYMOTEUSZ napisa³/a:
Cze¶æ..

Jak zacz±³em rozmawiaæ i szukaæ info to okazuje siê ze du¿o osób tak lata i nie ma wiêkszych problemów. Opiszê jak wrócê

Linia jest otwarta bo Polacy lataj± do Izraela do pracy.
Oczywi¶cie wynagrodzenie DRASTYCZNIE zale¿y od tego czy jest siê ¯ydem czy gojem.
Zobacz z jakich miast lataj±, to Ci DU¯O powie.
To s± naprawdê SPECJALNI ludzie.
Niedawno pozna³em tu polsk± ¯ydówkê z Krakowa. Zajmuje siê finansami.
Przylecia³a tu kupiæ mieszkanie (aby wynajmowaæ potem) korzystaj±c z aktualnej drastycznej zni¿ki cen.
By³a cztery miesi±ce - dodatkowy odpoczynek.
Nie kupi³a sobie miksera do owoców/warzyw za PIÊÆ dolarów bo "przecie¿ nied³ugo wyje¿dza i co z nim zrobi? Straci pieniadze..." Zatka³o mnie.By³o tego wiecej...
Czytali¶cie Torê? Nie? To przeczytajcie... Du¿o zachowañ zrozumiecie...

Ale wracaj±c do tematu, znakomicie, ¿e masz pewne informacje.
W Sharm chyba ju¿ "zima" siê skoñczy³a.
Dzi¶ jest 24 C w cieniu, oczywi¶cie piekne s³oñce, b³êkitne niebo.
W nastêpnym tygodniu ma byæ 27 C.
Woda 24 C.

W Dahabie BARDZO ch³odno na razie - jak na Egipt (równie¿ woda - inna strefa , silne wiatry) widoczno¶æ pod wod± fatalna.
Wie¶ pusta zupe³nie.

Ale na pewno lepsza ni¿ w Polsce latem..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 15-01-2017, 12:18, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wys³any: 15-01-2017, 15:56   

Janie - ja jestem na forum nurkowym a nie antysemickim.
Bylem w Sharm i klimat tego miasteczka jak i to ze wiêkszo¶æ nurkowan robi siê z ³odzi mi osobi¶cie nie odpowiada. Ze wzglêdu na dostêpno¶æ miejsc nurkowych wolê Dahab i na tym ten w±tek sugeruje zakoñczyæ.

dariusznow 

Stopieñ: aowd
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 05 Sty 2011
Sk±d: Mr±gowo
Wys³any: 16-01-2017, 10:53   

Piotr B. napisa³/a:
Popatrzy³em na loty do Kairu (jako wariant). Najtañszy z przesiadk± w Duseldorfie to 901 z³. Dodaæ jeszcze jaki¶ transfer do Dahab - sumuj±c nie sk³ada siê.

No to nastêpny wyjazd mój chyba przez Kair bêdzie.... Najprawdopodobniej z przystankiem kilkudniowym w Kairze
Dojazd do dahab z Kairu to nie tyle koszt co czas. Autobus chyba o 2,00 wyje¿d¿a i jest po po³udniu w Dahab

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wys³any: 16-01-2017, 11:16   

dariusznow napisa³/a:

Zrobisz jak uwa¿asz.
Przejazd z Owdy do Egiptu jest fantastyczna opcj±.
Wychodzi ca³o¶c ¶miesznie tanio.
Tylko trzeba wiedzieæ JAK TO ZROBIÆ.
Bo mo¿e te¿ wyj¶æ BARDZO DROGO.
Ale nasz kolega z listy bêdzie za chwilê sprawdza³ to na sobie, wiêc z pewno¶ci± napisze.

[ Dodano: 16-01-2017, 12:22 ]
TYMOTEUSZ napisa³/a:
Janie - ja jestem na forum nurkowym a nie antysemickim..

¯ydzi to w wiekszo¶ci BARDZO inteligentni ludzie.
Zobacz jak Ciê pieknie wytresowali..

Ka¿de "podejrzane" s³owo uznajesz za antysemityzm..

Nawet namawianie do czytania Torah aby zrozumieæ postêpowanie ¯ydów uznajesz za przejaw anty¿ydoizmu.

wiecznychlopiec 

Stopieñ: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 22 Cze 2011
Sk±d: Szczecin
Wys³any: 16-01-2017, 11:40   

komu trzeba daæ na tacê ¿eby¶ znikn±³ w koñcu?

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Do³±czy³: 05 Pa¼ 2011
Sk±d: GA
Wys³any: 16-01-2017, 12:41   

wiecznychlopiec napisa³/a:
komu trzeba daæ na tacê ¿eby¶ znikn±³ w koñcu?

Tylko i wy³±cznie kompletne ignorowanie, zero odpowiedzi na posty, niech gada sam ze sob±.

Piotr B. 

Kraj:
Poland

Wys³any: 16-01-2017, 18:57   

dariusznow napisa³/a:
Piotr B. napisa³/a:

No to nastêpny wyjazd mój chyba przez Kair bêdzie.... Najprawdopodobniej z przystankiem kilkudniowym w Kairze
Dojazd do dahab z Kairu to nie tyle koszt co czas. Autobus chyba o 2,00 wyje¿d¿a i jest po po³udniu w Dahab

Dareczku :) mi³o Ciê s³yszeæ...

Napisz koniecznie co i jak: czasy pzrejazdu, warunki, ceny, uwagi, etc... Jako forumowy globtroter i spec od rzeczy niemo¿liwych podsumujesz wszystko piêkn± kwiecist± mow± godn± samego Seneki - pozytywne wra¿enia murowane.

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wys³any: 18-01-2017, 14:19   59 EURO BRUKSELA SHARM EL SHEIKH

Piotr B. napisa³/a:
dariusznow napisa³/a:
Piotr B. napisa³/a:

Dareczku :) mi³o Ciê s³yszeæ...

Napisz koniecznie co i jak: czasy pzrejazdu, warunki, ceny, uwagi, etc... Jako forumowy globtroter i spec od rzeczy niemo¿liwych podsumujesz wszystko piêkn± kwiecist± mow± godn± samego Seneki - pozytywne wra¿enia murowane.

S± loty z Brukseli do Sharm. Cena w jedn± stronê 59.99 Euro
TUI

Piotr B. 

Kraj:
Poland

Wys³any: 19-01-2017, 19:28   

No dobrze.
To kto przeanalizuje wszystko, podsumuje ca³o¶æ i poda najlepsze rozwi±zanie?
Janie - Ty masz sporo wolnego czasu. Poza tym u Ciebie ¶wieci s³oñce,. S³owem: pad³o na Ciebie!
Ostatnio zmieniony przez Piotr B. 19-01-2017, 19:29, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wys³any: 21-01-2017, 11:52   

Piotr B. napisa³/a:
No dobrze.
To kto przeanalizuje wszystko, podsumuje ca³o¶æ i poda najlepsze rozwi±zanie?
Janie - Ty masz sporo wolnego czasu. Poza tym u Ciebie ¶wieci s³oñce,. S³owem: pad³o na Ciebie!

Musicie na forum uzgodniæ czy jestem cacy czy te¿ be.
Ciekawe i¿ najbardziej mnie "nie lubi±" osoby dodane przeze mnie do ignorowanych.
"Nie lubi±" ale zawziêcie czytaj± i komentuj± prawie wszystkie moje teksty..
Taki np. "wieczny ch..." i "mucha"

Na razie nawet prostego "dziekujê, za pomoc" i jak sprawdzi³o sie to co poleci³em, napisa³em itp.. nie przeczyta³em.

W Sharm piekne s³oñce, lekki wiaterek.
Znakomita pogoda aby ponurkowaæ i siê poopalaæ.
Zupe³ny spokój.. Jak zwykle..

Nie chorujcie tej zimy za bardzo.
Oczywiscie grypê ju¿ wszyscy mieli w tym roku?

Janek

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowied¼ dla Wykop  Wypowied¼ dla Facebook  Wypowied¼ dla Wyczaj.to  Wypowied¼ dla Gwar  Wypowied¼ dla Delicious  Wypowied¼ dla Digg  Wypowied¼ dla Furl  Wypowied¼ dla Google  Wypowied¼ dla Magnolia  Wypowied¼ dla Reddit  Wypowied¼ dla Simpy  Wypowied¼ dla Slashdot  Wypowied¼ dla Technorati  Wypowied¼ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: