Moja zona ma taki - zazwyczaj po nurkowaniu to na mnie spada cale sprzatanie bajzlu, wiec praktyke jakas mam Generalnie suszy sie tak samo jak kazdy inny skafander, ale niestety troche dluzej niz trilaminaty. Neopren i jego powloka chlona nieco wiecej wody niz skafandry membranowe, co tez powoduje dluzszy czas schniecia.
Zaczynam od rozwieszenia skafandra na stronie zewnetrznej (jak do nurkowania) tak, zeby zlecial nadmiar wody i material nieco podsechl. Potem wywijam na lewa strone (w skafandrze sa skarpety, nie kalosze) i susze do skutku wnetrze. Daje tutaj priorytet, gdyz nikt nie chce stechlizny w srodku od strony bielizny i ocieplacza. Kiedy wyschnie od srodka wywijam znow na strone zewnetrzna i susze do skutku. Pamietaj o otwarciu kieszeni.
Neopren nie lubi mocnych promieni slonecznych ani wysokich temperatur. Susze go w pokoju/garazu na typowej rozstawianej suszarce do prania lub na grubej poreczy schodow. Wazne, zeby nie tworzyc zalaman i odksztalcen na materiale, gdyz to wlasnie tam potem material moze pekac w przyszlosci. W razie potrzeby podstawiam plastikowe kastry, zeby woda nie zalala podlogi. I tyle. Potem jakis talk albo silikon w spraju na manszetki i do torby niezbyt szczelnie zamknietej, zeby material jednak troche oddychal.
plus tego ze jest ze skarpetami scubapro everdry 4 dlatego latwiej bedzie mi go odwrocic na druga strone .
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 08-03-2017, 08:21
Karollo napisał/a:
Neopren nie lubi mocnych promieni slonecznych ani wysokich temperatur.
Sprzęt nurkowy nie lubi mocnych promieni, w przewiewnym cieniu, to miejsce właściwe, jeśli ma długo służyć. Są suszarki z rur, do szybkiego suszenia wnętrza skafandrów, zimnym lub letnim powietrzem.
Jest w PHR artykuł o dezynfekcji skafandrów.
jakie macie patenty na suszenie suchego skafandra neoprenowego, zewnatrz i w srodku.
Ja nie suszę specjalnie, a raczej przechowuję w stanie rozwieszonym. Dzięki temu nie śmierdzi w środku, no i nie ma zagnieceń. A raz na jakiś czas ozonuję w środku. Gdy zabrudzi się w środku (raz na rok lub rzadziej) płuczę go letnią wodą (prysznic), pozwalam obcieknąć i na wieszak.
Do przechowywania/suszenia zakupiłem w Castorama Diving Shop dwie rury PCV 100 cm fi 50mm i trójnik do włożenia rurek, do którego zamocowałem sznurek do wieszania na haku. Rurki idą w rękawy, sznurek wychodzi przez kryzę. W kroku wkładam rozpórkę ok. 20 cm, żeby nogawki się nie zapadały.
Fajnie działa dla suchacza z zamkiem z przodu. Gdy zamek z tyłu pomocne są szelki, które można założyć na wieszak. Można też lekko dopiąć zamek.
Ja suszę podobnie (z jednym patentem) jak Karollo: najpierw wieszam na godzinę, dwie na "prawej stronie" żeby obciekł, następnie wywijam na "lewą stonę" - nogawki ile się da, bo mam buty zintegrowane.
Do butów po kolei instaluję rurkę podłączoną do napowietrzacza akwariowego, który pompuje powolutku i pocichutku mały wiaterek, wymuszam tak cyrkulację powietrza do samego końca buta.
Co parę godzin przekładam rurkę pomiędzy butami do całkowitego wyschnięcia.
Przewracam skafander na "prawą stonę" i suszę jeden - dwa dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko