Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
powrót po dłuższej przerwie
Autor Wiadomość
bulbon1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 13:52   powrót po dłuższej przerwie

Hej, witam wszystkich bo to chyba pierwszy mój post na tym forum, choć czytam je od dawna.
:)
Mam stopień P2 zrobiony bodajże w 2005 czy 2006 roku, potem jakieś 20 nurkowań i .. przerwa. W nadchodzącym sezonie chcę wrócić na nurkowiska ale zdaję sobie sprawę że to co teraz pamiętam niekoniecznie musi odpowiadać P1. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

fwj 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 13:56   

Hm, P2 z 20 nurkami na stanie?

Bulbon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 13:58   

20 nurków PO skończonym kursie, nie liczę wcześniejszych

(Swoją drogą ciekawe ze przy poprzednim poście nazywam się bulbon1 a teraz bulbon. (?) Ale to cały czas ja. )
Ostatnio zmieniony przez Bulbon 09-11-2011, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

nowy 

Stopień: P3,ADV.NX,DM HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 14:37   

Cytat:
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

Nie byłem w takiej sytuacji ale popieram powrót do nurkowania :) Swoja drogą wiem, że np. w PADI jest kurs "przypominający" (scuba review???) może coś takiego? :D

Bulbon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 14:44   

Dzięki za informację, sprawdzę to. Póki co planuję odezwać się do "mojego ulubionego instruktora" i zobaczymy co on mi powie. Ale to jakoś po nowym roku..

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 16:16   Re: powrót po dłuższej przerwie

bulbon1 napisał/a:
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

Ja miałam 2 lata przerwy, wcześniej i tak nurkowam co pół roku na wykacjach. Nie robiłam żadnego kursu, posżłam tylko do instruktora CMAS na warsztaty basenowe - 1,5 h godziny mi wystarczyło, aby przypomnieć sobie "co jest do czego".
Mój mąż, który oczywiście miał identyczną przerwę, stwierdził, że on jest takim świetnym nurkiem, że niczego nie potrzebuje sobie przypominać. :aaa:

Oczywiście, w Egipcie, po pierwszym nurku oboje zostaliśmy zakwalifikowani do grupy zaawansowanej, co do dzisiaj mnie śmieszy, kiedy przypomnę sobie nasze ówczesne "umiejętnośći", a raczej ich totalny brak :aaa: .

Bulbon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 16:41   

Pocieszasz mnie, dzięki! :)
Pozostaje odkurzyć sprzęt i podreptać na basen.

spierzakpiotr 

Stopień: kursant
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 19:29   

Bulbon napisał/a:
Pozostaje odkurzyć sprzęt i podreptać na basen.

Albo zrobić na początku kilka nurków z instruktorem...

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2011, 21:37   

Bulbon napisał/a:
Dzięki za informację, sprawdzę to. Póki co planuję odezwać się do "mojego ulubionego instruktora" i zobaczymy co on mi powie. Ale to jakoś po nowym roku..

Miałem znacznie dłuższą przerwę i zrobiłem to co napisałaś - poszedłem do "swojego ulubionego instruktora" :) . Kilka nurków z nim a potem już ze znajomymi i jakoś poszło. Są rzeczy, których się nie zapomina (na szczęście). Z tym, że proponowałbym pójść teraz i zimę przećwiczyć na basenie żeby na wiosnę wskoczyć do otwartej wody.

Pozdrawiam,
Mariusz

majki 

Stopień: CD NAUI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2011, 07:45   

Rowniez uwazam, ze "Twoj ulubiony Instruktor nurkowania" to najsensowniejsza opcja :)

Bulbon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2011, 11:23   

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
md1974 - cieszę się "że się da" :)

kiero 

Stopień: LOK stopień 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2017, 22:04   

Odkopuje temat, bo także obecnie zastanawiam się bardzo nad powrotem do nurkowania po 9 latach i jaki jest najlepszy na to pomysł.

Zrobiłem kurs (3 stopień LOK, do 20 metrów) w 2008 roku z powodu tego, że potrzebowałem patent, aby zdać egzamin na ratownika WOPR. Były to zajęcia praktyczne na basenie oraz w sumie 2-3 nurkowania w kamieniołomie i jeziorze. Później już z braku pieniędzy nurków nie było.

Obecnie mieszkam we Wrocławiu, więc powrót do tamtego instruktora nie wchodzi w grę, a także nie chciałbym tego, bo wiedza wydaje mi się była konkretna, ale nie przekazywana dobrze. Z tamtych rzeczy to pamiętam tylko jak wydmuchać maskę pod wodą.

Czy muszę robić kurs wraz z innymi adeptami na ten sam stopień, aby przyswoić tą wiedzę i być gotowym do nurków z ekipą, aby nabywać doświadczenia? Czy może jakieś przypominające zajęcia na basenie? Co polecacie we Wrocławiu?

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2017, 22:49   

Wojciech Czechowski z Wrocławia, spokojny, zrównoważony, kulturalny.
Zajęcia na basenie nawet samodzielne lecz z płetwami, to właściwy start.

pozdrawiam rc

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2017, 13:45   

kiero napisał/a:
Czy muszę robić kurs wraz z innymi adeptami na ten sam stopień (...)
[quote]
Uprawienia masz więc najrozsądniej jest (skoro nie pływałeś prawie 10 lat, a przerwałeś zanim zacząłeś nurkować) :ping: zgłosić się do DOBREGO instruktora z Twojej obecnej okolicy i zrobić z nim nurkowanie. On powinien ocenić czy i gdzie są braki :pa:

Jaroslaw 

Stopień: Ciężko zapracowany
Kraj:
Malta

Wysłany: 24-02-2017, 14:48   Re: powrót po dłuższej przerwie

bulbon1 napisał/a:
Hej, witam wszystkich bo to chyba pierwszy mój post na tym forum, choć czytam je od dawna.
:)
Mam stopień P2 zrobiony bodajże w 2005 czy 2006 roku, potem jakieś 20 nurkowań i .. przerwa. W nadchodzącym sezonie chcę wrócić na nurkowiska ale zdaję sobie sprawę że to co teraz pamiętam niekoniecznie musi odpowiadać P1. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Ciekawa jestem jak sobie poradziliście.

Dosyć często mamy klientów, którzy nurkują po długiej przerwie (rekordzista nie nurał 20 lat). Tak naprawde nikt się nie bawi w formalne scuba review. Zwykle poświęcamy dwa lub trzy nurkowania na przypomnienie sobie umiejętności i opływanie się (czasem przypomina to z grubsza kurs OWD . Potem w miarę postępów robimy bardziej złożone nury.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu