instruktorzy opowiadali jak to sobie niektorzy dopisywali nurkowania zeby sie zalapac na szkolenia np. boadjze DiVe Master (musisz miec chyba powyzej 75 nurkowan).
Dlatego IMHO takie sprawdzanie na logbooku nie ma sensu, logbook powinien pelnic inna funkcje niz udowadnianie komus gdzie to sie nurkowalo. Zamiast czytania ksiazeczki lepiej zaprosic delikwenta pod wode, troche plywania, pare cwiczen i od razu widac, co umie.
Dla mnie Logbook bedzie jako informacje dla mnie.
Gdzie, z kim, po co , jaki sprzet etc.
A moje umiejetnosci (lub ich brak) bedzie latwo zobaczyc po tym jak nurkuje.
Teraz to ja swiezynka jestem wiec wiecej brakow niz umiejetnosci
Ale z czasem i po wiekszej prakyce sie to zmieni
[ Dodano: 23-02-2017, 15:18 ]
Zadam glupie pytanie.
Wybieram sie za pewien czas do Polski na krotki urlop/delegacje.
Czy istnieje mozliwosc podlaczenia sie do jakiejs grupy cwiczeniowej na basenie zeby moc przecwiczyc, polepszyc pewne hmm.. umiejetnosci? Spotkaliscie sie z czyms takim?
Jaki bylby koszt takiego podlaczenia sie do grupy na 1-2 baseny?
Czuje pewne braki w dotychczasowym szkoleniu, fakt, ze dopiero jestem na poczatku drogi.. ale jakos tak... malo mi. Nie czuje sie pewnie. Mam nadzieje, ze instruktorzy beda jeszcze cwiczyc te elementy i ze nie potraktuja ich po macoszemu ale... jesli wystapi ale to pytanie powyzej
Chce perfekcyjnie opanowac zadania, cwiczenia, umiejetnosci z tego zakresu szkolenia.
Na przyklad dalej twierdze, ze nie jestem poprawnie wywazona. Ale na chwile obecna to moje zdanie. Bede sprawdzac na nastepnym basenie.
W Gdyni co czwartek są organizowane zajęcia kondycyjne. Pod opieką instruktora możesz ćwiczyć co tylko zechcesz. Co prawda są one dla co najmniej OWDziaków, ale myślę że jak pogadasz to Ciebie też wezmą.
Tez mnie tak uczono dopoki nie musialem wyciagac kolegi, ktory sobie ten zawor zakrecil na maksa i cofnal o pol obrotu. To moje zdanie ale jak mam na maxa zakrecony, to widze co sie dzieje. Jak na maksa odkrecony to tez widze. Takie pol obrotu moze niezle zmylic, a na glebokosci moze dojsc do zatrzymania podawania powietrza.
wdech z automatu na powierzchni wraz z obserwacja manometru powinien wyjasnic sprawe. moim zdaniem warto sprawdzac sprzet przed wejsciem .
Wysłany: 26-02-2017, 18:01
Cytat:
Tez mnie tak uczono dopoki nie musialem wyciagac kolegi, ktory sobie ten zawor zakrecil na maksa i cofnal o pol obrotu. To moje zdanie ale jak mam na maxa zakrecony, to widze co sie dzieje. Jak na maksa odkrecony to tez widze. Takie pol obrotu moze niezle zmylic, a na glebokosci moze dojsc do zatrzymania podawania powietrza.
Cytat:
wdech z automatu na powierzchni wraz z obserwacja manometru powinien wyjasnic sprawe. moim zdaniem warto sprawdzac sprzet przed wejsciem
Dlatego nie stosujemy cofania o pół obrotu. Odkręcamy do końca, zakręcamy do końca (do lekkiego oporu).
Patrzenie przed nurkowaniem podczas wdechu na manometr to dobra praktyka ale niestety nie zawsze wykaże problem "cofnięcia o pół obrotu".
W zależności od zaworu oraz tego czy te nasze "Pół obrotu" to było trochę więcej lub mniej to wskazówka manometru podczas wdechu zaczyna opadać na powierzchni albo dopiero na 5,10 czy 15 metrach. Dlatego nie zawsze test powierzchniowy daje efekt.
No i kilka metrów głębiej jest efekt "braku powietrza" i awaryjne wynurzenie
Moim zdaniem przed nurkowaniem najważniejsze dwie rzeczy jakie sprawdzam to czy zawór jest do końca odkęcony oraz czy octopus podczas zanurzenia w wodzie podaje powietrze a nie wodę.
MSC
Zadam glupie pytanie.
Wybieram sie za pewien czas do Polski na krotki urlop/delegacje.
Czy istnieje mozliwosc podlaczenia sie do jakiejs grupy cwiczeniowej na basenie zeby moc przecwiczyc, polepszyc pewne hmm.. umiejetnosci?.........
Czuje pewne braki w dotychczasowym szkoleniu......
Jak widzisz na razie spełnia się ABSOLUTNIE WSZYSTKO z tego co wcześniej Ci napisałem o Twoim (PADI OWD) kursie.
Dalej NIE potrafisz znaleźć dramatycznego błędu w PIERWSZYM teście (ani inni z tego forum NIE ZALEŻNIE od posiadanego stopnia - nawet najwyżsi stopniem instruktorzy).
To samo dotyczy zmontowania i sprawdzenia sprzętu...
Przypomnę ci gdybyś zapomniała:
to wiadomości z PIERWSZYCH, NAJBARDZIEJ PODSTAWOWYCH zajęć KAŻDEGO NAJBARDZIEJ PODSTAWOWEGO KURSU NURKOWANIA.
Fantastyczne są "dyskusje" o log booku i inne...
I to wszystko wypisują ludzie z "certyfikatami" "licencjami" i podobnym plastikowym śmieciem (w ich przypadku).
Dlaczego już nie skończyłaś, czy też ZARAZ nie kończysz swojego kursu?
Tylko za MIESIĄCE umawiasz się na BASEN?
A NIE do jeziora?
--
Jan D.
Master Instructor SSI CMAS** Instructor
Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer
Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003
[ Dodano: 27-02-2017, 10:38 ]
Dariusz Młynik napisał/a:
.......są organizowane zajęcia kondycyjne. Pod opieką instruktora możesz ćwiczyć co tylko zechcesz. Co prawda są one dla co najmniej OWDziaków, ale myślę że jak pogadasz to Ciebie też wezmą.
Napisz co i jak ćwiczycie?
Zainteresowało mnie, bo swojego czasu usiłowałem propagować ćwiczenia kondycyjne na tym forum.
Absolutny brak odzewu plus usunięcie posta przez "moderatora" Ryszarda "za zawracanie głowy błachostkami" (czy coś w tym stylu).
Ciekawe czy ćwiczycie tak ważną umiejetność jak pływanie z zatrzymanym oddechem (apnea)?
To RATUJE ŻYCIE... Sprawdziłem na sobie wiele razy..
Mam tysiace zalogowanych nurkowań... A że coś się zdarzy to po prostu statystyka... Można zrobić wszystko dobrze i .... mimo tego...
widze, ze wrociles z banicji... a taki byl w miare spokoj.
Zas zaczynasz atakowac.
Ja dopiero rozpoczelam kurs. Mam za soba teorie i 2 baseny z czego drugi basen byl powtorzeniem cwiczen z pierwszego.
Nie zamierzam sie spieszyc z kursem. Wylapuje "braki" bo poszlam przygotowana i malo mi. Jak patrzec na liste co powinnam umiec po zajeciach na piereszym basenie - to zrobilismy wszystko oprocz przecwiczenia oczyszcania automatu przyciskiem bypassu. Ale to ja troszke spowolnilam cwiczenia bo mialam problem z oczyszczdniem maski.
Na basenie powtorzeniowym nauczylam sie oczyszczac maske wiec cwiczylismy nadal z pierwszego basenu cwiczenia. Do tego przecwiczylismy wchodzenie na gleboka wode i poczatki pivota. Ale to bylo tak ekstra.
Jako, ze jestem osoba pracujaca to baseny mam od piatku do niedzieli mozliwe. Nie spiesze sie ze szkoleniem bo chce wszystko dobrze opanowac.
Szykuje sie teraz na Nurkowanie2 na wodach basenopodobnych. Tam jest kolejne 15 punktow do opanowania i powtorzenia.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 27-02-2017, 11:48
Efcia napisał/a:
Zas zaczynasz atakowac.
Zas zaczynasz atakowac.
A ja na Twoim miejscu bym GRZECZNIE PRZEPROSIŁ i równie GRZECZNIE zapytał o WYTŁUMACZENIE.
A DOPIERO POTEM ew. wydawał oceny.
Uważasz iż mądrze postępujesz? Ale niech będzie jak uważasz.
To TWOJA NAUKA i POTEM NURKOWANIE.
Jak na razie widać NIC się nie uczysz (nie piszę o czytaniu książki).
Ja w PRZECIWIEŃSTWIE do Ciebie UMIEM NURKOWAĆ I BARDZO DOBRZE go UCZYĆ.
Tym bardziej iż nie są to puste słowa co potwierdzają i posiadane stopnie instruktorskie, wyróżnienia i oczywiście opinie osób, które ukończyły u mnie kursy.
Jak myślisz co znaczy ten "numerek" 2200 przy Platinum 2200 PRO Instructor SSI?
Właściwie powinno być teraz 2290. Zmienię..
No coż, życzę dalszych owocnych "ROZWAŻAŃ" miesiącami nad tematami typu: "prowadzić log book czy też nie"?.
Czy też mielenie w kółko co miesiąc z ciagle tymi samymi "doradcami" tych samych, dawno wyjaśnionych wielokrotnie na TYM FORUM tematów od poczatku.
Jak zakończysz swój podstawowy kurs może napiszesz:
1. JAK PRAWIDŁOWO MONTUJE SIĘ I SPRAWDZA SPRZĘT poziomu OWD
2. GDZIE JEST DRAMATYCZNY BŁAD W PIERWSZYM TEŚCIE?
PA!!!
Z przecudownie słonecznego Sharm
Janek
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 27-02-2017, 13:31, w całości zmieniany 3 razy
A ja na Twoim miejscu bym GRZECZNIE PRZEPROSIŁ i równie GRZECZNIE zapytał o WYTŁUMACZENIE.
A za co ja mam Cie przepraszac? Ze napisalam, ze byl spokoj jak byles na banicji? Urazilo Cie to? Ale to chyba nie tylko moja ocena.
Jan Dudzinski napisał/a:
To TWOJA NAUKA i POTEM NURKOWANIE.
Jak na razie widać NIC się nie uczysz
Na jakiej podstawie tak sadzisz? Znasz mnie, uczestniczysz w kursie? Prowadzisz go? Zeby oceniac to czego sie nauczylam a czego nie? Jakos dziwnie wydawac oceny nie znajac postepow nauki.
Jan Dudzinski napisał/a:
Ja w PRZECIWIEŃSTWIE do Ciebie UMIEM NURKOWAĆ I BARDZO DOBRZE go UCZYĆ.
Tym bardziej iż nie są to puste słowa co potwierdzają i posiadane stopnie instruktorskie, wyróżnienia i oczywiście opinie osób, które ukończyły u mnie kursy.
Wiesz, bedac na tym forum, i czytajac wiele watkow, nie tylko moich ale i tych starszych... jakos osoby przebywajace tutaj maja odmienne zdanie niz Ty na temat Twojej nauki, stopni etc....
Jakos nie spotkalam sie z ani jedna pozytywna ocena Twojej osoby! A moje wrazenie, po miesiacu przebywania tutaj: w zyciu nie chcialabym miec takiego instruktora jak Ty. Tym samym zniechecasz do federacji z ktorej masz te super, hiper stopnie nurkowe.
Jan Dudzinski napisał/a:
No coż, życzę dalszych owocnych "ROZWAŻAŃ" miesiącami nad tematami typu: "prowadzić log book czy też nie"?.
A czy to cos zlego? Od tego jest chyba forum. Zeby dyskutowac, dowiadywac sie, wymieniac sie spostrzezeniami.
Ale fajnie, ze czytasz Bo widze, ze nie pominales zadnego watku mojego. Brawo Ty.
Jan Dudzinski napisał/a:
GDZIE JEST DRAMATYCZNY BŁAD W PIERWSZYM TEŚCIE?
Ty twierdzisz od ponad miesiaca, ze jest blad. Na wielokrotne prosby zebys wyjasnil gdzie ten blad - cisza.. albo gadka o niczym zeby nie wypowiedziec sie gdzie ten blad.
I Ty uwazasz sie za super ekstra instruktora?
Wiesz, wykladalam na uczelni, podobal mi sie ten zawod. I wiem, ze studenci ucza sie duzo lepiej (zapamietuja) zadania/zagadnienia, gdzie popelnili blad. Jak sie im wyjasni, pokaze co i jak. Moge ich miesiac pozniej pytac z tego tematu i tam gdzie popelnili blad beda temat znali spiewajaco.
Od Ciebie nie da sie doprosic wyjasnienia - wiec wg mnie bledu nie bylo... a Ty tak podpuszczasz, zeby bylo wesolo i cos sie dzialo
Tak z ciekawosci zapytam... Czy rozchodzi sie o pytanie numer 3, dotyczace prob zanurzen?
Mnie uczono, ze jak mam problemy z przedmuchaniem uszu, to zebym zakonczyl nurkowanie i zajal sie rozpalaniem grilla. Pod woda dojdzie zmeczenie, wychlodzenie i sprawy moga sie jedynie pogorszyc. Moze dojsc do blokady wstecznej, ktorej tez mialem nieprzyjemnosc doswiadczyc dwa razy w zyciu. Oj takie zdarzenia sie pamieta na zawsze
Tak z ciekawosci zapytam... Czy rozchodzi sie o pytanie numer 3, dotyczace prob zanurzen?
Mnie uczono, ze jak mam problemy z przedmuchaniem uszu, to zebym zakonczyl nurkowanie i zajal sie rozpalaniem grilla. Pod woda dojdzie zmeczenie, wychlodzenie i sprawy moga sie jedynie pogorszyc. Moze dojsc do blokady wstecznej, ktorej tez mialem nieprzyjemnosc doswiadczyc dwa razy w zyciu. Oj takie zdarzenia sie pamieta na zawsze
Nie. Inny punkt.
Ale źle Cię uczono.
Tak dobrze zrobić jeśli są problemy z zatokami.
Znajomy instruktor w Polsce tak "załatwił" sobie zatoki "na zawsze"..
Miał z nimi problemy ale "na siłę" chciał zakończyć prowadzone kursy.
Jakoś zanurzenie mu się udało.
Niestety z wynurzeniem nie za bardzo...
Nieprawdopodobny ból...
Siedział aż powietrze się mu skończyło... No i wypłynął... Coś jak opowiadał mu "chrupnęło"...
I od tej pory ma bez przerwy duże problemy z zatokami..
A uszy? Czasami się blokują "bez powodu".
Wystarczy zrobić to czego się uczymy na kursie OWD. Poczekać, lub wypłynąc wyżej. czasami aż na powierzchnię, poczekać i z spróbować z powrotem.
Tutaj na przyklad tak się robi gdy ktoś ma problemy, że osoba z "uszami" płynie wyżej a grupa ciut niżej. Tu i tu rafy piekne.
Problem z uszami znika na ogół w ciagu minuty.. I "uszatek" dołacza do grupy.
[ Dodano: 02-03-2017, 16:13 ]
Do przemyślenia.
Tekst pochodzi z tego forum.
al_fik napisał/a:
info z forum
Cytat:
Witam.
Jest to mój pierwszy post tutaj na forum,prawdopodobnie ostatni......
Szanowni koledzy nurkowie, osobiście bardzo zdenerwowała i zbulwersowała mnie ta tragedia stąd mój post tutaj.
Nurkowanie to piękny ale i niebezpieczny sport a woda nie zna litości i nie obchodzi jej ile papierków czy plastików mamy.
Nie bądźcie idiotami,naiwnie myślącymi że jakoś to będzie i się uda. Bo się NIE uda. Przemyślcie sytuacje awaryjne i co w nich zrobić. ........
Dawno mnie tu nie bylo Bardzo duuuzzzzooo sie wydarzylo w ostatnim czasie... i wiele przedemna
Lece doniesc, ze dzis wlasnie zakonczylam kurs OWD. Zdane. Byly wzloty i upadki, wiem gdzie mam jeszcze braki i co trzeba cwiczyc.
Teraz tylko praktyka, praktyka... byle dalej do przodu
Malenkimi kroczkami
Plywalnosc, trym... niestety mam wzloty i upadki. Potrafie winde zaliczyc... choc dzis bylo duzo lepiej...
Mialam problemy z odpowiednim balastem... chuda, wysoka, pojemne pluca... i oj.. dzialo sie
Na 1 jeziorze 8 kg na pasie, kamienie w jackecie i jeden duzy kamien w dloniach a problem byl z zanurzeniem (uprzedze pytanie - jacket pusty byl).
Teraz szukam w okolicy Buddy i dalej
A wlasnie... na jeziorze nie bylo problemow z oczyszczaniem maski, nawet zdjeciem jej calkowicie. Cwiczenia zaliczeniowe tez poszly gladko.
Powolutku do przodu. Cwiczyc to co nie wychodzi... a jak zacznie w koncu wychodzic to cwiczyc nastepne rzeczy... powolutku do przodu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko