Witam dużo nie zależy od linii lotniczych tylko od lotniska a dokładnie od celnika.
Łom i nóż na pewno odpada, ja z latarkami nie miałem nigdy problemu , karabinki też powinny przejść. Zasada jest prosta nie możesz mieć rzeczy którymi możesz krzywdę większą zrobić. NP. w tamtym roku leciałem z kumplem na maltę w podręcznym mieliśmy płyty stalowe z uprzężą, kobieta celnik się przysapała że można kogoś płytą uderzyć ale po chwili rozmowy podszedł 2 celnik i powiedział że ok, a najlepsze w tym że kumpel zapomniał z uprzęży wyjąć nożyka dir i się nie kapli.
Pewnie na skanerze wsio świeciło
PZDR
Wiek: 43 Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 399 Skąd: Białystok
Wysłany: 17-05-2017, 09:16
Mi wracając z Egiptu niedawno jeden nadgorliwiec powiedział, że 'tym długim wężem to można kogoś udusić'. Kolejnym potencjalnym narzędziem zbrodni był 12cm kluczyk francuski i mały haczyk do wyciągania oringów.
Musiałem wszystko nadać jako kolejny główny bagaż...
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 17-05-2017, 14:09 Re: Przewożenie elektroniki w samolocie
-Latarki czołowe z bateriami 18650 / NiMH - kabinowy
-Krótkofalówki z bateriami NiMH - kabinowy
-Statyw fotograficzny 50:50 - zależy jaki typ, mogą się czepić w kabinowym, w głównym może nie przetrwać
-Nóż terenowy (czy można) - główny
-Łom stalowy (czy można) - główny
-Karabinki wspinaczkowe[/quote] - główny
Tomku wielkie dzięki! Jeszcze mam pytanie, czy jeśli w głownym znajdzie się część elektroniki, to będzie problem (krótkofalówki w skrzyneczce)?
To też zależy od lotniska moim zdaniem - np. w Kantonie na lotnisku jest info, że w głównym bagażu nie można przewozić urządzeń zawierających baterie (potrafią wypakować to z bagażu).
[ Dodano: 17-05-2017, 22:50 ]
Na innych lotniskach się z tym nie spotkałem, ale na Twoim miejscu raczej wziąłbym to w podręczny tak jak napisał Tomek
Tomku wielkie dzięki! Jeszcze mam pytanie, czy jeśli w głownym znajdzie się część elektroniki, to będzie problem (krótkofalówki w skrzyneczce)?
skrzyneczki bym odradzał, kiedyś lecąc do Malagi zapakowałem cala elektronikę w stalowe pudełko po czekoladkach, co na skanerze wyświetliło czarną plamę, otwieranie walizki... i dalej loteria. Miałem krótkofalówkę nadającą m.in w paśmie lotniczym - zero problemu za to przyczepili się do GPSa, który miał wizualnie grubą antenę (garmin 60csx), po konsultacji z 3 osobami z ochrony stanęło na tym, że może być, ale w żadnym wypadu tego nie włączać
W drodze powrotnej wsadziłem to samo w bagaż podręczny luzem ( porozrzucane po całym) i nikt się nie zainteresował..
Wysłany: 18-05-2017, 06:53
KowiKowi1979 napisał/a:
jeśli w głownym znajdzie się część elektroniki, to będzie problem (krótkofalówki w skrzyneczce)?
W zasadzie niby nie, ale na pewno otworzą ci bagaż główny i nawet jeśli elektronikę w domu ładnie zabezpieczysz, to powrzucaja byle jak i może nie przetrwać. Po Lockerby wszelkie urządzenia elektroniczne w głównym cieszą sie "specjalna troską" - zwłaszcza "radia"
Wysłany: 18-05-2017, 10:41
Jest jeszcze kwestia co to znaczy "nóż terenowy". W głównym nóż ogólnie można o dowolnej długości ostrza, ale wg ustawy o broni i amunicji z 1999, za broń traktuje się cyt.: "broń białą w postaci ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko