Natomiast jakich dlugosci wezy uzywacie przy zestawie dwubutlowym ?.
Nurkuje na 2 x 7 z jacketen i mam poprowadzony waz 1,50 m na glownym w dol pod prawa pacha a z zapasowego 70 cm na szyi z prawej, weze ida w dol z pierwszego st. Nie czuje zeby mnie krepowal ani nie odstaje mi. ( pierwsze nurkowanie z 1,5m wezem , + podawanie weza partnerowi w razie braku powietrza.) Cwiczenie
Mialem uczucie jak by mie sie waz cofal do tylu ,i go poprawialem na szyi czy dobze lezy.
Waz nie byl napiety.
Ale jak to jest u was ? wiekszosc preferuje weze na 2m.
Tez tak macie?
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 14-05-2017, 17:18
plamczak1979 napisał/a:
zapasowego 70 cm na szyi z prawej
Nie za długi ? Odstająca pętla ci się nie tworzy ? Coś jak na zdjęciu w linku TomS który podał DawidP...
DawidP napisał/a:
Ale jak to jest u was ? wiekszosc preferuje weze na 2m.
Tak mam 2m a backup chyba 50 albo 60 cm nie mam przy sobie sprzetu wiec trudno mi zmierzyć.
Właściwie jest tylko jedna sytuacja gdy 150cm to trochę za krótko. Nie ma jej na zdjęciach u TomS. Sytuacja takie zdarza się tylko w nurkowaniach overhead. Przechodzenie przez przewężenie gdzie para nie może przejść jeden obok drugiego. Wtedy jeden idzie za drugim i 2m są fajne. Zresztą stąd wzięło się DIR'owskie 2m bo DIR to florydzkie jaskinie.
Ostatnio miałem wątpliwą przyjemność przez chwilę używać trybu awaryjnego w wyjściu z Fontanazzi i nawet 2m wydawało się krótko
Nie za długi ? Odstająca pętla ci się nie tworzy ?
waz odchodzi w dol,nie widze zeby za bardzo odstawal. i wisi wmiare dobrze .ale jak bede mial 62-65cm to sprawdze dla porownania jaki lepszy i wygodniejszy.
Podłącze się do tematu,bo próbuję skompletować Twina. Mógłby ktoś podesłać zdjęcie swojego zestawu jak podłączyc i ułożyć weże? Ewentualnie co sądziecie o skrzydle TECLINE Donut 22 Special Edition Limited - Czerwony?
Witam, słuszne pytanie w słusznej sprawie. O konfiguracji i długości węży możnaby zorganizować tygodniowe sympozium, zaprosić najjasniejsze głowy nurkowania a na koniec i tak każdy wyjedzie z przekonaniem, ze jego konfiguracja jest najlepsza na świecie.
Osobiście skonfigurowałem główny AO na 1,5m wężu, natomiast rezerwa wisi pod broda na okolo 56cm. W zasadzie drugi może być tak krótki aby można go było swobodnie używać w sytuacji awaryjnej, tzn. aby można było na przykład kręcić głową . W momencie kiedy będzie za długi, będzie odstawać i po pierwsze wygląda to nieestetycznie, po drugie, jak już napisano powyżej można nim o jakąś przeszkodę zahaczyć.
Co do 2m mam dość mieszane uczucia, z jednej strony może faktycznie być przydatny, z drugiej strony skomplikowane oplątywanie się wężem albo mocowanie go gdzieś na butli uważam za uciążliwe. Wychodzę oczywiście z założenia, ze nie mam kanistra latarki...
I jeszcze ważna uwaga, oczywistym jest, ze przy długim wężu rureczka zostaje albo na brzegu, albo gdzieś schowana, inaczej w sytuacji awaryjnej możemy zaczepić o nią wąż.
Co do podłączania suchego i skrzydła to już zupełnie inny temat.
Co do 2m mam dość mieszane uczucia, z jednej strony może faktycznie być przydatny, z drugiej strony skomplikowane oplątywanie się wężem albo mocowanie go gdzieś na butli uważam za uciążliwe. Wychodzę oczywiście z założenia, ze nie mam kanistra latarki...
I jeszcze ważna uwaga, oczywistym jest, ze przy długim wężu rureczka zostaje albo na brzegu, albo gdzieś schowana, inaczej w sytuacji awaryjnej możemy zaczepić o nią wąż.
2m bo pozwala to aby nurek z OOG poruszał się przez lub za dawcą w jednej linii, co pozwala wyjść z jaskini z restrykcjami, pozwala to też aby obaj nurkowie np. przy 0 widoczności trzymali się poręczówki. Przy 1,5m węży będzie to niemożliwe lub bardzo utrudnione. Zobacz film od 3,07
przy normalnym wynurzeniu w toni też lepiej się sprawdza 2m niż 1,5, można zachować większy dystans między nurkami.
do czasu zakupu latarki z aku używałem czegoś takiego do stabilizacji długiego wężą:
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 19-06-2017, 14:15
wiecznychlopiec napisał/a:
2m bo pozwala to aby nurek z OOG poruszał się przez lub za dawcą w jednej linii, co pozwala wyjść z jaskini z restrykcjami, pozwala to też aby obaj nurkowie np. przy 0 widoczności trzymali się poręczówki. Przy 1,5m węży będzie to niemożliwe lub bardzo utrudnione. Zobacz film od 3,07
Może jednak 3 m, dla osobnika 1,8 m plus płetwy 2 to za mało.
Jeszcze zapytam która "wesoła" organizacja, dopuszcza nurkowanie w jaskini z jednym zapasem czynnika oddechowego ?
Jeszcze zapytam która "wesoła" organizacja, dopuszcza nurkowanie w jaskini z jednym zapasem czynnika oddechowego ?
zaryzykuje stwierdzenie, że każda. nurkowanie partnerskie zakłada regułę 1/3 i nie ma obowiązku brania stage aby zdublować jeszcze to co i tak zdublowane.
Chyba, że nie zrozumiałem Ryszard Twojego pytania to podpowiedz proszę co miałeś na myśli?
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 20-06-2017, 08:29
długość węża wymusza kontakt z partnerem,
anarchista napisał/a:
Jak się mieszczą częściowo 2 osoby, to nie jest restrykcja.
Raczej jest mowa o układzie jeden za drugim, drugi z głową między płetwami pierwszego, ręka drugiego na nodze prowadzącego.
I to wcale nie musi być od razu OOG: Po nieco burzliwym nurkowaniu, w restrykcji w Fontanazzi (po ostatnim wypadku chyba wszyscy wiedzą gdzie to jest), jaskinia częściowo "rozebrała" nurka ze sprzętu. Z uwagi na brak miejsca łatwiej było sprzęt ściągnąć do końca niż ubrać z powrotem. Ewakuacja częściowo odbywała się na długim wężu z uwagi na obawy zaklinowania lub wypadnięcia z rąk zestawu. 2m starczyło choć układ był nietypowy nurek-twinset-nurek, jednak w większości przypadków obok siebie a nie jeden za drugim - ta restrykcja nie jest jednakowo ciasna.
Nie bylo nigdzie mowy o nurkowaniu jaskiniowym. W przypadku wynurzenia awaryjnego biorca powinien byc tak czy inaczej przytrzymywany przez dawce. W tym wypadku wystarczyloby i nawet 90cm, poniewaz podajemy nasz pierwszy AO wygodniej jest, kiedy bedzie on montowany na 150cm-ym wezu.
Dla nurkow forumowych i fanatykow wirtualnego nurkowania jaskiniowego proponuje 10m weza, owinac sie tym szczelnie i wtedy bedziecie najza%$§(/&si nad woda.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 20-06-2017, 08:52
Restrykcja, to utrudnione przejście. Zgadzamy się ?
Zacisk, to ograniczenie które przechodzi (albo nie, bo za gruby) nurek, bez sprzętu na sobie: może być przed nurkiem, może być za, może być bez. Zgadzamy się ?
Andrzej Piekarski napisał/a:
nurkowanie partnerskie zakłada regułę 1/3 i nie ma obowiązku brania stage aby zdublować jeszcze to co i tak zdublowane.
Dokładnie mam to na myśli, że ma być 3 krotny zapas.
Dlatego sytuacja w której drugi nurek pozostaje w ogóle bez czynnika oddechowego, jest wielce mało prawdopodobna, lecz możliwa. Przykład ostatni Fontanazzi, kursant wbity w szczelinę, bez asekuracji i pozostałych źródeł mieszanin oddechowych.
Tak obok tematu, to SM góruje, oddajemy jeden zestaw i problem rozwiązany. Bliżej, dalej, zboku, z tyłu.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 20-06-2017, 09:00 ]
JaSBG napisał/a:
i fanatykow wirtualnego nurkowania jaskiniowego proponuje 10m weza, owinac sie tym szczelnie i wtedy bedziecie najza%$§(/&si nad woda.
Dawnymi czasy nurkowało się na Nargilu (obecnie ma to inną nazwę ze względu na większą ilość linii od i do nurka, pępowina, w luźnym tłumaczeniu), czyli długim wężu. Długość zwykle większa niż 10 m, lecz nie owinięta na nurku.
Wysłany: Wczoraj 12:14, co pozwala wyjść z jaskini z restrykcjami,
JaSBG napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 8:41 Nie bylo nigdzie mowy o nurkowaniu jaskiniowym.
Jak widzisz było: Wczoraj 12:14.
Przyznaję że to dyskusja klasy: ile diabłów zmieści się na łebku szpilki, lub o d.... Maryni.
Andrzej Piekarski napisał/a:
nurkowanie partnerskie zakłada regułę 1/3 i nie ma obowiązku brania stage aby zdublować jeszcze to co i tak zdublowane.
Dokładnie mam to na myśli, że ma być 3 krotny zapas.
Dlatego sytuacja w której drugi nurek pozostaje w ogóle bez czynnika oddechowego, jest wielce mało prawdopodobna, lecz możliwa. Przykład ostatni Fontanazzi, kursant wbity w szczelinę, bez asekuracji i pozostałych źródeł mieszanin oddechowych.
Tak obok tematu, to SM góruje, oddajemy jeden zestaw i problem rozwiązany. Bliżej, dalej, zboku, z tyłu.
ok jednak idąc tropem Kubusia fatalisty nikt nigdy by nie wlazł do żadnej jaskini bo na bank zabraknie tego co zostało zdublowane 2 ,3 ,4 czy ile sobie przyjmiemy razy.
co Twoim zdaniem powinno się w takim razie zadziać?
wg mnie aby nie zwariować została przyjęta zasada 1/3 o której rozmawiamy oparta na zbiorze doświadczeń nurków ją wymyślających, oraz na statystyce, która pokazywała / nadal pokazuję niesłychanie mało wypadków śmiertelnych w których zaistniała sytuacja utraty czynnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko