Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Skype - kto używa?
Autor Wiadomość
yvette
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2004, 09:40   

o kurcze....ale numer ;]
dzieki ;]

Andrzej S 

Stopień: posiadam
Wysłany: 30-10-2004, 03:49   

mifil napisał/a:
Wszystko OK, tylko że instalacja jest dla Windows 2000/XP a ja mam Win 98 i nie za bardzo chcę się z nim rozstawać. Chyba, że czegoś nie doczytałem.

Na Win 98 też śmiga, przetestowałem osobiście (tylko rozmowa :tel: , bez kamerki)

Pozdrawiam,
Andrzej S

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2004, 12:29   

Rozmowy glosowe mozna tez prowadzic przez wpKontakt. Polecam, sprawdza sie calkiem niezle.

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-12-2004, 21:45   

No to my z nieśmiałym pytaniem do doświadczonych Skypowców...

Troche ponad rok temu próbowaliśmy rozmów bezpośrednich ze pośrednictwem GG. Okazało sie to średnio udane, ale bylismy twardzi i próbowalismy wielokrotnie przez wiele godzin...

Ciekawostka pojawia się po otrzymaniu rachunku za telefon... (używamy modemu - niestety :sad: ) : otóż oprócz normalnej opłaty za połączenie modemowe z siecią, na rachunku pojawiła się pozycja "głosowe połączenie internetowe"...

...i to byłoby jeszcze ok - cena za wspomniane połaczenie była o ile dobrze pamiętam coś koło 15 razy wyższa od normalnej stawki internetowej... :angry:

Nasze pytanie:

Czy mając modem telefoniczny i próbując pogadać skypowo bedziemy obciążani dodatkowymi opłatami?
Niestety w lokalnym biurze obsługi klienta nie mają zielonego pojęcia o co mi chodzi... :roll:

:wave:

Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-12-2004, 22:27   

Moje skype - mm_tecrec.

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-12-2004, 23:33   

Witam.
Jeśli chodzi o rozmowy głosowe :
-Yahoo Mesenger, ćwiczylem jakieś rok temu, jakość słaba i dużo problemów :???:
- www.gadugadu.pl , problemy z połączeniem, czasami łączy, czasami nie (w/g mnie ma problemy z firewallem i NAT'em) , plus generuje pogłos :???:
- www.tlen.pl , lepiej sie łączy, jakość srednio dobra (ma też obsługę kamery) :)
- www.skype.com (nie obsługuje kamery) ale jakość dzwieku na piątkę i łączy się bez problemu :-D

Jeśli chodzi o połączenia modemowe, a rozmowy glosowe, to nie wiem jak jest w innych krajach, ale połączenia te w Polsce są zwykłymi połączeniami internetowymi (zamiast obrazków, stron WWW lecą sobie skompresowane dźwięki). W/g mojej wiedzy nie może być innej opłaty za takie rozmowy przy zwykłym połączniu np. do TP$A :angryfire: (numer 0202122).

P.S.
W edycji profilu FN znalazlem pole "Identyfikator Skype" i wtedy pod awatarem wyświetla się.
P.S.2
Oczywiście wszystkie moje opinie są subiektywne, więc proszę nie polemizować za mną, bo ktoś inny może mieć całkiem inne odczucia (czytaj "inne uszy") :mrgreen:

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2004, 09:30   

:razz: W Skype jakość głosu przy DSL b.dobra - mój nick : Pitt_M

Pozdrawiam

MikeN 

Stopień: OWD
Wysłany: 06-12-2004, 09:46   Czy za Skypa się płaci??

Witam
Ze Skypa można rozmawiac w dwojaki sposób.

Pierwszy bezpłatny we wszystkich krajach: łączysz się z kimś kto ma swojego nicka i rozmawiasz. Jedyną opłatą w tym momencie jest opłata za połączenie internetowe (neostrada, DSL, połączenie z internetem przez modem).

Drugi sposób to wykupienie specjalnego abonamentu który pozwala na wdzwanianie się w normalną sieć telefoniczną.

Tak więc jeśli DiW będziecie chcieli pogadać z kimś z Polski to płacicie tylko za swoje lokalne połączenie modemowe i nic więcej. :mrgreen:

pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2004, 09:56   

hm...

kiedy próbowaliśmy użyć GG do połączeń głosowych - zapewniano nas, że takowe nie mogą być inaczej naliczane niż normalne połączenie z siecią przez modem...

...ale niestety w Egiptowie jest trochę inaczej : bardzo wysoko taryfikowane jest "głosowe połączenie internetowe" co lokalni fachmani jakoś chytrze wykrywają...

być może sprawa ta dotyczy tylko modemowców, a w wypadku łącza stałego nikogo nie interesuje co tam się w jedną i drugą stronę kablem przepycha...?

Tak czy owak - Skype zainstalowany (ściągaliśmy 1:23 godz :) ) i teraz zastanawiamy się nad jakąś hiper konferencją... :22:

ArturP 

Wysłany: 06-12-2004, 12:10   

Hej Wojtku i Doroto ale jakiego macie nicka w skypie ???

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2004, 13:25   

Cześć Artur!

no tak - zapomnieliśmy dopisać... :oops:

Jeżeli możemy się do czegoś przydać - zapraszamy nasz nick dive_trek

Prośba przy okazji - nasze łącze szybkością nie grzeszy - więc proponujemy rozmowę na zasadzie "jedno mówi, chwilę czeka, odpowiada" :razz:

Dziękujemy Markowi Macnerowi za pomoc w poznawaniu sekretów skype...

i... do usłyszenia :cool:

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 06-12-2004, 14:51   

Ach no to i ja się dopiszę :) bo i co. Forum jest forum i informacjami i kontaktami należy się dzielić :)

snoop_diver

Pozdravki

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 07-12-2004, 16:32   

Hej DarekS

Może ten malutki linek pomoże http://www.qzoxy.com/qzoxy/index.asp jest opisane jak dodawać status skype na www . Może uda się coś z tego wykrzesać na potrzeby statusu w profilu

Pozdravki

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2004, 23:13   

No dobrze - ustawilam wreszcie. Jestem mania1234 :P

Zapomnialam dodac - wielkie dzieki dla Marka Macnera za cierpliwosc i bycie przewodnikiem po Skypie

Mania
PS. Marek i DiW - moje sluchawki dzialaja - trzeba tylko bylo mowic...hmmm...do wlasciwych dziurek w mikrofonie :mrgreen:

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2004, 12:01   

OK. ja jestem znow :oops: dostepny :cool: moj nick: SonnyPL
Prosze o udzielenie mi autrozyzacji...czy jak to sie zwie... :oops: :roll:

Ale beda pogawedki... :asthanos:

yvette
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2004, 10:45   

ja tez w koncu zamontowalam sobie to cudo - jeszcz nie wiem jak z tego korzystac,ale sie dowiem :P moj login to : judonsky (chyba :P ) albo yvette :P ale raczej to pierwsze ;P

p.s. ponoc mozna z tego dzowinc na domowy...:> ktos cos o tym wie?? :>

jcsjacekj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2004, 12:10   

Rozmowy za Skype'a na nr. stacjonarny są płatne.
To jest właśnie pomysł na zarabianie pieniędzy, dajemy Ci darmowe rozmowy komputer-komputer a jakbyś chciał zadzownić (tanio) na stacjonanarny to zapłać kilka dolców ...

Analogicznie polski tlenofon :-D

yvette
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2004, 14:32   

no ok,ale jak ja chce zadzwonic do kogos na inny konputer to pojawia mi sie napis "nie ma dostepnych urzadzen nagrywajacych skype" ... ?? ...coz to oznacza?? :?: :roll:

jcsjacekj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2004, 22:00   

Małe pytanko - czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów może wie czy można z jednego Skype'a wyeskportować kontakty i zaimportować do nowej instalacji ?
Może da się bez ponownej autoryzacji ?

Mam jedną instalację Skype'a w domu, drugą w pracy i nie "widzi" bazy kontaktów (z tego wynika, że nie jest przechowywana na serwerze - a np. taki tlen potrafi) no i mam problem.

Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 29-12-2004, 10:27   

jcsjacekj napisał/a:
Małe pytanko - czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów może wie czy można z jednego Skype'a wyeskportować kontakty i zaimportować do nowej instalacji ?
Może da się bez ponownej autoryzacji ?

Mam jedną instalację Skype'a w domu, drugą w pracy i nie "widzi" bazy kontaktów (z tego wynika, że nie jest przechowywana na serwerze - a np. taki tlen potrafi) no i mam problem.

zgadza się... Skype nie przechowuje kontaków na serwerze tylko w kompie (dziwne bo np. historię rozmów txt. tak) - poszukaj w miejscu instalacji programu, albo jak masz xp to na swoim koncie w danych aplikacji i poprostu sobie skopiuj ręcznie z jednego kompa na drugi - obecna wersja nie posiada automatycznej opcji exportu kontaktów. Mam nadzieję, że uda ci się.

Pozdr,

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu