Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 24-06-2004, 07:10
Wracajac do palenia....
Jedyna rzecz, ktora nigdy tak do konca nie pojalem w tym wszystkim to jest to w jaki sposob CO uposledza zaopatrzenie w tlen.
Wedlug mojej wiedzy to wyglada tak (ten kawalek rozumiem): CO pareset razy latwiej wchodzi w wiazanie z hemoglobina niz O2 i w zwiazku z tym nawet niewielka ilosc CO praktycznie przysysa sie do hemoglobiny i wylacza ja z ruchu na stale. U palacza to cos w okolicy 15% hemoglobiny. Na chlopski rozum powinnismy miec zaopatrzenie w tlen/usuwanie CO2 w takiej sytuacji uposledzone o 15%, ale jeden madry pan doktor w jednym artykule twierdzi, ze jest gorzej. Pytalem innych madrych doktorow i po dlugim marszczeniu czola dowiadywalem sie ze mozliwe, ze CO zmienia kwasote srodowiska i to wplywa dodatkowo na transport O2. Niestety jeden z nich to chirurg a drugi pediatra, wiec to nie byla ich broszka zdaje sie. Ktos moze wie jak to jest?
Zaczelo sie od stwierdzenia, ze gdyby pacjentowi usunac jakims cudownym sposobem 50% hemoglobiny z ustroju, to by dalej dychal, ale gdyby mu 50% hemoglobiny zwiazac z CO to by kipnal.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 24-06-2004, 10:42
lobster napisał/a:
z tym nawet niewielka ilosc CO praktycznie przysysa sie do hemoglobiny i wylacza ja z ruchu na stale. U palacza to cos w okolicy 15% hemoglobiny. Na chlopski rozum powinnismy miec zaopatrzenie w
Rzeczywiście hemoglobina tlenkowęglowa jest praktycznie "wyłączona" i nie weźmie udziału w wymianie gazowej. Z tymi procentami to nie jest całkiem tak, gdyby nie działały mechanizmy wyrównawcze, to palacz miałby objawy relatywnej anemii. Tak się jednak nie dzieje bo: palacz kompensuje względny niedobór Hb przez zwiększenia stężenia hemoglobiny i zwiększenie zawartości hemoglobiny w krwince. Poza tym fizjologicznie we krwi mamy nadmiar środków przenoszenia - nawet dość znaczne upośledzenie transportu krwinkowego nie ma skutków ogólnoustrojowych. Ludzie z przewlekłą anemią (niezależnie od przyczyny) sa zadaptowani do tego stanu i osobiście widziałem pacjentów, którzy zdawali się nieodczuwać skutków niedokrwistości przy stężeniu hemoglobiny rzędu 5 g% (ok. 30% normy). Gdyby zdrowy człowiek nagle utracił 70% Hb, chyba by tego nie przeżył. U ludzi ze znaczna niedokrwistością następują zmiany adaptacyjne dot. układu krążenia, krwiotwórczego, nerwowego i zmiany enzymatyczne. Podobnie (ale nie identycznie) jest u palacza. Niewątpliwie wydolność jego organizmu mimo różnych adaptacji jest obniżona. Medycyna nie arytmetyka, tu nie wszystko jest takie proste i jasne. Wyłączenie 15% hemoglobiny nie obniża wydolności oddechowej o 15%. O ile? To wszystko zależy, ale niekorzystne zjawiska związane z paleniem narastają w czasie i ich skutki się kumulują.
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2004, 01:49
lobster napisał/a:
jestem tez ciekaw jaki odsetek polskiej kadry instruktorsko-DMnej pali.
Widze coraz wiecej osob, ktore rzucily. Jako osoba, ktora kiedys palila, gonie strasznie palaczy. Wiem, ze mozna rzucic - trzeba tylko chciec.
Swoja droga nie wiem, jak moglam kiedys palic to swinstwo.
Palacze strasznie smierdza. Dopiero teraz wiem, jak bardzo kiedys smierdzialam. Przepraszam znajomych, ze musieli ten smrod znosic...
Jezeli ktos chce rzucic palenie, a poszukuje bodzca, zapraszam na priv. Mam pewien sprawdzony sposob. Uwaga - sposob ten skutkuje u osob, ktore chca rzucic palenie, a nie udaja, ze chca.
el-kapibar
Wysłany: 06-09-2004, 22:14
A nacholere rzucać?
Weżcie sobie tytoń do rzucia pomaga jak cholera.Wszystkie chłopaki z GROM-u i FORMOZY tak robią.Jest malutki problem z ustnikiem ale przy odrobinie wprawy domy rade!
A i gumak tak nie wysycha bo tyton powoduje wzmożoną produkcje śliny
Wysłany: 08-09-2004, 21:56
el-kapibar napisał/a:
A nacholere rzucać?
Weżcie sobie tytoń do rzucia pomaga jak cholera.Wszystkie chłopaki z GROM-u i FORMOZY tak robią.Jest malutki problem z ustnikiem ale przy odrobinie wprawy domy rade!
A i gumak tak nie wysycha bo tyton powoduje wzmożoną produkcje śliny
Tak samo działo podobno stary trampek (a konkretnie wkładka do buta). Problem polega tylko na tym, ze strasznie uzależnia! No i rzuć trzeba bardzo powoli (bo twardy).
Smacznego Palacze!
A może dla wytrawnych "smokerów" powinno się napełniać butle dymem z papierosów? Wtedy nie ma problemu: pod wodą można siedzieć ile się da i nie ma ciągu do papierosa. Proponuję (analogicznie do Nitrox I i II) zrobić "Dyma I i II". Ten z numerem II to dla typowych "killerów". Lub na przystanek DEKO. Albo dla tych co biją rekordy głebokości (przecież wtedy siedzi się pod wodą kilka godzin)
Wysłany: 08-09-2004, 22:18 !!!!!wymysliłem!!!!!
Co do DM i Instruktorów w Bazie D&W to bardzo mi się podoba (widze,że nie miałbym tam problemów z pracą ) sprawdzę może jako klient incognito...czasem przekonanie dowództwa o pracownikach bywa mylne....
a lampka była do pomysłowego Dobromira
po co ustniki - wystarczy wszak dymek lekko skompresować, do flaszki go i do roboty wdech, wydech
Filtrów niektóre sprężarki i tak nie maja to powinno się udać...
Dla niezdecydowanych
Jesli dzis rzucisz palenie, to po 8 i 1/2 miesiaca za zaoszczedzone pieniądze bedziesz mógł sobie kupic nowiutki SUUNTO VYPER
Zakladam że:
Vyper w www.deepstop.de kosztuje 309 EURO
Palisz dziennie paczke Sobieskich (5,30 PLN)
1EUR=4,20 PLN
W kazdym razie ja zanabylem skarbonke, opakowanie TABEX'u (polecam) i juz mi tam ladnie dzwoni ( w skarbonce rzecz jasna)
PS. Dziekuje wszystkim za slowa wsparcia (zarówno na forum jak PM)
Wysłany: 07-12-2004, 01:20
Kryterium zatrudnienia personelu pokladowego:
"Dobry tender (pomocnik nurka) to taki, ktory wklada ci do ust zapalonego papierosa w momencie gdy tylko zdejmiesz z glowy helm"
Do elKapibar: "Bez tytoniu do zucia nie byloby nurkowania saturowanego"
pozdr
tomek
yogi [Usunięty]
Wysłany: 09-12-2004, 01:45
[quote="Piotr Wozniak"]Dla niezdecydowanych
Jesli dzis rzucisz palenie, to po 8 i 1/2 miesiaca za zaoszczedzone pieniądze bedziesz mógł sobie kupic nowiutki SUUNTO VYPER
Piotrze wspieram, popieram, gratuluje i jeszcze wszystko co tylko mozliwe.
W tej chwili jestem juz nie palacy wraz z moja małzonką i równiez przeliczyłem ile stracilismy przez swoją własną głupotę, a ma sie to mniej wiecej tak 2razy po 5 zeta dzinnie razy 30 dni to 300zł, na rok daje to 3600zł, a przez 20 lat 72000zł nie licząc własnego zdrowia i zdrowia innych współlokatorów. Za takie pieniądze moglibysmy razem kupic super sprzet z kilkoma kompami i zrealizowac moje marzenie wyjezdzając do Meksyku na półwysep Jukatan nurkujac w tamtejszych jaskiniach.
pozdrawiam yogi
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 09-12-2004, 10:32
Cytat:
zaoszczedzone pieniądze
a gdyby tak codziennie nie chodzić do kina to możnaby zaoszczędzić 15 zeta dziennie (ile to by było rocznie). Albo codziennie nie jezdzić samochodem (to dopiero kupa kasy i jakie ekologiczne). Sorki ale komentarze brzmiały jak z dowcipu, a ja jako niepalacy nie rozumiem jak można z własnego wyboru śmierdzieć.
Więc palacze pokażcie, że macie jaja (jajniki;) i rzućcie to śmierdzące świństwo (na zdrowie swoje i innych).
Niepalący Sandii
a ja myślę, że każda motywacja jest dobra, jeśli jest skuteczna
zaś co do śmierdzenia - wszak wiadomo, że palenie przytępia zmysły, w tym zmysł powonienia, więc refleksja przychodzi poźniej "rany jak mogłem/łam tak okrutnie śmierdzieć" ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko