Czy ktoś z was wie coś na temat aparatu VIVITAR Cam Amfibia, nurkowanie do 25 m pod wodą, jakie robi zdjecia? czy obudowa wytrzyma cisnienie na 25 metrach, jesli macie jakies linki do strony z tym aparatem to bede wdzięczny o nie.Interesuje mnie zakup tego aparaciku a czy jest wart tego co w nim siedzi,jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Ja miałem taki aparat. Zrobiłem nim kilka filmów. Spokojnie wytrzymuje nawet 30 metrów, jednak zdjęcia lepiej robić na mniejszej głebokości. Tak dość ciekawe zdjęcia wyszły mi na głebokości do około 8-10 metrów. Poniżej jest za ciemno, a wbudowana lampa jest za słaba, żeby to dobrze rozjaśnić. Ja robiłem na filmach fuji 400 i musisz uważać bo poniżej 1 metra odległości od fotografowanego przedmiotu nie są one dcość ostre. Podobno lepiej włożyć film o mniejszej czułości , ale ja tego nie sprawdziłem. Pozdrawiam
Wiek: 50 Dołączył: 23 Mar 2004 Posty: 327 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 29-11-2004, 17:30
Ja również mam ten aparat. Robiłem nim zdjęcia w Egipcie. Też miałem go na 30 metrach i nie było żadnego problemu. Używałem również filmów Fuji400.
Pierwsze próbne zdjęcia robiłem na krytym basenie i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony bo wyszły naprawdę bardzo dobrze. Te zdjęcia które robiłem w Egipcie, na większej głebokości, były niedoświetlone. Natomiast te które robiłem płytko nie wychodziły najplepiej ze względu na mocno operujące na tej głębokości słońce. Być może właśnie zbyt czuły był film.
Na pewno aparat wart jest swojej ceny.
I najważniejsze. W czasie moich pierwszych zejść pod wodę z tym aparatem nie zabezpieczyłem dobrze zamknięcia obudowy przez co trochę mi się rozszczelniła. W czasie godzinnego nurkowania zebrało się na dole obudowy trochę wody. Myślałem, że po aparacie ale po osuszeniu obudowy robiłem nim dalej zdjęcia. Po przylocie do Polski wywołałem negatywy i było wszystko ok. Po 4 miesiącach pojawiła się rdza na śrubkach gdzie wkłada się baterie i włącznik flesza nie zawsze działał. Oddałem go do naprawy w ramach gwarancji ale nie liczyłem na wiele wiedzac, że to moja wina. Nawiasem mówiąc jak udowodnić na jakiej głębokości znajdował się aparat:-) Ku mojemu zaskoczeniu, po oględzinach panów z serwisu usłyszałem, że nie ma sensu go naprawiać dostanie Pan nowy. Jak powiedzieli tak zrobili. Tego nowego jeszcze nie wypróbowałem
nuras79 [Usunięty]
Wysłany: 30-11-2004, 13:02
Super ,opis wyczerpujący. Chyba nie bede sie zastanawiał tylko poprostu kupię ten aparat,słyszałem dobre słowa na jego temat ale chyba teraz sie umocniłem w przekonaniu że chce go mieć, ISO 400 jest wystarczające, to super. Czy smarujesz elementy gumowe jakims smarem silikonowym albo olejem? czy posiadasz rowniez konwenter makro w wyposazeniu tego aparatu?. serwis widze ze równiez jest zadowalający,woli wymienic , niż naprawiac .Podobno teżtak robią w BMW i AUDI ,a to bogate i dobre firmy.
Pozdrawiam serdecznie
Wysłany: 30-11-2004, 21:26
Podobnie jak wiele osób ja również pierwsze kroki w fotografii podwodnej zrobiłem tego typu aparatem.
W najnowszych modelach jest dołączona soczewka pozwalająca skrócić odległość od fotografowanego przedmiotu.
Czy warto go kupić?
Na początku możliwość zrobienia zdjęcia pod wodą da Ci wiele radości, ale w porównaniu z najprostrzą cyfrówką jakość zdjęć będzie mierna.
Swojego Vivitara zgubiłem na nurkowaniu nocnym na Groźnym.
Wcale go nie żałuję, hehehe...
Arturro
Cze nuras79.
Mam taki. Taka w sumie zabaweczka, ale polecam.
Byl na 40m i przetrwal.
W Albumie na Forum Nuras umiescilem dwa zdjecia zrobione tym aparatem, mozesz sobie obejrzec.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Wto 30 Lis, 2004 ]
Aha.
Stosuje filmy od 200 do 800 (raz nawet 1600).
W labie zawsze zamawiam odbitki tylko w formie cyfrowej bo czasem trzeba potem cyfrowo odfiltrowac szumy ze zdjec (duza czulosc filmow).
Polecam do tego Noiseware Community Edition (freeware:)
Pozdrawiam
Corvusx
P.S.
Przepraszam za lakonicznosc ale czas mnie goni
Ja go wziąłem w Chorwacji na 42m i było OK. Ważne uwagi to:
1. Poniżej 1m zdjęcia wychodzą czasem nieostre.
2. Jeżeli nie ma nic na pierwszym planie i robisz zdjęcia aparatem skierowanym w stronę dna, to często autofocus sobie z tym nie radzi. Najlepiej jak jest coś dużego na pierwszym planie na czym można ustawić ostrość lub jak zdjęcia są robione w stronę powierzchni.
(mała rybka na tle dna o kolorach maskujących raczej wyjdzie nieostro, ale nie ma reguły...)
3. Flash jest zbyt blisko obiektywu i przy bardzo kwitnącej wodzie wychodzi śnieg na zdjęciach, ale już np w Chorwacji nie ma problemu.
Ja robiłem zdjęcia na Koparkach, Pogorii (bardzo gęsta woda i w Chorwacji. Wszystkie wyszły. To naprawdę super aparat jak na 169 zł.
Robiłem na filmach 100 iso i 200 iso. Jak chcesz to podaj e-mail podeślę ci parę fotek.
[ Dodano: Sro 01 Gru, 2004 ]
Acha, najlepiej najpierw w Labie zamówić zrzucenie na CD i dopiero potem wybrać fotki. Przy tym aparacie jest to opłacalna technika.
nuras79 [Usunięty]
Wysłany: 02-12-2004, 11:20
Wielkie dzieki Nury za wyczerpujące opowiesci o tym aparacie ,chyba wyśle list do Św.Mikołaja z prośbą o ten aparacik, hi hi.
Co do zrzucenia na CD jestem również za !
oczywiscie jesli ktoś chce pisac do mnie lub wysyłac jakieś fotki lub ciekawe swoje materiały na temat sprzetu lub innych nurkowych rzeczy to zapraszam do korespondencji przez maila
Wysłany: 02-12-2004, 18:21
Witam,
Chciałem tylko uściślić że aparacik nie ma ustawianej ostrości.
Głębia ostrości jest stała, od ok.1,5 metra do nieskończoności.
Pozdrawiam,
Arturro
Witam,
Chciałem tylko uściślić że aparacik nie ma ustawianej ostrości.
Głębia ostrości jest stała, od ok.1,5 metra do nieskończoności.
Pozdrawiam,
Arturro
Wysłany: 03-12-2004, 12:12
Czołem:)
To bardzo prosty aparacik kompaktowy.
Ostrość jest stała, lampa nie włącza się automatycznie przy złych warunkach oświetleniowych, nie posiada funkcji auto focus.
Wysłany: 03-12-2004, 12:49
Naukowcy po zbadaniu trzmiela doszli do wniosku że owad ten ma zbyt małą powierzchnię skrzydeł w stosunku do swojej masy.
Trzmiel o tym nie wie i lata
Aparatem tym można robić udane zdjęcia, tylko nie zawsze takie jakie byśmy chcieli, ale na głębokości do kilku metrów, przy dobrej przejrzystości wody, z filmem iso 100, bez lampy błyskowej można zrobić fajną fotkę.
Napewno warto wziąć model z soczewką na obiektyw. Przy jej zastosowaniu możemy zrobić zdjęcie z mniejszej odległości co powinno dać dobry efekt może nawet z lampą błyskową?
Arturro
Naukowcy po zbadaniu trzmiela doszli do wniosku że owad ten ma zbyt małą powierzchnię skrzydeł w stosunku do swojej masy.
Trzmiel o tym nie wie i lata
Z tym trzmielem to nie do konca tak. Przez pewien czas rzeczywiscie wydawalo sie, ze lata wbrew znanym prawom fizyki, ale po dokladniejszym zbadaniu okazalo sie, ze przed rozpoczeciem lotu tak dlugo pracuje skrzydlami, ze podnosi mu sie temperatura ciala (bodajze o jeden stopien lub dwa). I latajac z ta wyzsza temperatura ciala juz zadnego prawa nie lamal.
To nie na temat, ale nie moglem sie powstrzymac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko