Witam szukam najmniejszego głębokościomierza na rynku chodzi mi o samo urządzenie bez zegarków i innych bzdet potrzebuje samego urządzenia,o jak najmniejszycch gabarytach,wie ktoś gdzie mozna cos takiego kupić zamówić?
Kup używaną konsolę scubapro,tj głębokościonierz i manometr w jednym a nastepnie "wydłub" pestkę głębokościomierza.Walec o śr ok.40mm i wysokości 20mm.Nie potrzebuje baterii i nie psuje się przy normalnym używaniu.
Witam szukam najmniejszego głębokościomierza na rynku chodzi mi o samo urządzenie bez zegarków i innych bzdet potrzebuje samego urządzenia,o jak najmniejszycch gabarytach,wie ktoś gdzie mozna cos takiego kupić zamówić?
Może sama kapilara z podziałką wystarczy
Pozdrawiam Jacek
Ostatnio zmieniony przez jackdiver 27-02-2017, 09:31, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko pięknie dzięki za odpowiedz...ale potrzebował bym pewności z czego co wydubać xD urządzenie chciał bym jak najmniejsze wręcz miniaturowe xD czy jakoś tak jeszcze jakieś propozycje od profesionalistów?
[ Dodano: 28-02-2017, 17:27 ]
i czy jak wydłube to urządzenie 40mm na 20mm , to nie okaze sie ze w zegarku marki jakiejś ma to urządzenie np 20mm na 10mm? bo wtedy niepotrzebny wydatek bo i tak bede musiał kupic ten mniejszy prosze o pomoc dość ważna sprawa moi drodzy butlonauci.
Wiek: 61 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 28-02-2017, 19:46
hqjwpbcq1 napisał/a:
Wszystko pięknie dzięki za odpowiedz...ale potrzebował bym pewności z czego co wydubać xD urządzenie chciał bym jak najmniejsze wręcz miniaturowe xD czy jakoś tak jeszcze jakieś propozycje od profesionalistów?
[ Dodano: 28-02-2017, 17:27 ]
i czy jak wydłube to urządzenie 40mm na 20mm , to nie okaze sie ze w zegarku marki jakiejś ma to urządzenie np 20mm na 10mm? bo wtedy niepotrzebny wydatek bo i tak bede musiał kupic ten mniejszy prosze o pomoc dość ważna sprawa moi drodzy butlonauci.
Jak ważna sprawa, to zadaj poprawnie pytanie, czyli napisz co i do czego jest Ci potrzebne, a także dlaczego ma być jak najmniejsze. Zdecydowanie ułatwisz udzielenie odpowiedzi.
nie zależy mi na widoczności na zegarku , zlezy mi aby był jak najmniejszy i chce go połączyć z czymś chodzi mi o jak najmniejsze rozmiary.Nie będe na niego patrzył chodzi o sam mechanizm głębokościomierza/.
Rozumiem, że "internety" to trudna sprawa (przez fb tam wlazłem, w trybie prywatnym, nie wymaga posiadania konta na FB).
rooka strona oficjalna
A żeby było łatwiej:
Cytat:
Czym jest Roorka?
Najprościej mówiąc: - Komputerem do nurkowania.
Ciekawostka polega jednak na tym, że to komputer stworzony przez freedivera, a ci - jak ogólnie wiadomo - trochę odstają od średniej krajowej i z pewnością różnią się od nurków sprzętowych.
Nie może więc dziwić fakt, że i odpowiedni komputer dla freediverów może być nieco "odjechany".
Stosunkowo łatwo będzie powiedzieć, czego ów wynalazek nie posiada:
Nie ma paska na rękę
Nie ma przycisków
Nie ma wyświetlacza...
Czy ma coś w zamian?
Wiecie jak wygląda nurkowanie wgłąb na wstrzymanym oddechu?
Panuje niesamowita cisza...
Im głębiej - tym ciemniej
Dodatkowo - im głębiej - tym większą ilość powietrza pochłania maska, która zapewnia dobrą widoczność. Widoczność tego, czego już i tak nie widać, bo jest ciemno...
Mimo braku pośpiechu - pod wodą liczy się każda sekunda...
Dlatego:
szkoda czasu na celowanie w przyciski
na wyświetlaczu i tak mało co widać
...a jeżeli zrezygnujemy z maski, lub zamkniemy oczy? - Nie widać już nic!
To właśnie w takich warunkach powstawała Roorka.
Spytacie: - Jakim cudem to działa?
Odpowiedź jest nieco zaskakująca...
nie zależy mi na widoczności na zegarku , zlezy mi aby był jak najmniejszy i chce go połączyć z czymś chodzi mi o jak najmniejsze rozmiary.Nie będe na niego patrzył chodzi o sam mechanizm głębokościomierza/.
... no to z Digitala sobie wydlub Strzele zapytanie... czy dzisiejsze Digitale, sa w pelni elektroniczne?
Wszystko super ale dalej ni widze na jakiej zasadzie to działa... dowiedziałem sie za to ze gdy nurkuje to im głębiej tym ciemniej i panuj tam cisza nic wiecej...
[ Dodano: 02-03-2017, 09:47 ]
poprostu mói do słuchawek ile masz do powierzchni i tyle tak? a czy posiada to coś czujnik tętna?
? dlaczego sam sensor pewnie nic niepomoże ale pewnie da rade jakoś go zabudować plus podłączyć pod jakieś zasilanie a jak się nie uda to powiedz pan co się uda bo narazie konkretów jest niewiele...czy ktoś zna producenta głębokościomierzy? do którego moge napisać
Sam podałeś przykład sensora a nie głębokościomierza dlatego pojawiło się takie pytanie. Odpowiedzi kolegów są adekwatne do precyzji zadanego pytania lub opisu do czego to ma być użyte.
Głębokościomierz to jest cale urządzenie ktore mierzy głębokość i pokazuje w czytelnej formie - to nie może być zbyt małe bo jakoś to człowiek musi przeczytać.
Rozumiem, że potrzebujesz informacje o głębokości gdzieś przekazac najlepiej w formie sygnału elektrycznego. Do tego właśnie służy czujnik (sensor, przetowrnik). Głebokość mierzymy poprzez pomiar ciśnienia więc interesują Ciebie przetworniki ciśnienia.
Przytoczony MD-PS002 ma jest dobry jako barometr ale pod wodę brakuje mu zakresu pomiarowego. Dodaktowo wyjscie z niego to klasyczne wyjście z mostka tensometrycznego więc potrzeba wzmacniacza sygnału i jakiegoś przetwornika A/D jezeli chcesz mieć wartość cyfrowa "zjadliwą" dla mikroprocesorka.
Moze coś takiego - pomiar to 14BAR (ponad 100m zanurzenia, dokładna wartość zalezna od zasolenia/temperatury wody):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko